brusilnik
Splošno

Brusilnik za zaključno obdelavo lesa

Les velja za precej prijazen material, ki ga lahko brez večjih težav natančno obdelujemo. A seveda bomo za to potrebovali ustrezno opremo, ki je včasih tudi precej napredna. Ni nujno, da bo les vedno enostavno oblikovati. Že res, da v primerjavi s kovino in betonom dopušča nekaj več svobode, a to še zdaleč ne pomeni, da bomo povsem brez težav dosegli dober končni rezultat. Bližnjico do takšnega cilja predstavlja kakovostno orodje, ki ga uporabljamo za obdelavo lesa. V poštev pridejo raznovrstni pripomočki, skozi celoten postopek potrebujemo kar nekaj uporabnega orodja. Pri zaključni obdelavi pa bomo gotovo potrebovali brusilnik, ki je v tej fazi nepogrešljiv.

Tisti, ki redno delajo z lesom, bodo verjetno kar dobro založeni z raznovrstno opremo, sploh če dobro poznajo svoje potrebe. Za končno obdelavo finih lesenih površin potrebujemo dober brusilnik, ki je pripravljen prav na takšne naloge. Ker so brusilniki na voljo v precej pestri ponudbi, predvsem pa v različnih izvedbah za različna dela, je dobro te možnosti poznati in izbrati pravi model glede na naše potrebe. Na srečo se ne bo tako težko odločiti, če dobro poznamo delo, s katerim se srečujemo, in se spoznamo tudi na brusilnike, ki so v ponudbi. Na voljo imamo tudi profesionalno opremo, ki jo uporabljajo obdelovalci lesa.

Za kar najboljšo izkušnjo pa moramo vsekakor imeti pri roki tudi drugo opremo, ki jo uporabljamo pri delu z lesom. To so predvsem žage, s katerimi opravimo grobo obdelavo, za mnoge detajle pa pridejo v poštev še razni ročni pripomočki. Le tako bomo lahko pri zaključni obdelavi brusilnik uporabili z odličnim učinkom, saj bomo imeli že prej dobro pripravljene lesene elemente.

Za kakšne lesene izdelke uporabljamo brusilnik?

Brušenje je ključna naloga pri različnih opravilih pri delu z lesom. Opravlja se tako pri izdelavi lesenih izdelkov kot tudi pri kakšnem vzdrževanju in popravilih. To pomeni, da bo brusilnik potreboval vsak domači mojster, ki se vsaj občasno srečuje z lesenimi materiali.

Za obnovo dotrajanega lesa bomo gotovo potrebovali tudi brusilnik

Verjetno najbolj izstopa izdelava dovršenih lesenih izdelkov, ki jih moramo z zaključno obdelavo le še dokončno izpiliti. Pripravimo gladko in prijetno površino, ki jo lahko tudi naknadno obdelamo z lakom ali z drugimi sredstvi. V vsakem primeru moramo pred tem korakom poskrbeti za pripravo čiste in gladke površine, za kar potrebujemo prav brusilnik.

Druga zelo značilna naloga, ki zahteva zanesljivo brušenje, je obnova kakšnih starejših lesenih izdelkov, predvsem pohištva in podobne opreme. Največ dela bo z opremo, ki dlje časa ni bila uporabi, še posebej pa z lesenimi izdelki, ki so se uporabljali na prostem. Vrhnja plast lesa bo verjetno preperela, sploh če so bile na lesu tudi dodatne plasti barve in drugih sredstev. Če želimo očistiti in obnoviti takšne izdelke, moramo poškodovane plasti temeljito obrusiti, da spet pridemo do pravega lesa.

Dober brusilnik nam seveda pomaga še pri mnogih drugih nalogah. Tračni brusilnik recimo s pridom uporabljamo že pri grobi obdelavi lesa, hitro lahko odstrani material in oblikuje grobo obliko lesenega elementa. Tudi to je izredno uporabna funkcija pri različnih delih z lesom. Če poznamo preostalo ponudbo brusilnikov, bomo takoj prepoznali tudi potencial za njihovo uporabo.

Kateri brusilnik izbrati za fino brušenje?

Če se pripravljamo na zaključno brušenje lesene površine, bomo izbrali brusilnik za fino obdelavo. Predvsem se priporoča ekscentrični brusilnik, ki je priljubljena izbira mizarjev, tesarjev in drugih strokovnjakov, ki se ukvarjajo z obdelavo lesa. Dobro se na večjih lesenih površinah obnese tudi vibracijski brusilnik. Na ta način lahko lepo obdelamo večje kose lesa, ti brusilniki se znajdejo tudi na ukrivljeni in neravni podlagi, kar je gotovo velika prednost.

Najbolje se brusilnik obnese prav pri zaključni obdelavi lesene površine

Če vzamemo za primerjavo tračni brusilnik, se hitro pokažejo nekatere pomanjkljivosti te naprave. Predvsem ni dovolj prilagodljiva za zahtevne oblike, ki jih lahko obdela recimo ekscentrični brusilnik. Še vedno pa lahko tudi druge vrste brusilnikov uporabimo za fino obdelavo, če imamo fin brusni papir oziroma ustrezne nastavke za fino brušenje.

Brusilnik za druge naloge

Omenili smo le nekaj brusilnikov, ki se najpogosteje uporabljajo za splošno obdelavo lesa. Zahtevnejši uporabniki bodo dobro izkoristili še nekatere druge izvedbe, ki so lahko prav tako prepričljive.

Vsekakor moramo omeniti še kotni brusilnik, ki je navsezadnje izredno vsestranski. Uporabljamo ga predvsem za grobo obdelavo lesa, je zelo praktičen in omogoča hitro delo. Če smo dovolj spretni, bomo pri delu bržkone tudi precej natančni. V nekaterih primerih pa lahko tudi tak brusilnik uspešno uporabimo za zaključno obdelavo lesenih površin, saj tudi tu lahko uporabimo fine brusne nastavke.

Še bolje se pri zahtevnem delu z lesom izkaže premi brusilnik, ki je posebej prilagojen tistim, ki potrebujejo opremo za oblikovanje posebnih detajlov. Gre za manjšo napravo, ki je zelo prilagodljiva in se dobro znajde v kakšnih neugodnih situacijah, ki jih z večjimi napravami verjetno ne bi mogli rešiti.

V delavnici, kjer pogosto delamo z lesom, bomo imeli gotovo pri roki več različnih brusilnikov. Tako bomo dobro pripravljeni na bolj ali manj zahtevno delo, vsako nalogo pa bomo tudi dobro opravili.