Otroška posteljnina
Splošno

Odrasla in otroška posteljnina

Posteljnina mora biti dobro prilagojena ležišču, kjer jo uporabljamo, predvsem pa mora biti cel komplet opreme dobro prilagojen uporabniku. Posebej pomembno nalogo ima pri tem otroška posteljnina, ki mora biti s svojimi lastnostmi dobro prilagojena otroku, ki jo bo uporabljal. To pomeni, da moramo posteljnino zelo skrbno izbrati, pri tem pa moramo imeti v mislih vse relevantne dejavnike, ki odločajo o končnem zadovoljstvu. Na prvo mesto postavimo zdravje, udobje in kakovost spanca, ne smemo pa pozabiti še na nekatere druge faktorje, s katerimi bo otroška posteljnina zares navdušila.

Pri posteljnini za odrasle imamo v mislih nekatere druge odlike, a vseeno ciljamo na iste učinke. So pa opazne razlike že v dimenzijah, tu pride običajno v poštev posteljnina 200×200, pa tudi v samem izgledu. Postelja za odrasle je opremljena z drugačno opremo, uporabljamo recimo anatomski vzglavnik in dodatno pregrinjalo, posteljnina pa mora biti temu dobro prilagojena. V vsakem primeru moramo upoštevati vse relevantne dejavnike, ki odločajo o tem, kako dobro se bo posteljnina obnesla v praksi. Dimenzije so le en faktor, torej posteljnina 200×200 ne bo kar avtomatsko prava izbira za vse postelje. Tako pri otroških posteljah kot pri posteljah za odrasle imamo opravka z različnimi dimenzijami ležišč, katerim moramo prilagoditi izbiro posteljnine. Posteljnina 200×200 odgovarja francoskim posteljam, medtem ko bomo za večjo zakonsko posteljo potrebovali posteljnino z dimenzijami 260×200 cm. 

Otroška posteljnina že pri dojenčkih odloča o kakovosti spanca

Posteljnina 200×200 in druge opcije za postelje za odrasle

Posteljnina 200×200 velja nekako za vsestransko izbiro pri posteljah za odrasle, saj odgovarja francoskim posteljam, ki se pogosto uporabljajo. To so ležišča z dimenzijami 140×200 ali 160×200, ustrezajo pa tako tistim, ki spijo sami, kot tistim, ki spijo v paru. Seveda pa posteljnina 200×200 še ni nujno prava izbira za vse, ki imajo takšno posteljo, predvsem pa izključuje tiste, ki spijo na enojni postelji ali na večji zakonski postelji. Tako je treba včasih pobrskati tudi po drugih opcijah, ki odgovarjajo posteljam drugih dimenzij.

Francoske postelje merijo po širini 140 ali 160 cm, tem pa odgovarja posteljnina 200×200. Dimenzije posteljnine so seveda vezane na dimenzije odeje, ne na dimenzije samega ležišča, zato je širina posteljnine oziroma odeje večja. Enojne postelje merijo 90×200 cm, tem odgovarja posteljnina 140×200. Zakonske postelje merijo 180×200 cm, za te izberemo posteljnino z dimenzijami 260×200 cm. Na srečo lahko v pestri ponudbi najdemo različne izvedbe posteljnine, predvsem je veliko izbire med standardnimi dimenzijami. Tako bo gotovo na voljo recimo posteljnina 200×200, ki bo odgovarjala okusu bolj ali manj zahtevnih uporabnikov francoskih postelj. 

Tudi druga oprema mora biti dobro prilagojena postelji in uporabniku. Na posteljah za odrasle uporabljamo anatomski vzglavnik ali vzglavnik iz perja, pogosto pa tudi kakšne dodatke, kot so recimo pregrinjala. S premišljeno izbiro te opreme lahko dosežemo zelo dobre učinke.

Posteljnina 200x200 ustreza francoskim posteljam

Prilagojena otroška posteljnina

Mlajši otroci spijo na manjših posteljah, ki seveda potrebujejo tudi manjšo posteljnino. Takšnim posteljam je namenjena prilagojena otroška posteljnina, pri kateri moramo biti zelo pozorni na dimenzije. Ne moremo se vedno zanesti na določene standarde, hitro se lahko tudi zgodi, da se pri izbiri uštejemo in otroška posteljnina v resnici ne bo primerna za posteljo, ki jo opremljamo. Včasih je smiselno posteljnino oblikovati po meri, včasih pa si lahko privoščimo tudi kak kompromis in izberemo večjo posteljnino, čeprav to ni idealno.

Seveda otroci spijo tudi na običajnih enojnih posteljah, kar močno olajša izbiro posteljnine. V takšnem primeru pride v poštev posteljnina 140×200, ki je na voljo tudi v različnih otroških izvedbah. Pomembno je, da ima otroška posteljnina tiste lastnosti, ki otroku omogočajo udoben in prijeten spanec. Posteljnina naj bo prijazna do občutljive kože, po potrebi izberemo protialergijske materiale. Prav tako morajo biti rjuhe in prevleke vzdržljive, saj se otroci na postelji pogosto tudi igrajo, torej je oprema podvržena večjim obremenitvam. Predvsem pa mora biti otroška posteljnina topla in prijetna, v poletnem času pa zračna, da ponuja optimalno udobje, seveda v kombinaciji s preostalo opremo. Ključno o kakovosti spanca odločata ležišče in vzglavnik za otroke, a prav posteljnina je tista, ki neposredno vpliva na udobje in počutje v postelji.

Odrasla in otroška posteljnina z dekorativno nalogo

V vsakem primeru ima posteljnina pomembno funkcionalno nalogo, ravno zato je pomembno, da izberemo ustrezne materiale in dimenzije. Hkrati pa gre tudi za velik in izrazit vizualni element, posteljnina 200×200 na primer ponuja 200×200 cm prostora za oblikovanje privlačnih motivov in harmoničnih barvnih kombinacij. Predvsem otroška posteljnina ta potencial s pridom izkorišča, saj imamo na voljo atraktivno poslikane komplete. Značilni so motivi risanih junakov, otroci pa imajo radi tudi živahne barvne kombinacije. Poskrbimo le za to, da motivi niso preveč moteči, otroška posteljnina pa mora biti seveda ob tem tudi s funkcionalnimi lastnostmi dobro prilagojena svojemu namenu. Tako odeja kot vzglavnik za otroke ponujata dovolj prostora za oblikovanje posrečenih vizualnih učinkov s pomočjo lepo oblikovanih prevlek. Na posteljah za odrasle uporabljamo bolj umirjeno posteljnino, ki pa ima prav tako pomembno dekorativno nalogo.