delovni kombinezon
Splošno

Delovni kombinezon je nujni del zaščitne opreme

Pri delu uporabljamo raznovrstna oblačila in opremo. Vedno izbiramo kose, ki s svojimi lastnostmi dobro odgovarjajo dejanskim zahtevam na delovnem mestu – to pomeni, da ne moremo vedno računati na isto opremo. Predvsem pri oblačilih imamo kar dosti izbire in skrbno se moramo odločiti za tiste izdelke, ki so res najbolj ustrezni za naše potrebe. Tako tudi delovni kombinezon ni vedno najboljša izbira, čeprav je na mnogih delovnih mestih povsem nepogrešljiv. 

Oprema, kot je delovni kombinezon, ima sicer nekatere posebne lastnosti, ki jih je treba izpostaviti. Ne gre namreč le za običajna delovna oblačila, temveč je to svojevrstna zaščitna oprema, ki nam omogoča varno in uspešno delo v nekoliko bolj zahtevnih razmerah. Če smo pri delu na udaru kakšnih posebnih obremenitev, se oprema izkaže za naravnost kritično, pravzaprav pa potrebujemo kvalitetna delovna oblačila pri prav vsakem delu, pri katerem pridemo v stik s kakšnimi večjimi obremenitvami. Zato ni čudno, da smo pri izbiranju tovrstne opreme pogosto precej zahtevni. Včasih nam že sama narava dela nalaga izbiro določenih kosov, s katerimi se bomo zoperstavili specifičnim grožnjam, seveda pa moramo tudi sami pomisliti na to, kakšna oblačila so najbolj primerna za naše delo.

Nato pa smo pozorni še na druge lastnosti, ki jih morajo imeti dobra delovna oblačila. Ne pozabimo, da gre še vedno za oblačila, torej potrebujemo udobne in prijetne kose. Hkrati je to običajno tudi delovna uniforma, zato izbiramo usklajeno opravo, ki je tudi lepo urejena. Vse to moramo imeti v mislih, ko se odločamo za nakup delovnih oblačil.

Kje je delovni kombinezon najbolj kritičen?

Jasno je, da bomo delovna oblačila izbrali glede na to, s kakšnimi obremenitvami se srečujemo pri delu. Ne moremo pričakovati, da bomo vedno zadovoljni z istimi oblačili. Ravno zato je tudi delovni kombinezon lahko izredno posrečena izbira, pravzaprav kar edina smiselna opcija v nekaterih okoljih, medtem ko v kakšni drugi situaciji sploh ne pride v poštev.

V nekaterih poklicih je delovni kombinezon nepogrešljiv del uniforme

Najbolj očitno področje uporabe je pri delu v delavnici in garaži. Tam smo pogosto v stiku z raznimi grobimi materiali, kemičnimi sredstvi in drugimi snovmi, ki ne pomenijo nič dobrega za oblačila. Poleg tega uporabljamo orodja in pripomočke, s katerimi lahko prav tako ogrozimo svoja oblačila. Zelo pomemben je kvaliteten delovni kombinezon predvsem tam, kjer moramo biti kar se da fleksibilni pri svojem delu, kar pogosto vključuje tudi sedenje, ležanje in klečanje na grobi podlagi. V kakšnih garažah in delavnicah so oblačila na udaru raznih obremenitev, zato se kvaliteta hitro izkaže za prioriteto.

Prav tako uporabljamo kvaliteten kombinezon za delo na terenu. Predvsem se takšna oprava dobro izkaže pri delu na gradbišču, ki prav tako vključuje mnoge izmed že omenjenih obremenitev. Poznamo pa še razna druga dela, ki jih opravljamo večinoma na razgibanem terenu v precej neugodnih razmerah. Še sreča torej, da imamo na voljo pestro ponudbo delovnih oblačil in lahko najdemo delovni kombinezon za praktično vsako nalogo. Enako velja za preostalo zaščitno opremo.

Delovni kombinezon je le en element delovne opreme

Čeprav smo s kombinezonom morda že zelo dobro pripravljeni na mnoge obremenitve, ki nas čakajo pri delu, bomo za res dobro izkušnjo in popolno varnost potrebovali še kar nekaj zaščitne opreme. To je sicer še bolj odvisno od narave dela, ponekod je delovni kombinezon že čisto dovolj, včasih pa želimo nasloviti še druga varnostna tveganja. 

Izpostaviti gre predvsem dve vrsti opreme, ki nudi dodatno zaščito. Na prvem mestu je delovna obutev, ki dopolnjuje oblačila. Pogosto je pametno izbiri obutve nameniti še več pozornosti, saj je neposredno na udaru raznih obremenitev. Druga vrsta dodatne opreme pa je zaščitna oprema, kot je na primer zaščitna čelada. Če to opremo potrebujemo, je povsem nepogrešljiva in pogosto kar obvezna. Ni pa nujno, da bomo čelado vedno potrebovali na vseh delovnih mestih, kjer se uporablja delovni kombinezon. Podobno velja za zaščitne rokavice, očala in druge izdelke, s katerimi se zaščitimo pred specifičnimi grožnjami pri delu.

Včasih potrebujemo delovni kombinezon in drugo opremo za posebne namene

Delovni kombinezon za domačo uporabo

Ena izmed prednosti delovnega kombinezona je ta, da omogoča nemoteno opravljanje raznovrstnega dela. Dobro bomo pripravljeni na vse mogoče obremenitve, saj imamo vzdržljivo in odporno oblačilo. Tako se delovni kombinezon pogosto uporablja tudi v domačih delavnicah, garažah in drugod, kjer opravljamo zahtevno delo.

Doma bomo pri izbiri delovne opreme verjetno nekoliko bolj fleksibilni. Zaščitna čelada ni zahtevana, prav tako verjetno ne bomo potrebovali posebne dodatne opreme. Še vedno pa bo zelo dobra odločitev za kvaliteten kombinezon, ki je bistveno bolj vsestranski od posebne zaščitne opreme. Pričakujemo lahko odlično izkušnjo pri uporabi takšnih oblačil, saj bomo dobro pripravljeni na zahtevno delo in vse mogoče grožnje. Z drugimi oblačili bomo hitro ugotovili, da tudi lažja opravila okoli hiše neizogibno vodijo v težave, oblačila se umažejo in raztrgajo, sami pa ne moremo povsem brezskrbno delati. Vsekakor je pametno izbrati kvaliteten delovni kombinezon, s katerim se bomo lahko lotili vsakega dela, ne da bi morali zelo paziti na svoja oblačila.