Splošno

Stroji za obdelavo lesa nam delo močno olajšajo

Delo z lesom je lahko precej zahtevno, sploh če imamo visoka pričakovanja in želimo izdelati zares prepričljive končne izdelke. A tudi domači mojstri, ki se z lesarstvom ukvarjajo bolj ljubiteljsko, bodo potrebovali nekaj opreme, s katero bo delo lažje in bolj uspešno.

 To so stroji za obdelavo lesa, ki nam pridejo vedno prav. Kar nekaj pripomočkov bomo potrebovali, če želimo biti pri delu zares uspešni, a na srečo bomo v prodaji našli prav vse, kar bi utegnili potrebovati.

To velja tudi za kakšne zahtevnejše uporabnike. Tudi profesionalci si pri delu pomagajo z raznovrstno opremo, pravzaprav so oni med najbolj zahtevnimi uporabniki in potrebujejo bolj prilagojene pripomočke za razne namene. Spet lahko pričakujemo, da bomo našli potrebno opremo na trgu, res pa je, da se bo treba nekoliko bolj pozorno odločati med različnimi trgovci in izdelki. Gotovo pa so na voljo dobri stroji za obdelavo lesa, s katerimi bo možno opravljati zahtevno delo. 

Kateri stroji za obdelavo lesa so res nujni?

Pri delu z lesom smo načeloma precej fleksibilni, veliko lahko opravimo tudi brez zelo naprednih naprav in zmogljivega orodja. Potrebujemo pa seveda vsaj nekaj osnovnih pripomočkov, da bomo lahko sploh kaj naredili. Takšne izdelke moramo imeti v vsaki delavnici, nepogrešljivi so tudi na gradbišču in drugod na terenu. 

Gotovo je med najpomembnejšimi izdelki za delo z lesom na prvem mestu dobra žaga. Za osnovno obdelavo in grobo rezanje lesenih elementov so zelo priljubljene krožne žage, ki nam dajejo veliko možnosti za učinkovito delo. Odlično delujejo v vsakem primeru, ne glede na to, kaj z lesom pravzaprav počnemo. So nepogrešljive v začetni fazi obdelave, lahko pa tudi z žago že oblikujemo kakšne bolj dovršene linije in oblike. 

Gotovo je dobra žaga med najpomembnejšimi stroji za obdelavo lesa. Ni pa nujno, da se bomo odločili za krožno izvedbo, čeprav je ta zelo vsestranska in odgovarja praktično vsakemu uporabniku. Imamo tudi razne druge žage, ki se lahko bolje obnesejo, odvisno od tega, s kakšnim delom se ukvarjamo. Predvsem so priljubljene vbodne in tračne žage ter razni vsestranski rezalniki.

Praktični stroji za obdelavo lesa nam omogočajo različne načine dela z lesom

Še en pripomoček, ki je pri delu z lesom nepogrešljiv, je vrtalnik s kompletom svedrov za les. Čeprav lahko marsikaj opravimo s kladivom in žeblji, bomo pri izdelavi lesenih izdelkov ter pri drugih projektih za boljši učinek uporabili svedre. To velja tudi za vzdrževanje in popravila kakšne lesene opreme, sploh pri bolj občutljivih kosih lesa in pri tistih elementih, ki morajo biti zares lepo oblikovani. Tu nam stroji za obdelavo lesa ponujajo izvrstno izkušnjo in odličen končni rezultat.

Stroji za obdelavo lesa v začetni fazi

Omenili smo osnovne pripomočke za delo v delavnici, bomo pa potrebovali kar nekaj orodja, da sploh pripravimo les za obdelavo v takšnem okolju. V praksi bomo les seveda kupili, kar je najbolj elegantna rešitev, a drevesa ne rastejo v trgovini. Zato je oprema za delo z lesom nepogrešljiva tudi za gozdarje in žage, ki pripravljajo lesne polizdelke.

Pri teh opravilih potrebujemo predvsem zmogljive žage. Včasih so primerne tudi dobre krožne žage, a pogosteje se uporabljajo prilagojene naprave za zahtevno žaganje. V večjih žagah se uporabljajo tračne žage, ki so po navadi računalniško vodene in se jih da precej avtomatizirati. Na terenu se za žaganje uporabljajo motorne žage, pa tudi razni drugi pripomočki, s katerimi je možna groba obdelava materiala. 

Ti stroji za obdelavo lesa morajo biti bolj zmogljivi in bolje prilagojeni specifičnim zahtevam pri delu, ne najdemo jih kar v vsaki prodajalni z orodjem. Pogosto se pripravljajo tudi rešitve po meri.

Na terenu se uporabljajo stroji za obdelavo lesa predvsem za podiranje dreves

Enostavni stroji za obdelavo lesa za domače mojstre

Od zmogljive profesionalne opreme za zahtevne gozdarje pa pridemo tudi do preprostih naprav za domačo rabo. Tako žage kot vrtalnike, vijačnike in druge naprave najdemo v domačih delavnicah, ki so dobro opremljene za delo z lesom. 

Veliko dela pa bomo opravili tudi s kakšnimi bolje prilagojenimi pripomočki za posebno obdelavo. To so recimo rezkarji za les, ki močno poenostavijo zaključno obdelavo lesenih izdelkov. Sorodni so razni brusilniki, ki jih prav tako potrebujemo za glajenje površine, sploh pri kakšnih bolj grobih vrstah lesa, ki se rade trstičijo. Za les imamo tudi polirne stroje, pridejo pa v zaključni fazi obdelave v poštev še mnogi drugi posebej prilagojeni stroji za obdelavo lesa.

Nekatere naprave so precej vsestranske in jih pri delu z lesom dejansko pogosto uporabljamo. Takšno opremo bodo tudi domači uporabniki dobro izkoristili, ravno zato so tudi rezkarji za les izredno priljubljeni. Ponujajo odličen končni rezultat tudi tistim, ki pri delu z lesom nimajo veliko izkušenj in kakšnih posebnih spretnosti. Takšna oprema je vedno dobrodošla in jo bomo s pridom izkoristili.

V domači delavnici se lahko dobro opremimo, lahko pa veliko naredimo tudi s kompletom osnovne opreme. Pomembno je predvsem to, da smo na delo dobro pripravljeni, da smo dovolj prilagodljivi in ne sklepamo kompromisov. Tako nam stroji za obdelavo lesa ponudijo le še piko na i.