implantati-izgubljeni-zobje-zobni-vsadki
Splošno

Izgubljene zobe lahko nadomestijo implantati

Zobovje je stalno na udaru obremenitev, saj ga uporabljamo vedno, ko se prehranjujemo, pa tudi v drugih situacijah lahko pride do kakšnega trenja, udarcev in drugih vplivov, ki zobe lahko poškodujejo. 

Poleg tega imamo vedno opravka tudi z okužbami in boleznimi, z mikroorganizmi in drugimi dejavniki, ki ošibijo zobe, lahko povzročijo majanje in izpadanje. Kar dosti je primerov, v katerih nam zobje lahko izpadejo, pri vseh niti nimamo možnosti pravočasno posredovati ali se zavarovati. Imamo pa možnost manjkajoče zobe nadomestiti, kar nam omogočajo implantati oziroma zobni vsadki.

Zdravljenje z vsadki je primerno za različne situacije, tako za nadomeščanje posameznih zob kot tudi celotnega zobovja. Opravlja se v primeru poškodb in bolezni, včasih pa tudi zgolj za lepši videz in boljšo izkušnjo pacienta. 

Vsekakor imamo na voljo dobre rešitve, ki nam jih ponujajo implantati, sploh če te opcije primerjamo z drugimi tehnikami zdravljenja v primeru manjkajočih zob. S klasičnim zdravljenjem in mostički ne bomo mogli doseči tako dobrega učinka, verjetno bomo deležni tudi slabše izkušnje skozi celoten postopek.

Ena izmed redkih pomanjkljivosti zdravljenja z vsadki je relativno visoka cena, a za svoj denar bomo tudi veliko dobili. Predvsem bomo imeli veliko boljšo izkušnjo pri zobozdravstvenih posegih, saj je možno hitreje pripraviti in namestiti protezo ali druge nadomestke. Prav tako so implantati zelo vzdržljivi in kvalitetni, torej imamo trajno rešitev, ki nas v prihodnje ne bo dodatno ovirala, tudi če bomo imeli vsadek trideset let. 

Vam manjka zob? Pravo rešitev morda ponujajo implantati!

Implantati se uporabljajo v mnogih situacijah

Morda bi si mislili, da gre za prav posebno tehniko, ki pride v poštev le v kakšnih specifičnih primerih. Res obstajajo določeni pogoji za zdravljenje z zobnimi vsadki, a v praksi je ta opcija na voljo v mnogih situacijah. Če imamo manjkajoče zobe, se je vsekakor smiselno pozanimati o možnostih, ki jih ponujajo vsadki, saj bo verjetno na voljo dobra rešitev na tem področju.

Vsadki so zelo elegantna rešitev za posamezne manjkajoče zobe. Hitro se lahko zgodi, da se nam kak zob poškoduje ali nam izpade – morda nas doleti kakšna nezgoda ali poškodba, lahko se razvije bolezen ali pa nam zob izpade zaradi drugih faktorjev. 

Tega morda niti ne moremo preprečiti. Lahko pa računamo na to, da bo možno izpadli zob nadomestiti, za kar imamo na voljo več različnih tehnik. Implantati so le ena opcija, a predstavljajo dobro rešitev, ravno za nadomeščanje posameznih zob so zelo praktični in tudi cenovno precej dostopni.

A prav tako imamo včasih potrebo po nadomeščanju celotnega zobovja ali pa večje skupine zob. Tudi v tem primeru se lahko odločimo za zdravljenje z vsadki. Lahko opravimo nadomeščanje več sosednjih zob, v tem primeru se pripravi protetični nadomestek, ki se lahko namesti kar na en implantat. Za celotne proteze se uporablja več implantatov, tu imamo na voljo zelo elegantne rešitve za namestitev proteze na štiri ali šest implantatov.

Pri katerih zobozdravnikih so v ponudbi implantati?

Za kar najboljšo izkušnjo bomo implantate iskali pri dobrih zobozdravnikih, običajno se obrnemo na zasebnike, kjer najdemo boljšo ponudbo in krajše čakalne dobe. Prav zobni vsadki dobro ponazarjajo prednosti ponudbe zasebnih zobozdravnikov, saj imamo dostop do višje kakovosti dentalnih izdelkov in boljših rešitev pri nadomeščanju zob, če implantate primerjamo s klasičnim zdravljenjem.

Najboljšo izkušnjo nudijo zasebniki, pri katerih so v ponudbi tudi implantati

Bomo pa seveda potrebovali dobrega izvajalca. To ponudbo iščemo v Ljubljani, najbolje pri zasebnikih oziroma pri zobozdravnikih s koncesijo. Tako nam zobozdravnik Ljubljana koncesija nudi dostop do širokega spektra storitev, ki jih potrebujemo za celovito obravnavo naših težav z zobmi. Izkoristimo lahko kritje s strani zdravstvenega zavarovanja, saj bomo verjetno potrebovali kar nekaj storitev, ki so vključene v naše zavarovanje. 

Za nadstandard pa najdemo dodatno ponudbo, pri kateri bodo morda nastali stroški, a finančna obremenitev ne bo prevelika. Ravno v takšnih situacijah nam pomaga za zobozdravnik Ljubljana koncesija, saj želimo kar najbolje izkoristiti vse, kar nam ponuja zdravstveno zavarovanje.

Implantati prinašajo določene stroške

Ne moremo pričakovati, da bomo lahko vse posege opravili povsem brez stroškov, sploh če se odločamo za implantate višje kakovosti in za kakšne večje posege. A po drugi strani implantati niso več tako dragi, kot so bili včasih, ponudba postaja vedno bolj dostopna tudi za tiste, ki za svoje zobe niso pripravljeni zapravljati veliko denarja.

Cena je v končni fazi odvisna od mnogih dejavnikov, predvsem od vseh storitev in izdelkov, ki so vključeni v cel proces zdravljenja. Posamezni implantati imajo torej svojo ceno, a to še ne pomeni, da bodo to vsi stroški, ki jih bo treba plačati. Za implantat recimo odštejemo kakšnih 500 evrov, a upoštevati moramo še vse druge storitve, recimo že preglede in obravnavo pri zobozdravniku. Ravno tu nam zelo koristi koncesija in dobro zavarovanje.

Najdemo lahko tudi kakšne posebne ponudbe in ugodnosti, prav tako so lahko implantati nekoliko cenejši, če se odločamo za kakšne večje posege, recimo namestitev celotne zobne proteze. To ponudbo se splača iskati pri dobrih zobozdravnikih, predvsem pa se moramo s ceno sprijazniti, da ne bomo tvegali z iskanjem nizkocenovne ponudbe.