varna voznja je obvezni del izpita
Splošno

Varna vožnja je obvezni del izpita!

Pri pripravi na opravljanje vozniškega izpita pogosto nekoliko zanemarimo tiste obveznosti, s katerimi se ne bomo še kmalu srečali. Bolj nas skrbijo prve naloge, za katere moramo takoj poskrbeti. 

Zato se marsikomu zdi, da se usposabljanje voznikov zaključi z izpitno vožnjo, po kateri dobimo vozniško dovoljenje. A to še ni zadnji korak, čaka nas še varna vožnja, to je pogoj za podaljšanje dovoljenja in polnopravno udeležbo v prometu.

Varna vožnja ni le obveznost, je tudi zelo dobrodošla veščina, ki pomaga vsakomur na cesti. Še posebej pomembna je varna vožnja za motoriste, tu so zelo priporočljivi tudi tečaji, ki niso obvezni. 

Varna vožnja za motoriste je priporočljiva za vsakogar

Motoristi so v prometu zelo izpostavljeni, tudi če se sami držijo vseh predpisov in vozijo zelo previdno. Kaj hitro se lahko zgodi, da je v prekršku voznik avtomobila ali drugega vozila, a v primeru trčenja jo bo vseeno bolj skupil motorist. Zato je varna vožnja za motoriste priporočljiva za vsakogar.

Poleg tega imajo motoristi še eno posebnost. Vozijo le v času lepega vremena, preko zime pa motorji praviloma počivajo. To pomeni, da bomo ob prvih pomladnih dneh že nestrpno čakali na kak izlet, hkrati pa bomo nekoliko pozabili na to, da ima nekaj mesecev brez motorja svoje posledice na spretnostih in občutkih, ki jih potrebujemo. 

varna voznja za motoriste

Zato se organizira varna vožnja za motoriste v obliki tečajev, ki se jih lahko pred začetkom sezone udeleži vsak. Tak tečaj nam osveži znanje, pridobimo prave občutke in nove izkušnje pred začetkom sezone. 

V vsakem primeru je varna vožnja za motoriste zelo priporočljiva. Ne glede na to, ali že imamo vozniški izpit ali ne, je pametno premisliti o teh možnostih. Tudi zato, ker je ponudba precej zanimiva in dokaj poceni. Če pa opravljamo izpit za motor, tako ali tako nimamo izbire.

Kako opravljamo izpit za motor?

Tisti, ki se z motorji šele spogledujejo, verjetno še ne bodo razmišljali o dodatnem usposabljanju iz varne vožnje. Pred tem nas čaka še kar nekaj obveznosti. Še posebej tisti, ki so vozniški izpit opravljali že nekaj časa nazaj ali pa ga sploh še nimajo, se bodo morali dodatno pozanimati, kakšen je postopek.

Izpit za motor opravljamo podobno kot izpit za avto. So pa relevantne nekatere podrobnosti, na katere ne smemo pozabiti. Recimo na to, da nam za izpit kategorija A ponuja več možnosti kot pri osebnih avtomobilih. Pri izpitu za avto se preprosto odločimo za kategorijo B. 

Izpit za motor pa nam daje več izbire, sploh to velja za mlajše kandidate. Imamo recimo AM, še bolj zanimive pa so kategorije A1, A2 in A. Ta delitev določa različne omejitve in dovoljenja, vezana je na starost kandidata in zmogljivost motorja, ki ga lahko vozil.

izpit za motor

Nato ima izpit za motor razliko tudi v tem, da zahteva dodatni del za kategorijo A pri tečaju za CPP, tudi pri izpitu iz teorije opravljamo izpit za kategorijo A, čeprav je velik del teorije in tudi vprašanj na izpitu isti. Pozor, tudi zdravniško potrdilo mora biti veljavno za kategorijo A, to bo treba omeniti pri naročilu na pregled, ni pa nujno, da bo sam pregled bistveno drugačen. Pomembno je to, da dobimo pravo spričevalo, kjer so navedene kategorije.

Nasploh je postopek za izpit za motor primerljiv s postopkom za avto. Opravimo obveznosti s področja teorije, nato nas čaka vožnja. Zanimivo je morda to, da ima kategorija A precej višji odstotek uspešnih kandidatov. To pa zato, ker se za izpit za motor večinoma odločajo kandidati, ki že imajo izpit za avto, se na cestah dobro znajdejo in poznajo predpise. To pomeni, da potrebujejo le nekaj prakse na motorju, da se privadijo na to vozilo, z vožnjo po cesti pa ne bo težav. Ne bo dolgotrajnega usposabljanja in dodatnih stroškov.

