Motorne žage
Splošno

Motorne žage, kosilnice in druga oprema za urejeno okolico

Pri urejanju okolice so nepogrešljive motorne žage in kosilnice, potrebujemo pa tudi nekaj druge opreme, s katero se lotevamo pomembnih opravil okoli hiše. Najbolj zahtevni bodo tisti uporabniki, ki se z obdelavo zunanjih površin ukvarjajo profesionalno, a prav tako bodo kvalitetno opremo potrebovali tudi tisti, ki želijo kar se da dobro poskrbeti za okolico svojega doma. Na srečo lahko za vse potrebe najdemo ustrezno opremo, ki se bo v praksi zelo dobro izkazala. Predvsem motorne žage so zelo vsestranske in jih lahko uporabimo pri praktično vsakem delu z lesom. Kosilnice so nekoliko bolj prilagojene specifičnim načinom uporabe oziroma odgovarjajo določenim izzivom na terenu, recimo večjim površinam ali zaraščeni zelenici. Gotovo pa bo moč najti idealno opremo za vsako delo. 

Urejanja okolice se lotevamo na različne načine in z raznoliko opremo, saj imamo različne naloge. Poskrbeti moramo tako za urejenost trate in drugega rastlinja kot za čistočo okoliških površin. Tako se pri urejanju okolice pogosto lotevamo tudi čiščenja, pri čemer je nepogrešljiv visokotlačni čistilnik. Tega sicer lahko uporabimo tudi za čiščenje orodja in opreme. Prav tako vsestranski in presenetljivo uporabni so nekateri drugi kosi opreme, ki jih s pridom izkoristimo pri delu na terenu.

Motorne žage in kosilnice opravijo večino dela

Gotovo pa pri skrbi za urejeno okolico največ dela postorimo z motorno žago in kosilnico. Ravno zato je treba izbrati kakovostne izdelke, s katerimi se bomo suvereno lotili grmičevja in drevja ter zelenice. Motorne žage so na voljo v različnih izvedbah, predvsem so razvrščene v različne zmogljivostne razrede. Posegamo po izdelkih, ki s svojo zmogljivostjo odgovarjajo zahtevam, ki jih imamo pri delu. To pomeni, da je pogosto smiselna izbira šibkejše in cenejše motorne žage, saj običajno ne potrebujemo pretirane zmogljivosti. Za urejanje okolice so idealne kompaktne motorne žage, ki so lahke in enostavne za uporabo, še vedno pa dovolj zmogljive, da se lahko z njimi lotimo raznovrstnih izzivov. Le redko podiramo drevesa, pri tem pa običajno nimamo opravka z zelo debelimi debli. Boljša izbira je torej vsestranska žaga, ki ponuja odlično izkušnjo pri rezanju vej, obrezovanju drevja in čiščenju grmičevja ter pri drugih nalogah, s katerimi se pogosto srečujemo.

Motorna žaga in kosilnica poskrbita za urejeno okolico doma

Motorne žage odlično opravijo z drevjem in grmičevjem, za vzdrževanje urejene zelenice pa moramo izbrati še ustrezno vrtno kosilnico. Tudi to izberemo glede na zahteve pri delu. Za manjše površine je primerna izbira nahrbtne kosilnice. Ti modeli so namreč zelo okretni in vsestranski na manjših površinah, predvsem pa se izkažejo pri košnji okoli ovir in v nedostopnih kotičkih. Nahrbtne kosilnice so uporabne tudi na večjih površinah, saj lahko razgiban teren le redko brezhibno pokosimo z drugimi kosilnicami. V domačem okolju sicer pogosto uporabljamo tudi samohodne kosilnice, ki so bolj udobne za uporabo, pa tudi natančnejše pri košnji. Tako bo delo hitreje in lažje opravljeno, rezultat pa boljši, če seveda na terenu nimamo kakšnih ovir ali skritih kotičkov. Na večjih površinah se uporabljajo sedežne kosilnice, ki so primerne za zahtevnejše uporabnike.

Visokotlačni čistilnik in druga dodatna oprema

Že motorne žage in kosilnice ponujajo odličen rezultat pri vzdrževanju urejene okolice, ne smemo pa pozabiti še na čistočo. Za čiščenje zunanjih površin uporabimo visokotlačni čistilnik, ki je zelo vsestranski v tej vlogi. Visokotlačni čistilnik uporabimo za čiščenje raznovrstnih zunanjih površin, pravzaprav se lahko z njim lotimo praktično vsakega izziva pri čiščenju na prostem, če le ne gre za kakšne posebej občutljive materiale. Še posebej dober rezultat seveda lahko pričakujemo v primeru, da uporabljamo zmogljiv visokotlačni čistilnik v kombinaciji z učinkovitimi čistilnimi sredstvi.

Za čiste zunanje površine poskrbi visokotlačni čistilnik

Visokotlačni čistilnik ima še to prednost, da ga lahko uporabimo tudi pri drugih nalogah, povezanih s čiščenjem na prostem. Tako ga uporabljamo recimo za čiščenje orodja in opreme, tudi kosilnic in drugih pripomočkov. Prav tako je visokotlačni čistilnik uporaben za čiščenje vozil, pa tudi za razne druge namene. To pomeni, da moramo imeti pri roki dober visokotlačni čistilnik, ki bo brez težav opravil vsako nalogo pri čiščenju.

Visokotlačni čistilnik pa še ni vse, kar uporabljamo kot dodatno opremo pri urejanju okolice svojega doma. Veliko opreme potrebujemo za obdelavo rastlin in površin, recimo škarje za živo mejo. Če imamo okrasno drevje in rastlinje, predvsem seveda živo mejo, so škarje za živo mejo naravnost nepogrešljive. Če se bolj posvečamo obdelavi zemlje in vrtnarjenju, potem so bolj koristni motokultivatorji in oprema, s katero lahko podlago dobro pripravimo na delo. Na voljo imamo različne opcije za različne namene, ponudbo opreme pa se vsekakor splača izkoristiti.

Motorne žage, kosilnice in druge naprave v bogati ponudbi

Raznovrstno opremo za urejanje okolice lahko dobrimo v zelo bogati ponudbi. Motorne žage in vrtne kosilnice so na voljo v mnogoterih izvedbah, s katerimi se ponudba prilagaja potrebam različnih uporabnikov. Prav tako imamo na voljo specializirane naprave, ki jih bodo znali najbolje izkoristiti zahtevnejši uporabniki, ki se lotevajo kakšnega posebnega dela na terenu. To so lahko že motokultivatorji pri obdelavi zemlje, v pestri ponudbi pa najdemo še mnoge druge uporabne naprave.