snowboard
Splošno

Snowboard in druge zimske dogodivščine

Pozimi se radi grejemo ob domačem kaminu, srkamo čaj in uživamo ob ogledu smučarjev in skakalcev na televiziji. Sami se podajamo le po nujnih opravkih, raje se izognemo nizkim temperaturam in neugodnemu vremenu. A kaj kmalu nas bodo vseeno zasrbeli podplati, želeli se bomo podati na zrak, kjer tudi nas čakajo nekatere zanimive dogodivščine. Med temi je priljubljeno predvsem smučanje, atraktivna alternativa pa je snowboard. Oboje je povsem dostopno tudi na naših smučiščih, zato ni treba iskati kakšnih tujih letovišč – že kratek izlet je dovolj za nepozabno dogodivščino.

Tako nam tudi pozimi ne manjka dobrih opcij za rekreacijo in sprostitev. To gotovo dobro vejo ljubitelji smučanja, ki celo leto čakajo na prvi sneg in nižje temperature, ki nas pričakajo na začetku zime. Hitro se bomo pozanimali, kje so najboljši pogoji za smuko, podamo se tudi do kakšnih bolj oddaljenih smučišč. Če imamo smuči oziroma snowboard, smo že dobro pripravljeni na dogodivščino, kvalitetna oprema nam odpira mnoge možnosti, ki jih bomo dobro izkoristili.

Snowboard in oprema za deskanje

Deskanje na zasneženih strminah je lahko zelo zanimiva in atraktivna dejavnost, ki jo želijo spoznati tudi zagrizeni smučarji. Ponuja namreč čisto edinstveno izkušnjo, to pa zato, ker se po klancu spuščamo na deski, ki ima povsem drugačne zakonitosti kot smuči. Bomo pa potrebovali nekaj opreme.

Športna oprema za zimsko rekreacijo je na voljo v praktično vseh večjih športnih trgovinah, tako da ne bo velikih težav z iskanjem. Moramo pa vnaprej vedeti, katere kose opreme sploh potrebujemo. Čisto možno je, da bomo za deskanje potrebovali nekaj manj opreme kot za smučanje, a vseeno je premišljena izbira ključnega pomena. 

Potrebujemo le snowboard in nekaj osnovne opreme

Potrebujemo seveda sam snowboard, ki nam sploh omogoča deskanje na snegu. To je deska, s katero se bomo spuščali po smučišču. Na voljo imamo več različnih vrst, ki se med seboj razlikujejo v mnogih lastnostih, tudi v kakšnih kritičnih funkcijah. Zato se splača preveriti različne možnosti, predvsem začetniki pa se bodo držali splošnih priporočil in izbrali vsestransko desko, ki je stabilna in uporabna na različnih terenih.

Deska mora imeti vezi, v katere lahko zanesljivo pripnemo deskarske čevlje. Tako vezi kot čevlji se precej razlikujejo od tistih, ki jih uporabljamo pri smučeh, a opravljajo isto funkcijo. Običajno snowboard že ima vezi, bomo pa morali čevlje kupiti posebej. Na srečo najdemo dobro ponudbo, poleg tega bomo ugotovili, da je to že praktično vse, kar potrebujemo za deskanje – opremimo se le še s toplimi in zračnimi oblačili za zimske športe, potrebujemo tudi čelado in očala ter dobre rokavice. Vse ostalo je dodatna oprema, ki je lahko zelo dobrodošla, ni pa nujna.

Snowboard za začetnike

Zelo zanimivo je deskanje tudi za tiste, ki nikoli niso stali na deski in si niti ne predstavljajo, kakšne spretnosti so potrebne za brezskrbno vijuganje po zasneženih strminah. Prav učenje je lahko zanimiva dogodivščina, ki jo bomo z veseljem raziskali. Če imamo za to primerno opremo in pogoje, smo dobro pripravljeni na zimsko avanturo.

Tudi za začetnike je snowboard lahko atraktivna izbira

Vsaka trgovina, kjer je na voljo športna oprema za zimske športe, ima dobro ponudbo tudi za začetnike. Poleg tega se lahko zanesemo na dobre nasvete, ki jih brezplačno nudijo trgovci. Znali bodo priporočiti posamezne izdelke in rešitve za začetnike, da bodo prvi koraki na smučišču kar se da enostavni. Poleg tega moramo že na začetku nasloviti nekatere zmote in pogoste napake, da bo učenje kar se da uspešno. Nenazadnje je snowboard lahko v velik izziv, ki začetnike tudi odžene, ko se srečujejo z začetnimi neuspehi in težavami.

Zelo priporočljivo je obiskati kak začetni tečaj ali pa se posebej posvetiti učenju, preden se sploh podamo na teren. Za osnovne spretnosti je dovolj že to, da imamo svoj snowboard in ustrezno zasneženo površino, na kateri lahko vadimo vzdrževanje ravnotežja, hojo z desko in druge nujne veščine. Že hitro bomo pripravljeni tudi na spuste po klancu.

Dodatna oprema za snowboard

Da bo celotna izkušnja kar najboljša, potrebujemo še nekaj dodatne opreme. Pogosto posegamo po tistih izdelkih, ki nam koristijo na smučišču, a prav tako je treba pomisliti tudi na kakšne druge dodatke. Ni nujno, da so ti vezani prav na deskanje, gre tudi za splošne pripomočke – to je recimo masažni valj, ki je zelo priporočljiv za praktično vsakega športnika in za mnoge rekreativce. Tak valj nam zelo pomaga pri vadbi, predvsem pri regeneraciji po športnih aktivnostih. V pomoč je pri zdravljenju in okrevanju kakšnih športnih poškodb, lahko pa tudi izboljšamo mobilnost in pripravljenost, če znamo masažni valj dobro izkoristiti.

To pa je le ena izmed možnosti, ki jih najdemo v ponudbi športne opreme pri specializiranih trgovcih. Z dobro izbiro se lahko dobro opremimo, tako da bomo povsem pripravljeni na zimske radosti, ki nas čakajo ob prvem snegu. Na deski bodo uživali tako začetniki kot tudi izkušeni deskarji, tako da bo snowboard gotovo že pripravljen takoj, ko na tla padejo prve snežinke ob začetku zime.