alu folija
Splošno

Aluminijska folija

Shranjevanje občutljivih sadežev

Razna živila zahtevajo posebno pozornost pri pakiranju in shranjevanju. Ne le s tega vidika, da hitro izgubijo svežino, se pokvarijo ali pa jih začnejo napadati bakterije, temveč tudi z vidika samega izgleda – občutljivi sadeži se v neprimerni embalaži pomečkajo, zato jih ne moremo zaviti kar v folijo ali spraviti v kakšno običajno posodo. Res je, da je na primer aluminijska folija v mnogih primerih izjemno uporabna za pakiranje živil, a pri občutljivih sadežih ne bo prišla tako v poštev.

Vzemimo za primer sveže jagode, ki jih moramo pogosto za vsaj nekaj časa pospraviti na varno. Aluminijska folija ne pride v poštev, še posebej ne v primeru, da imamo opravka z večjo količino jagod – to je zelo pogosto pri prodaji jagod, a tudi v domačem gospodinjstvu se lahko srečamo s takšnim zapletom. Bolj bo uporabna namenska embalaža za jagode, ki je prilagojena tej nalogi. Embalaža za jagode je običajno narejena iz plastike in spominja na univerzalne plastične posodice, je pa posebej oblikovana tako, da lahko jagode varno namestimo vanjo. Embalaža diha in hkrati ohranja svežino jagod, za piko na i pa ponudi tudi privlačno prezentacijo in enostavno prenašanje sadja. To je nadvse pomembno pri prodaji jagod, saj tako ne potrebujemo dodatne embalaže, temveč že primarna embalaža za jagode dobro opravi vse te funkcije.

Dolgotrajno shranjevanje

Posebej zahtevni so občutljivi sadeži za dolgotrajnejše shranjevanje, spet je to predvsem očitno pri večjih količinah. Aluminijska folija morda lahko zadostuje za kratkotrajno shranjevanje sadja v hladilniku, tudi embalaža za jagode je načeloma učinkovita le za nekaj dni ohranjanja svežine, medtem ko je za dolgotrajno shranjevanje potrebno zamrzovanje. To je velik izziv, če imamo opravka z občutljivim sadjem, kakršno so na primer zrele jagode. Ne moremo jih enostavno vakumirati in postaviti v zamrzovalnik, treba jih bo že prej vsaj nekoliko zamrzniti, da se v vakumski vrečki ne zmečkajo.