rekuperator zraka
Splošno

rekuperator zraka

Sestavni del prezračevalne naprave je rekuperator zraka. Proces rekuperacije se dogaja v rekuperatorju. Ko s prezračevalnim sistemom zračimo zgradbo, rekuperator zraka vrača energijo odpadnega zraka tistemu, ki šele vstopa v zgradbo. To nam omogoča poleti vzdrževati prijeten hlad, pozimi pa optimalno toploto. To je bistveno ceneje, kot če bi za potrebe prezračevanja odprli okna. Z pomočjo kakovostnega rekuperatorja se v prostor vrača tudi primerna vlaga. Vlaga v objektu ne bi smela biti težava, saj bo zmeraj v ravno pravem razmerju.

Prisilno prezračevanje oziroma prezračevanje z rekuperacijo je krasna rešitev, tako za varčevanje pri energiji, kot tudi za ohranjanje stalne primerne temperature za bivanje.

Pri nakupu prezračevalne naprave z rekuperatorjem zraka moramo upoštevati več dejavnikov. Upoštevati moramo kakovost izbrane naprave, stopnja vračanja energije v prostor in velikost zgradbe. Pozorni moramo biti tudi na velikost prenosnika toplote, glasnost delovanja (rekuperator je primeren za namestitev blizu bivalnega prostora) predvideno porabo energije in dodatne funkcije (brezžični internet).

Izjemnega pomena je prezračevanje prostorov. Rekuperacija nam pri prezračevanju lahko zelo pomaga. Prodajalci nam svetujejo in prodajajo različne rekuperatorje za prezračevanje prostorov. Naj bodo centralni ali lokalni. Lokalni so namenjeni prezračevanju vsakega posameznega prostora posebej, z centralnimi rekuperatorji je mogoča rekuperacija v celotni zgradbi.

Centralni prezračevalni sistem imajo za razliko od lokalnih prezračevalnih sistemov tudi možnost nočnega hlajenja bivalnega prostora poleti, poleti predgrelec oddaljuje kondenzat. Lokalni sistemi za prezračevanje imajo tudi višji izkoristek toplotne energije.

Mnogi se sprašujejo zakaj sploh potrebujemo dober prezračevalni sistem. Dober prezračevalni sistem je pomemben zlasti zato, ker ves čas potrebujemo sveži zrak. Sveži zrak koristi našemu telesu. Istočasno pa onemogoča nastajanje prevelike plesni in vlage v prostorih, le ti nam škodujejo. Prodajalci nam priporočajo, da izberemo kvalitetne naprave, kot je rekuperacija. Z njimi ustvarite prezračevalni sistem. To bo dvignilo naše bivanje na nov nivo. Istočasno pa s pomočjo prezračevanja privarčujemo denar in dobro poskrbimo za svoje zdravje.