Splošno

Vsakomur lahko pomaga fizioterapija, hrbtenica vam bo hvaležna

Bolečine v hrbtenici so za marsikoga vsakdanjost. Predvsem so značilne za degenerativne poškodbe zaradi staranja in nenehnih obremenitev, seveda pa lahko pride tudi do kakšnih drugih poškodb in bolezni, ki vplivajo na stanje hrbtenice. Včasih je težko najti pravi razlog ali pa se ne odločimo takoj za iskanje pomoči, saj morda ne gre za zelo velike bolečine in težave. Vseeno pa so problemi dovolj nadležni, da je pametno povprašati o morebitnih rešitvah, med temi pa je tudi fizioterapija. Hrbtenica omogoča različne načine zdravljenja, odvisno seveda od tega, za kakšne težave gre. A zelo verjetno je, da bomo ravno s fizioterapevtskimi storitvami prišli do najboljših rešitev.

Fizioterapija hrbtenice je lahko prava rešitev za mnoge tegobe, sploh za kakšne nadležne bolečine in lažje poškodbe. V vsakem primeru je treba pripraviti načrt zdravljenja, v katerega ni vključena le fizioterapija. Hrbtenica se lahko zdravi tudi z drugimi pristopi in fizioterapevtske storitve se pogosto kombinirajo s temi. V končni fazi seveda pričakujemo dobro oskrbo in uspešno razrešitev težav ali pa vsaj lajšanje bolečin. Da bi bili kar najbolj zadovoljni, moramo dobiti prave rešitve za svoje specifične probleme.

Pogosto koristi fizioterapija, hrbtenica pa ima tudi druge težave

Prav pri najpogostejših težavah s hrbtenico je fizioterapija pogosto najboljša rešitev, medtem ko obstajajo tudi mnogi drugi primeri, pri katerih ne more bistveno pomagati. Zato je pametno dobro poznati vzrok za bolečine, da lahko pripravimo pravi pristop za uspešno zdravljenje.

Treba je poznati težave, ki jih lahko odpravi fizioterapija, hrbtenica pa včasih takšnih rešitev tudi ne dopušča

Poznamo celo vrsto različnih vzrokov za bolečine v hrbtenici, tu se lahko pokažejo tudi mnoge bolezni in akutne poškodbe. Predvsem pa se osredotočamo na najbolj pogoste in najbolj nadležne probleme. Ena izmed značilnih tegob je diskus hernija, ki vključuje premikanje medvretenčnih ploščic zaradi degeneracije tkiv v hrbtenici. Pride do novih obremenitev, predvsem do pritiska na živčne korenine, kar pomeni bolečino. Tu imamo na voljo naravno zdravljenje hernije pri fizioterapevtih, je pa veliko odvisno od tega, kakšno je dejansko stanje. 

Najpogosteje hernija nastane zaradi degenerativnih sprememb ob staranju človeškega telesa, zato se predvsem starostnikom ob bolečinah priporoča fizioterapija. Hrbtenica prenaša velike obremenitve in vseskozi opravlja pomembno delo, zato se morebitne poškodbe hitro pokažejo v obliki bolečin in omejene mobilnosti. S starostjo postanejo bolečine v hrbtenici skorajda neizogibne, pogost vzrok pa je prav hernija diska. 

Imamo seveda še več različnih razlogov za bolečine v hrbtenici, pa tudi več drugih težav, ki morda niso zelo boleče, a jih želimo vseeno pravočasno nasloviti. Tu moramo izpostaviti tudi nekatere prirojene ali zgodaj pridobljene bolezni, saj težave z bolečino niso značilne le za starostnike.

Fizioterapija hrbtenica pomaga tudi otrokom in mladostnikom

Pri mladih imamo včasih opravka s prirojenimi ali zgodaj nastalimi deformacijami hrbtenice. To niso nujno zelo boleče ali sploh kritične deformacije, ki bi ogrožale življenje človeka, so pa nadležne in lahko močno ovirajo kakovost življenja in izkušnjo pri vsakdanjih opravilih. 

Verjetno je najbolj značilen primer skolioza hrbtenice, ki se po navadi pokaže že pri otrocih in mladostnikih. Kaže se na različne načine, v kakšnih lažjih oblikah niti ni tako problematična. Človeško telo nikoli ni povsem brezhibno in tudi hrbtenica ne more imeti povsem idealne linije v vseh dimenzijah, tako da so odstopanja pričakovana. Skolioza pokriva razpon, kjer postanejo ta odstopanja problematična, gre pa za spekter, ki ga v neki meri pokriva tudi fizioterapija. Hrbtenica se lahko dobro popravi s takšno terapijo, če ne gre za zelo veliko odstopanje.

Pri večjih odstopanjih v obliki hrbtenice je potrebna operacija, tak poseg lahko reši tudi hujše primere. Tako nam skolioza hrbtenice ponuja določene rešitve, s katerimi lahko stanje močno izboljšamo, včasih že brez kakšnih zelo zahtevnih posegov. Če pride v poštev fizioterapija, hrbtenica lahko omogoča razmeroma enostavno in učinkovito rešitev, je pa tak pristop načeloma primeren le za blažje oblike skolioze.

Fizioterapija hrbtenica ni namenjena le težavam s hrbtenico

Zanimivo je, da so bolečine v hrbtenici lahko simptom drugih težav ali pa s fizioterapijo naslovimo kakšne druge bolečine in probleme. Značilne so težave z živčevjem, ki v veliki meri poteka skozi hrbtenico. Zato nam lahko fizioterapija pomaga tudi pri tegobah, kot je išias, to je zelo dobra rešitev, ki lahko močno olajša bolečine in trajno izboljša stanje.

Z manualno terapijo, ki jo ponuja fizioterapija, hrbtenica postane bolj sproščena, dosegamo lahko različne učinke

Spet imamo seveda opravka z ugotavljanjem dejanskih težav in razlogov zanje. A načeloma lahko računamo na to, da bo v pomoč fizioterapija. Hrbtenica ni vedno glavni fokus, tudi če se bolečine morda kažejo prav v hrbtenici, velja pa tudi obratno, včasih s terapijo hrbtenice odpravimo bolečine v drugih delih telesa. Za išias imamo na voljo dobre rešitve, ki jih najdemo pri praktično vsakem fizioterapevtu.

Nadalje pa bomo pri fizioterapevtih dobili tudi storitve, ki niso vezane na hrbtenico. Pomagajo lahko pri športnih poškodbah, pri bolečinah v kolenih in pri mnogih drugih tegobah, ki jih je možno odpraviti ali olajšati na ta način. Hitro bomo ugotovili, kako širok doseg ima fizioterapija, hrbtenica vsekakor ni edini del telesa, pri katerem nam terapevti lahko pomagajo.