toplotna črpalka cena
Splošno

Kakšna bo za toplotno črpalko cena?

Če se odločamo za nakup napredne opreme, kot je toplotna črpalka, cena gotovo predstavlja eno izmed ključnih ovir. Oprema namreč ni poceni, ne moremo pričakovati, da bomo dobili dober ogrevalni sistem brez znatne investicije. Ravno to je pogosto glavni pomislek za tiste, ki se odločajo med različnimi ogrevalnimi sistemi – toplotne črpalke zahtevajo v začetku nekoliko večjo investicijo, medtem ko so drugi sistemi ob nakupu pogosto cenejši. A na dolgi rok se vseeno bolje obnese toplotna črpalka, cena samega ogrevanja je namreč ugodnejša.

Naletimo torej na zanimiv konflikt, saj ne moremo točno opredeliti cene za toplotno črpalko. Sama naprava bo relativno draga, ogrevanje pa zelo poceni. Tako tudi ne moremo reči, ali ima toplotna črpalka v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi na področju cene prednost ali pomanjkljivost. Preudarni kupci bodo upoštevali celoten izračun in ugotovili, kdaj se s prihranki povrnejo stroški, ki jih ima v izhodišču toplotna črpalka, cena se tako lažje upraviči.

Z varčnostjo, ki jo ima toplotna črpalka, cena postane ugodnejša

Upoštevamo torej kritično prednost, ki jo ima toplotna črpalka – cena ogrevanja je minimalna. Če vemo, koliko lahko prihranimo v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi, lahko točno izračunamo, kdaj se nakup toplotne črpalke splača.

Glavna prednost toplotne črpalke je ugodna cena na dolgi rok, s prihranki se povrne tudi začetna investicija. Je pa izkoristek vložka odvisen od različnih okoliščin. Primerjava toplotnih črpalk in drugih ogrevalnih sistemov razkriva, da se bo začetna investicija s prihranki povrnila morda že v nekaj letih, običajno pa bo treba napravo uporabljati vsaj kakšnih deset let, morda tudi dvajset, da naredimo razliko v primerjavi z drugimi varčnimi opcijami.

Kakšno ima toplotna črpalka ceno pri nakupu?

Kakšni pa so konkretni stroški pri nakupu? Oprema stane kakšnih 10.000 evrov, lahko tudi kaj manj ali pa še veliko več. Odvisno od izbranega tipa in modela toplotne črpalke ter dela, ki ga zahteva montaža.