konopljino olje
Splošno

Konopljino olje je lahko najboljša izbira za kuhinjo

V kuhinji redno uporabljamo nekatera živila, ki morajo biti vedno na zalogi. Seveda je to povsem odvisno od okusa, pogosto imamo v mislih prav posebna živila, brez katerih ne bo šlo, včasih pa se osredotočamo preprosto na tista, ki so objektivno najbolj uporabna. Pravi gurmani imajo pogosto svoje priljubljene sestavine in začimbe, raznovrstni ljubitelji dobre hrane pa cenijo predvsem kvalitetno olje, ki v kuhinji lahko naredi veliko razliko.

Ravno pri izbiri olja imamo kar pomembno nalogo, saj gre za ključno živilo v vsaki kuhinji. Pogosto se uporablja pri kuhanju, predvsem pri peki in cvrtju, hkrati pa je nepogrešljiva sestavina hladnih jedi, kot so solate. Ima torej vsestransko vlogo, pri kateri pridejo do izraza različne lastnosti olja. Pozorni moramo biti na to, da izbrano olje dobro ustreza pričakovanemu načinu uporabe, sploh če imamo kakšne posebne namene pri domačem kulinaričnem ustvarjanju. Gotovo se splača poseči po posebnih vrstah olja, zelo zanimivo je recimo konopljino olje. Izdelki iz konoplje bodo močno popestrili prehrano, ne da bi morali sploh kaj spremeniti – takoj bomo odkrili posebne okuse in arome, obenem pa uživali v okusnih specialitetah, ki jih dobro poznamo.

Konopljino olje ima nekatere posebnosti

Če smo vajeni predvsem tistih vrst olja, ki jih po navadi dobimo v ponudbi trgovin z živili in se nasploh uporabljajo v kuhinji, bomo verjetno kar presenečeni nad tem, kaj nam ponuja konopljino olje. To je namreč olje, ki je zelo cenjeno zaradi edinstvenega okusa in arome, zato je zelo priporočljiva izbira za tiste, ki želijo popestriti svoje kulinarično ustvarjanje.

Konopljino olje je lepa popestritev domače kulinarike

Zelo dobro se poda k hladnim jedem, predvsem k solatam. Tu prepriča s kombinacijo posebne arome in okusa, izstopa tudi barva, ki ima prepoznaven zelenkast odtenek. Takoj bomo ugotovili, da gre za posebej izbrano olje, ki je kot nalašč za popestritev domače prehrane. Najbolj izstopa prav pri jedeh, pri katerih je olje ključna sestavina. Konopljino olje dodaja solati prepoznaven okus, pripravljene solate postanejo bistveno bolj zanimive in mamljive. Enako velja za namaze, prelive, tudi za sladice in druge hladne jedi, pri katerih je olje zelo opazna sestavina.

Ena izmed posebnosti konopljinega olja je tudi ta, da ima izredno ugodno maščobnokislinsko sestavo. Predvsem ima idealno razmerje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami, prinaša zdrave maščobe in ima presenetljivo nizko vsebnost nasičenih maščob. To je velika prednost, če želimo v kuhinji uživati zdravo in okusno hrano, tudi olje ima lahko velik vpliv na to. Zaradi svoje sestave pa konopljino olje ni primerno za peko, pri višjih temperaturah se slabo obnese, kar je treba upoštevati pri pripravi kakšnih specialitet.

Konopljino olje in bučno olje

Posegamo seveda tudi po drugih atraktivnih vrstah olja. Precej priljubljeno je bučno olje, ki je dostojna alternativa konopljinemu, še bolj prepričljivo pa prekosi druga olja, ki se v kuhinji pogosto uporabljajo. Ima namreč zelo zanimivo kombinacijo glavnih lastnosti, ki pridejo pri olju najbolj do izraza – prepriča že s svojo barvo, ki je temna z zelenim odtenkom, takoj bomo prepoznati tudi značilno aromo, nato pa navduši še poseben okus. Vse to so odlike, s katerimi se kvalitetno bučno olje vsekakor uvršča med najbolj atraktivne možnosti pri izbiri olja za domačo kuhinjo. Pravzaprav je to priljubljena izbira tudi za kakšne gurmane, ki iščejo posebno olje za prave specialitete.

Konopljino olje lahko praktično vse druge vrste olja prekosi z ugodno sestavo in idealnim razmerjem maščobnih kislin, a tudi bučno olje ima v tem oziru nekatere prednosti. Pričakujemo lahko, da bomo dosegli veliko boljše učinke kot pri drugih oljih, ki jih po navadi uporabljamo. Sicer pa je za kvalitetno bučno olje značilno predvsem to, da se odlično obnese kot posebnost, ki pričara čisto edinstveno izkušnjo pri uživanju mnogih specialitet. Poda se k različnim jedem, je ključna sestavina kakšnih jesenskih specialitet, pogosto se uporablja tudi za sladice in pecivo. Seveda pa pridejo vse odlike olja na dan pri uporabi v solati in drugih hladnih jedeh.

Konopljino olje se pridobiva iz industrijske konoplje, katere proizvodnja je nadzorovana, zato je ponudbe manj

Kje dobiti kvalitetno konopljino olje?

Posebne vrste olja imajo mnoge prednosti, ki jih želimo izkoristiti. Problem je le v tem, da takšnega olja ne moremo enostavno dobiti v trgovini. Včasih najdemo kakšne posebne vrste, a konopljino olje je praviloma še kar redko, poleg tega ne moremo vedno pričakovati visoke kvalitete.

Zato se pogosto splača raziskati možnosti, ki jih ponuja kar oljarna. Če se obrnemo neposredno na proizvajalca, lahko pričakujemo najboljšo ponudbo. Dobili bomo kakovostno olje, ki prepriča z vsemi svojimi odlikami. Poleg tega na istem mestu pogosto dobimo še več drugih možnosti, če se proizvajalec ukvarja z različnimi vrstami olja. Tako se bomo lahko dobro opremili s kakovostnimi živili, ki bodo naše kulinarično ustvarjanje močno popestrila. Včasih oljarna pripravlja posebne oljne mešanice za solato in druge namene, kar se tudi splača izkoristiti.

Tako nam je na voljo kvalitetno konopljino olje, s katerim bomo gotovo zadovoljni. Ponudba je dokaj pestra, tudi na spletu lahko najdemo ugledne trgovce.