Tudi motorist je voznik začetnik

Nekaj zmede lahko predstavlja tudi status voznika začetnika. Tu je sicer veliko odvisno od posameznega primera. Ta status ne velja za vse kategorije, pri nekaterih pa se prekriva oziroma izključuje, tako da nismo spet začetniki, če opravimo kakšno dodatno kategorijo po tem, ko smo že odslužili dve leti statusa začetnika po prejemu prvega dovoljenja.

Vsekakor pa je tudi motorist voznik začetnik, če sledimo enakim pravilom kot pri izpitu za avto. Motoristi imajo enake pogoje in omejitve, tako da se tem obveznostim in nevšečnostim ne bomo izognili. A načeloma to ni velika ovira, saj določa le nekoliko strožje pogoje v primeru kršitev pravil. Poleg tega imamo še eno obveznost, namreč to, da opravimo dodatno usposabljanje in izpit varne vožnje.

Voznik začetnik pri kategorijah AM in A1

Zapisali smo, da so tudi motoristi vozniki začetniki, a to velja le za kategoriji A2 in A. Ti dve kategoriji sta tisti, ki jih običajno mislimo pri izpitu za motor. Za kategorijo A se odločijo tisti, ki želijo imeti popolno svobodo pri izbiri motocikla in pri vožnji po cesti. A2 je primerna kategorija za tiste, ki še niso dovolj stari in se bodo sprijaznili z nekaterimi omejitvami, predvsem ta kategorija pomeni manj zmogljiv motor, a za razliko od polne kategorije A ni treba čakati do 24. leta starosti.

Kaj pa kategoriji A1 in AM? Ti dve kategoriji sta namenjeni navdušencem nad skuterji in mopedi ter drugimi šibkejšimi motocikli. Tako nista namenjeni motoristom, ki se enakovredno vključujejo v promet na večjih cestah, posledično veljajo nekatera posebna pravila. Med drugim tudi to, da kandidat za AM ali A1 ni voznik začetnik. Še vedno pa je seveda priporočljivo, da upošteva načela varne vožnje, lahko opravi tudi tečaj.

Izpit varne vožnje kot obveznost pri opravljanju izpita

Če opravljamo vozniški izpit, se bomo verjetno najbolj posvetili najprej obveznostim, ki so vezane na opravljanje teoretičnega dela izpita, nato pa na praktično usposabljanje, ki se konča z izpitno vožnjo. Tako že opravimo z vsemi zahtevnimi obveznostmi in pridobimo tudi vozniško dovoljenje, a čaka nas še izpit varne vožnje. Tudi to je obveznost, na katero ne smemo pozabiti.

Pogosto na izpit varne vožnje nekoliko pozabimo, saj ga ni treba opravljati takoj. Pravzaprav ga niti ne moremo opravljati takoj po prejemu vozniškega dovoljenja, počakati moramo vsaj pol leta in v tem času nabrati nekaj praktičnih izkušenj na cesti. Tako bomo veliko bolje pripravljeni na dodatno usposabljanje, ki služi nadgrajevanju znanj in izkušenj, ki jih pridobivamo pri samostojni vožnji. Pomembno je predvsem to, da na izpit varne vožnje ne pozabimo. Pametno se je dobro pripraviti, da bomo dodatno usposabljanje uspešno opravili, tako pa bomo od njega tudi nekaj odnesli.

Izpit varne vožnje je tudi dodaten strošek

Precej pozorni moramo biti še na stroške varne vožnje. V primerjavi s stroški, ki nastanejo že prej pri izobraževanju in usposabljanju, je cena za izpit varne vožnje sicer zanemarljiva, a vseeno lahko preseneti tiste, ki mislijo, da so z opravljeno izpitno vožnjo že rešili vse obveznosti. Dodatno usposabljanje zahteva še dobrega stotaka, cena je lahko hitro višja, če ob tem izkoristimo tudi ponudbo za najem vozila.

Na vse to moramo biti pripravljeni, da nas izpit varne vožnje ne preseneti. Preudarni kandidati bodo celoten postopek izvedli brez velikih težav, a najprej je treba vse obveznosti poznati in se nanje pripraviti.