servis hladilnih naprav
Splošno

Servis hladilnih naprav za vozila

Za upravljanje razmer v vozilu uporabljamo različne naprave, na katere se močno zanašamo. Predvsem klima mora dobro delovati, v nasprotnem primeru nas čaka zelo neprijetna vožnja, sploh če se nahajamo ravno sredi zastoja na poti na poletni dopust. Tako moramo pravočasno poskrbeti za servis hladilnih naprav, da se že preventivno izognemo tveganju za okvare in težave.

Uporabljamo seveda različne naprave za različna vozila, včasih smo precej zahtevni, včasih pa so ti sistemi povsem enostavni. Nekatera vozila imajo zelo domiselne rešitve, ki ne zahtevajo posebnega vzdrževanja – pri manjših letalih je recimo zrak speljan preprosto iz okolja v kabino, pri tem potrebujemo le zračni filter. A že v sodobnih avtih najdemo veliko bolj kompleksne sisteme, ki jih sami ne moremo enostavno vzdrževati in popravljati. Še več dela zahteva servis hladilnih naprav za avtodome in podobna vozila.

Servis hladilnih naprav za zahtevna vozila

Nekatera vozila so pri uravnavanju razmer v kabini zelo zahtevna. To velja predvsem za kakšna večja vozila, recimo avtodome, avtobuse, tovornjake, pa tudi za plovila in delovne stroje. Ravno zato se recimo uporablja strešna klima za avtodom, v tem primeru namreč potrebujemo nekoliko bolj zmogljivo napravo, ki je dobro prilagojena takšni vlogi, namestimo pa jo nekam, kjer ne bo v napoto.

Že ob nakupu in montaži ter ob uporabi imamo več pomembnih nalog, s katerimi zagotovimo optimalno delovanje hlajenja v vozilu. Ne smemo pa pozabiti na servis hladilnih naprav, ki k temu dodaja popolno zanesljivost opreme na dolgi rok. Opravila, ki jih lahko opravimo sami, bomo nadgradili še s preventivnimi pregledi in z nekaterimi nujnimi posegi, ki jih je treba kar redno opravljati za splošno dobrobit klime.

Predvsem pa moramo servis opraviti pred odhodom na poletni dopust. V tem času smo namreč še posebej zahtevni, pogosto pričakujemo, da bo klima vzdrževala v potniški kabini prijetno temperaturo, ki je morda kakšnih 20 stopinj nižja od zunanje. Zato moramo opraviti servis hladilnih naprav, da bo oprema res zanesljivo opravljala svoje delo in nas ne bo pustila na cedilu ravno takrat, ko bomo hlajenje najbolj potrebovali.

Za dober končni učinek so zanesljive servisne storitve vsekakor nujne, a to še ni vse, kar je treba opraviti. Nenazadnje pa imamo pomembno nalogo že pri izbiri klimatskih naprav, odločamo se med različnimi izvedbami ter med različnimi proizvajalci. Čisto možno je, da bodo med temi opcijami obstajale velike razlike, ki jih ne moremo preprosto zanemariti.

Servis hladilnih naprav pomaga le, če imamo dobro klimo

Potrebujemo torej dobro klimo, ki bo lahko zanesljivo opravljala svoje delo. Tako bo tudi servis hladilnih naprav kar najbolj učinkovit, v nasprotnem primeru nam ne bo kaj dosti pomagal. 

Klimo izbiramo predvsem za vozila, kjer imamo pri hlajenju višja pričakovanja. Izbira se recimo strešna klima za avtodom, medtem ko ne bomo izbirali posebnih klimatskih sistemov za avtomobile, ki že imajo vgrajen čisto spodoben sistem.

Pri avtodomih in drugih vozilih moramo biti torej dodatno pozorni na kvaliteto, zmogljivost in funkcije klimatskih naprav. Računamo lahko na to, da bomo imeli na voljo kar dosti opreme, med katero lahko izbiramo, klimatske naprave pogosto dobavlja kar servis hladilnih naprav, tako da lahko vse najdemo na istem mestu.

Servis hladilnih naprav sam po sebi še ne zagotavlja zadovoljstva, imeti moramo dobro vozilo z dobro klimo

Verjetno bodo v ponudbi izdelki nekaterih uglednih znamk s tega področja. Izstopajo nemški proizvajalci, kot je Eberspacher. To je zelo zanesljiva znamka, ki proizvaja opremo za zahtevna vozila. Ker gre za uveljavljenega proizvajalca, lahko enostavno najdemo njihovo ponudbo tudi pri domačih zastopnikih, prav tako bo možen servis hladilnih naprav, ne da bi morali iskati posebne mojstre. Eberspacher vsekakor lahko ponudi izvrstno izkušnjo lastnikom vozil z naprednimi klimatskimi sistemi.

Imamo pa na izbiro seveda še izdelke drugih cenjenih znamk s tega področja. Pravzaprav je konkurenca kar huda, priljubljeni so recimo tudi izdelki Truma, ki je pri nas prav tako dobro zastopana znamka. Najdemo odlično ponudbo in zanesljive servisne storitve, saj je znamka Truma med priljubljenimi izbirami, predvsem pri opremljanju avtodomov. S takšno opremo bomo dobro pripravljeni na poletni dopust, na dolgi rok pa pričakujemo zanesljivo delovanje brez zahtevnega servisiranja.

Kaj opravlja servis hladilnih naprav?

Nekaj vzdrževanja pa zahtevajo tudi vrhunske klime priznanih proizvajalcev. Predvsem se osredotočamo na tista opravila, s katerimi se redno srečujemo. Gotovo bo servis hladilnih naprav opravljal polnjenje klime, to je nujna storitev za dobro pripravljen klimatski sistem. Pri delovanju klime se porabljajo hladilna sredstva in plini, ki skrbijo za delovanje naprave. Izgubljena sredstva je treba nadomestiti, če ne ne moremo pričakovati dobrega hladilnega učinka. Za polnjenje klime je pametno koristiti servisne storitve pred odhodom na poletni dopust, da bomo res dobro pripravljeni na visoke temperature.

Med pogoste storitve se uvršča še čiščenje ali zamenjava zračnih filtrov, prav tako se pogosto opravi dezinfekcija klime. Vse to so storitve, ki jih ponuja praktično vsak servis hladilnih naprav. Seveda pa se včasih zanimamo tudi za kakšna večja popravila, če pride do resnih težav, takrat bomo potrebovali res zanesljiv in dober servis.