obrezovanje sadnih dreves
Splošno

Zdaj je pravi čas za obrezovanje sadnega drevja

Skrb za sadno drevje vključuje kar nekaj pomembnih opravil, le malokatero pa ima tako velik vpliv na končni rezultat kot obrezovanje. Da bi bili na to nalogo dobro pripravljeni, moramo imeti pri sebi ustrezno opremo, prav tako pa moramo biti pripravljeni na pravi trenutek. Za obrezovanje sadnega drevja izberemo lepe sončne dni pred začetkom pomladi, ko so drevesa že skoraj pripravljena na vzbrst.

Seveda lahko obrezovanje opravimo tudi prej, pravzaprav imamo celo zimo čas, da se posvetimo temu opravilu. Prave formule ni, sami bomo morali določiti pravi datum in se lotiti dela. Pomembno je le, da obrezovanje sadnega drevja opravimo pravočasno, da ne bomo obrezovali šele takrat, ko drevesa že cvetijo.

Oprema za obrezovanje sadnega drevja

Najbolje bo, da delo opravljamo v lepem vremenu in z dobro opremo. Tako bomo svojo nalogo kar najbolje opravili, pri tem pa se ne bomo soočali s kakšnimi posebej velikimi preprekami. O celotni izkušnji močno odloča oprema, ki jo imamo s seboj.

Potrebovali bomo opremo, ki omogoča enostavno in zanesljivo rezanje vej drevesa. Večinoma lahko obrezovanje sadnega drevja opravljamo tudi s kakšnimi manjšimi škarjami, najbolje pa se obnesejo tiste, ki imajo dolg ročaj in z njimi brez naprezanja dosežemo vsako vejo na drevesu. Pri roki imamo seveda tudi manjše škarje za hitro delo z manjšimi vejami. Če delamo z večjimi drevesi in debelejšimi vejami, je zelo priročna tudi zložljiva žaga.

Vse potrebno za obrezovanje sadnega drevja dobimo v trgovini, ki prodaja opremo za vrtnarje in sadjarje. Bogato zbirko uporabnega orodja ima trgovina Metrob, ki prepriča s kakovostno opremo in ugodnimi cenami, predvsem pa z zelo širokim naborom izdelkov. Nudi tudi posebne izdelke prav za obrezovanje drevja, kar ustreza tudi zahtevnejšim uporabnikom, torej profesionalnim sadjarjem. Z dobro opremo bo delo gotovo vedno odlično opravljeno.

obrezovanje sadnega drevja