Drva
Splošno

Drva in peleti za učinkovito ogrevanje doma

Med sodobnimi ogrevalnimi sistemi postajajo vedno bolj priljubljeni tudi tisti, ki jih uporabljamo za ogrevanje na drva. Čeprav se na ta način ogrevamo že tisočletja, so drva tudi danes zelo dobro gorivo, še posebej v kombinaciji z naprednimi kurilnimi napravami, ki ponujajo impresivne izkoristke. Tako se lahko ogrevalni sistemi na biomaso povsem dostojno kosajo z drugimi sodobnimi sistemi, tudi s tistimi, ki jih poganjajo toplotne črpalke, običajno pa jih primerjamo z električnimi ogrevalnimi sistemi. Še več opcij imamo s kotli, v katerih se kurijo peleti, piko na i pa postavlja široka ponudba drv in peletov pri večjih trgovcih. 

S široko izbiro različnih kurilnih naprav in cenovno ugodno ponudbo goriv lahko svoj dom ogrevamo z izjemnim izkoristkom in odličnim učinkom. Tovrstni sistemi so prilagodljivi in v celoti odgovarjajo na potrebe uporabnikov, predvsem pa lahko prilagodimo sistem glede na to, kakšna goriva nameravamo kuriti. Če imamo dostop do poceni materiala, lahko na ta način pričakujemo zelo varčno delovanje in minimalne stroške. To velja predvsem za tiste, ki imajo lastna drva ali drug material iz kakšnih gozdarskih dejavnosti, seveda pa so drva in peleti tudi pri nakupu dokaj ugodna opcija.

prodaja drv

Poceni peleti za varčno ogrevanje

Predvsem ogrevanje s peleti velja za varčno in na dolgi rok ponuja odličen izkoristek investicije. Že sama oprema je cenovno dokaj ugodna, še posebej v kombinaciji z obstoječim ogrevalnim sistemom in grelnimi telesi. Nadgradnja ne bo velik strošek, prav tako lahko tak sistem elegantno vgradimo v novogradnje. Glavna prednost pa je gotovo v tem, da so na voljo poceni peleti, ki na dolgi rok zagotavljajo impresivno varčnost takšnega sistema.

Lesni peleti se izdelujejo iz običajno izdelujejo iz odpadnega materiala, ki nastaja ob raznih gozdarskih opravilih in obdelavi lesa ter pri delu v žagah. Izkoristiti je možno raznovrstno biomaso, na voljo pa so tudi zelo kvalitetni peleti, ki prinašajo kar najboljši učinek. Pred nakupom se je smiselno pozanimati o lastnostih materiala, večji trgovci nudijo več opcij, med katerimi lahko izbiramo – med najbolj priljubljene se uvrščajo smrekovi in mešani peleti, za katere je značilno odlično razmerje med kakovostjo in ceno. Material se glede na svoje lastnosti razvršča v različne kakovostne razrede, zato je možno posamezne izdelke med seboj enostavno primerjati in izbrati tiste, ki ponujajo najboljše razmerje med kakovostjo in ceno.

Če je prioriteta ugodna cena, so najboljša možnost poceni peleti v akcijskih ponudbah. Tudi sicer imajo lesni peleti cenik, ki je dokaj ugoden, včasih pa naletimo tudi na posebne akcije, ki ceno še dodatno znižajo. Morda gre za odprodajo zalog, morda za kakšne napake pri pakiranju, lahko pa preprosto za časovno omejeno akcijo – v vsakem primeru se splača ugodno ceno izkoristiti. 

Prav tako imajo lesni peleti cenik ugoden v primeru večjega naročila, ob katerem lahko pričakujemo količinski popust. Pred zimo je pametno narediti zalogo materiala, običajno naročimo pelete na paleti, na ta način se lahko oskrbimo tudi z več tonami zalog. Te ponudbe so še posebej ugodne, vsekakor lahko pričakujemo bistveno boljše cene kot pri nakupu posameznih vreč.

Stroški pri kurjenju na drva ali pelete

Pri kurjenju biomase se med največjimi stroški upravičeno izpostavlja cena samega materiala. A upoštevati moramo še nekatere druge stroške. V izhodišču pomislimo na opremo, ki sestavlja tak ogrevalni sistem. Potrebujemo zmogljivo kurilno napravo, običajno se odločimo tudi za zalogovnik toplote, ki ponuja boljši izkoristek in bistveno prijetnejšo izkušnjo. Poleg tega moramo poskrbeti za to, da so drva oziroma peleti vedno na voljo, torej moramo imeti ustrezno zalogo in prostor za shranjevanje na suhem. V poštev pride še razna druga dodatna oprema, med stroški pa omenimo še stroške dostave in obdelave biomase pred kurjenjem. Celoten postopek kurjenja je torej kar kompleksen.

Drva ali peleti?

Tako drva kot peleti imajo svoje prednosti, ki jih ne gre zanemariti. Ravno zato je odločitev lahko precej težka, saj se ne moremo enostavno odločiti za eno ali drugo opcijo. Obe lahko prideta v poštev in v kombinaciji s sodobnimi kurilnimi napravami ponujata zelo dober izkoristek in prijetno izkušnjo pri kurjenju.

drva na paleti cena

Izbira je torej v veliki meri odvisna od specifičnih okoliščin in osebnih preferenc. Včasih imajo drva to prednost, da jih lahko pridobivamo brezplačno ali po zelo ugodni ceni. To velja predvsem za tiste, ki se ukvarjajo z gozdarskimi opravili ali imajo večje posestvo, pa tudi na druge načine lahko dobimo ustrezno biomaso za kurjenje po izredno ugodni ceni. V primeru, da imamo svoja drva, je izbira takšnega ogrevalnega sistema seveda samoumevna, saj bodo stroški na dolgi rok minimalni.

Peleti se izkažejo z nekoliko večjo prilagodljivostjo, čeprav so praviloma nekoliko dražji. Omogočajo uporabo naprednejših sistemov, ki se v praksi izkažejo z odlično izkušnjo pri uporabi. To so povsem avtomatizirani kotli, s katerimi se ni treba posebej ukvarjati. Poskrbeti moramo le za zadostno zalogo biomase, nato pa lahko uživamo v učinkovitem ogrevanju, ki ga enostavno prilagajamo s pomočjo termostata. Vse to so prednosti, s katerimi peleti brez težav upravičijo tudi nekoliko višjo ceno. Poleg tega pa so seveda na voljo tudi cenovno ugodni peleti, ki razlike v stroških močno znižajo.