spirulina
Splošno

Naravna spirulina in živila za zdravo življenje

Kako skrbeti za zdravo življenje? Veliko lahko storimo z uravnoteženo prehrano, saj prav na ta način telesu nudimo nujne sestavine, ki jih potrebuje za normalno delovanje. Že ob običajni prehrani dobimo večino snovi, ki jih telo potrebuje pri vsakdanjih opravilih. Snovi, ki jih potrebujemo redno, praktično vsakodnevno, imenujemo makrohranila, vsem so znane maščobe, beljakovine in ogljikovi hidrati.

Drugih hranil telo ne potrebuje vsakodnevno, zadostujejo manjše količine, pogosto ima telo zalogo za dlje časa, tako da niso povsem kritični v vsakdanji prehrani. Moramo pa ta mikrohranila vsaj občasno uživati, če ne se pojavijo težave. A tu bomo težje vzdrževali nadzor nad vnosom, verjetno niti ne vemo, katera hranila potrebujemo, katera dobimo s prehrano in za katera so priporočljiva prehranska dopolnila.

Dobro lahko svoje potrebe pokrijemo z živili, kot je alga spirulina. Najdemo lahko raznovrstna živila in dodatke, ki imajo izredno ugodno hranilno sestavo in tako odgovarjajo na potrebe telesa po mikrohranilih. Pričakujemo lahko, da bomo brez večjih težav zagotovili zalogo koristnih snovi za zdravo življenje. Včasih pa lahko pričakujemo še druge koristne učinke pri naravnih dopolnilih – ginko je recimo dobro znan kot sredstvo za izboljšanje spomina in vzdrževanje možganskih funkcij. To so torej hranila, ki nam lahko zelo koristijo pri vzdrževanju zdravega življenja, zato jih ne smemo zanemariti.

spirulina
Spirulina

Spirulina kot prehransko dopolnilo

Čeprav gre večinoma za kakšna težje dostopna živila, lahko najdemo zelo prepričljivo ponudbo na trgu prehranskih dopolnil. Tako ne bo treba dolgo iskati, hitro najdemo ugodno ponudbo, s katero telo oskrbimo z vsemi potrebnimi hranili.

Tudi spirulina se prodaja kot prehransko dopolnilo, običajno kar v obliki praktičnih kapsul za redno uživanje. Pričakujemo lahko, da bomo ta živila našli v mnogih lekarnah in prodajalnah s prehranskimi dopolnili, saj je dokaj priljubljena izbira. Tako se dobi tudi v različnih oblikah.

Ključno pa je, da ima prehransko dopolnilo kvalitetno vsebino, da lahko dobro izkoristimo vse, kar nam spirulina ponuja. Ta rastlina ima namreč odlično hranilno sestavo, ki je koristna za vsakogar. Gre pravzaprav za superživilo, ki nam prinaša ugodno razmerje nekaterih ključnih hranil in mineralov za zdravo delovanje telesa. Predvsem izstopa z visoko koncentracijo železa in kalcija, ima tudi veliko beta karotena in vitaminov. Med makrohranili zelo izstopajo beljakovine, zato je priljubljena izbira za vegane in vegetarijance. 

Spirulina nam torej ponuja kar nekaj koristnih snovi, s katerimi bomo za svoje telo dobro poskrbeli. S tem se pridružuje mnogim naravnim živilom, ki imajo odličen vpliv na človeško telo. Nekatera živila lahko uživamo za splošno zdravje, pogosto pa ciljamo na posebne učinke, ki jih ponujajo. Vsekakor se splača poznati to ponudbo, da lahko dobro izkoristimo vse možnosti, ki jih imamo pri vzdrževanju zdravega življenjskega sloga.

Spirulina in naravna sredstva za zdravje

Izstopajo predvsem naravna sredstva, ki jih lahko pripravljamo tudi v boju proti kakšnim specifičnim tegobam. Omenili smo že ginko, ki se uporablja za zaviranje pešanja umskih sposobnosti, blažimo lahko tudi demenco. Podobno pa imamo na voljo še druge naravne pripravke, ki so zelo koristni za zdravljenje kakšnih bolezni in tegob. Gotovo si posebne omembe zasluži pegasti badelj, ki ima številne blagodejne učinke. Posebej se priporoča za uporabo ob boleznih jeter, pa tudi nasploh za preventivo. Dobro učinkuje na jetra, ki so pogosto na udaru večjih obremenitev zaradi nezdrave prehrane in alkohola, tako da je kar priporočljiva preventiva. Tudi zato, ker lahko pegasti badelj dobimo v obliki različnih prehranskih dopolnil, tu je ponudba res zelo pestra in hitro bomo našli prave možnosti. Na istem mestu kot spirulina bomo gotovo našli tudi izdelke iz pegastega badlja, tako da lahko dobro poskrbimo za zdravje svojih jeter.

Kar dosti je sicer tudi rastlin, ki jih lahko uporabimo sami doma. Že v lokalnem okolju najdemo koristne rastline, iz katerih izdelujemo razne pripravke za zdravje. Še več možnosti ponujajo rastline, ki jih lahko enostavno naročimo z vsega sveta, recimo ginseng, ki uspeva na skrajnem vzhodu Azije.

Spirulina je enostavno dostopna

Načeloma pa za vse priljubljene prehranske dodatke velja, da so precej enostavno dostopni. V nekaterih primerih imamo živila, ki jih lahko sami pridelujemo oziroma se pridelujejo prav za ta namen. Spirulina se recimo goji v nadzorovanih ribnikih in jezerih prav za predelavo v praktične prehranske dodatke. V prodaji najdemo tudi kakšna druga hranila, ki jih ni tako enostavno pridobiti, recimo propolis in matični mleček, ki ju pridobivamo iz čebelnjakov v precej majhnih količinah.

Spirulina je na voljo v obliki prahu, ki ga uporabimo za pripravo napitkov ali jedi
Spirulina je na voljo v obliki prahu, ki ga uporabimo za pripravo napitkov ali jedi

Nasploh lahko pričakujemo, da bomo lahko koristne izdelke naročili kar na dom, kar nam omogoča spletna lekarna. Nekatere pripravke pa najdemo tudi v drugih prodajalnah, ginseng je recimo pogost v trgovinah z naravnimi čaji. Pestra ponudba je gotovo zelo dobrodošla, saj lahko hitro najdemo prav tiste izdelke, ki najbolj odgovarjajo našim interesom. Poleg tega lahko primerjamo različne opcije, najdemo seveda tudi ugodne cene in na ta način brez skrbi in stroškov vzdržujemo zdrav življenjski slog, ki zagotavlja zdravje telesa in prijetno počutje z vsemi ključnimi sestavinami.