prijava-patenta-poslovna-analiza
Storitve

Prijava Patenta in Ustanovitev Podjetja

Ste tudi vi že razmišljali o tem, da bi unovčili in zaščitili svoj izum? Mogoče ste si tudi vi že kdaj izmislili nek izdelek ali storitev, ki je oziroma ga na trgu še niste srečali. V tem smislu ste postali nekakšen izumitelj.

Kadar se zgodi takšna oziroma podobna situacija oziroma ko si nekdo izmisli / izumi neko stvar, je priporočljivo, da to zadevo prijavite in jo v tem smislu registrirate kot svoj izum.

Temu rečemo, da poskrbite za patent oziroma patentiranje.

Patent je v bistvu neka pravica, ki jo država podeli izumitelju in ta pravica velja okrog 20 let. Patent torej velja v neki omejeni dobi.

Ko država podeli patent neki osebi, nobena druga oseba ne sme uporabljati, izdelovati, uvažati ali izvažati nekega izuma v določeni državi brez dovoljenja tistega, ki si lasti patent.

Kdaj pride do patentne prijave? Kaj sploh je patent?

Mogoče ste že kdaj slišali za termin patent, ali pa vas sam pojem mogoče asociira na izum. Če imate v glavi takšno asociacijo, potem ste kar na pravi poti. Namreč gre za to, da v kolikor nekdo pride do nekega izuma, mu država podeli pravico, ki jo imenujemo patent, v zameno za razkritje tega izuma.

prijava-patenta

Tako gre za patentno prijavo, saj v bistvu prijavimo nek patent. Patent ima sicer omejeno dobo in to je okrog 20 let. V času patentne prijave oziroma patenta ne sme nobena druga oseba uvažati, izvažati, izdelovati ali podobno tega, kar je nekdo prijavil kot patent, razen v primeru, da to oseba s patentom dovoli.

Mogoče bi, za lažje razumevanje, lahko rekli, da je patent kot neka zaščita določenega izuma in podelitev avtorskih pravic.

Kaj storiti, ko pride do kršitve patenta?

V tem primeru se je potrebno obrniti na strokovnjake, ki se ukvarjajo s patenti, patentiranjem in kršitvami patentov. V naši državi je sicer kar nekaj ljudi, ki se strokovno ukvarja s patenti in kršitvami patentov.

Če boste pobrskali po spletu boste brez skrbi našli primernega zastopnika, ki bo branil vaše interese!

Če imate torej v kakršno koli težavo ali vprašanje v zvezi s patentom ali kršitvijo patenta, potem vam toplo priporočam, da obiščete zgoraj omenjeno spletno stran in se pozanimate o svojih vprašanjih in dilemah. Ne odlašajte več in razrešite svoja vprašanja glede patentiranja ter postanite priznan izumitelj tudi vi.

Podobno je tudi z blagovno znamko

Blagovna znamka je v nekem smislu nekakšen simbol. Gre za znak, ki je značilen za določeno znamko.

Torej, če vidimo določen znak, lahko že takoj vemo, za katero stvar gre. Blagovna znamka je ena in edina za neko stvar. V kolikor imate tudi vi kakšno podjetje ali izdelek, poskrbite torej za registracijo blagovne znamke. Če imate kakršnakoli vprašanja glede registracije blagovne znamke in blagovnih znamk na sploh, se obrnite na strokovnjake omenjene spletne strani.

prijava-blagovne-znamke

Ko zaščitite vaš patent in ustanovite podjetje, morate prevzeti nadzor nad poslovanjem podjetja

Še tako delovno in zagnano podjetje ne bo uspešno, če nima pregleda in nadzora nad lastnim poslovanjem. Zelo pomembno je namreč stalno spremljati delovanje podjetja, oblikovati konkretne dosegljive cilje ter načrtovati dolgoročne rezultate.

A to vsekakor zahteva tudi kar nekaj dela, ki za razliko od primarne dejavnosti podjetja ni neposredno plačano, zato se mu nekateri izogibajo. Na srečo je tovrstna poslovna inteligenca nekoliko olajšana, če uporabimo ustrezne tehnološke rešitve, ali pa za tovrstna opravila zaposlimo strokovnjaka.

Opravite tudi poslovno analizo

V času poslovanja je podjetje stičišče neštetih informacij, ki imajo določen konkretni pomen, pa tudi posredno vrednost. Možno jih je namreč uporabiti za vse vrste poslovnih analiz. Prav to je poslovna inteligenca, ki zagotavlja boljše rezultate poslovanja na dolgi rok. Pomembno je, da se redno zbirajo vsi relevantni podatki, ki se občasno oblikujejo v poročila in projekcije.

Pri zbiranju in hranjenju podatkov pomagajo dokumentni sistemi, pri analizi pa bo treba uporabiti druga orodja in tehnike.

Podjetje mora seveda hraniti osnovne dokumente, kot so računi, pogodbe, pošta, potni nalogi … Za vse to poskrbijo zanesljivi dokumentni sistemi. Dobro je spremljati še druge podatke, ki kažejo na poslovanje podjetja, predvsem seveda tiste, ki se tičejo financ. Nekateri dokumentni sistemi so zelo učinkoviti in ponujajo celovito hranjenje in obdelavo podatkov, drugi zadostujejo le osnovnim potrebam.

Specifike takšnih sistemov in tudi poslovne inteligence nasploh so odvisne od potreb podjetja – manjša podjetja bodo na tem področju seveda bistveno manj zahtevna in lahko mnoga opravila opravijo kar sama, večja podjetja pa bodo za to najela strokovnjake.