elektricno in gorsko kolo
Splošno

Za kolesarjenje potrebujete primerno kolo!

Kakšno kolo izbrati? To je velika zagonetka za rekreativne kolesarje, ki se srečujejo s pomembnimi odločitvami, preden se lahko zapeljejo na pot. Predvsem začetniki se težko odločijo, saj v ponudbi najdemo izredno široko paleto različnih modelov. 

Ker gre za nadvse pomembno odločitev, je ne moremo sprejeti zlahka, treba se bo odločiti za najboljše kolo, ki ga lahko dobimo.

Kolesa lahko ločimo po različnih lastnostih. Delimo jih po tistih značilnostih, ki v največji meri vplivajo na samo uporabo. Tako se recimo pogosto odločamo med gorskimi in cestnimi kolesi, s tem da je vmes še kar nekaj vrst. 

Prav tako nam v zadnjem času vedno več izbire ponujajo električna kolesa, ki so izredno zanimiva tudi za rekreativce. Tu moramo torej sprejeti kar nekaj pomembnih odločitev, a verjetno bomo našli pravo rešitev, saj nam kolesarske trgovine ponujajo veliko izbire.

Električna kolesa so pravi hit v ponudbi trgovin

V zadnjih letih se je ponudba električnih koles izredno razmahnila. Napredovala je namreč tudi tehnologija, ki nam zdaj omogoča pripravo nadvse prepričljivih koles na električni pogon. 

Dobimo modele, ki v celoti odgovarjajo na pričakovanja rekreativcev, pogosto pa se električna kolesa prilagajajo tudi zahtevnejšim kolesarjem. Če imamo pravo trgovino, bomo na tem mestu gotovo dobili pravo kolo glede na svoje interese.

elektricno kolo

Električna kolesa imajo pogon, ki nam pomaga pri obračanju pedalov. Ti pogoni se med seboj razlikujejo, lahko nas le nekoliko razbremenijo pri delu, lahko pa nalogo v celoti prevzamejo. Običajno so kolesa pri tem dokaj fleksibilna, nenazadnje električno kolo še ni motocikel, ki bi nas preprosto zapeljal po cesti. 

Še vedno je to običajno kolo, če želimo pa si lahko na napornih poteh nekoliko pomagamo. S tem so električna kolesa zelo atraktivna za praktično vsakogar, sploh za tiste rekreativce, ki želijo na kolesu opraviti kakšne daljše poti in doseči destinacije, ki so za vožnjo na lastni pogon nekoliko predaleč.

Z uporabo električnega kolesa se nam takoj odprejo mnoge nove možnosti, naužili se bomo novih kolesarskih dogodivščin in opravljali nepozabne izlete. Zato je še toliko bolj pomembno, da izberemo pravo kolo za spremstvo na takšnih podvigih.

Obstajajo tudi električna gorska kolesa

Morda se na prvi pogled zdi, da so praktično vsa kolesa enaka, poznavalci pa bodo takoj prepoznali mnoge razlike tudi med tistimi modeli, ki se uvrščajo v isto kategorijo. Gotovo bomo lahko prepoznali razlike med gorskimi in cestnimi kolesi. 

Pri električnih kolesih izstopajo prav gorska, saj je namen električnega pogona pogosto ta, da se izognemo omejitvam, to pa pomeni tudi, da se ne bomo vozili le po cestah. Tako nam električna gorska kolesa ponujajo neomejene možnosti za opravljanje daljših kolesarskih izletov, ne glede na to, na kakšne poti se podajamo.

Že takoj lahko ugotovimo, katere prednosti imajo električna gorska kolesa. Nekatere prednosti izhajajo iz električnega pogona, druge iz posebne zasnove gorskega kolesa. Kombinacija pa zagotavlja izvrstno izkušnjo na vseh terenih, tudi na kakšnih zahtevnejših poteh – ravno na teh potrebujemo nekaj pomoči, da lahko dosežemo svoj cilj. 

Električna gorska kolesa se lahko podajo na raznovrstne podlage, povzpnemo se lahko na kakšne gorske poti do atraktivnih razglednih točk, gorska kolesa pa so seveda prava izbira tudi za uporabo v gozdu in na drugih neurejenih terenih. 

Nenazadnje se električna gorska kolesa odlično obnesejo tudi na makadamu in tudi na cesti. Vedno lahko računamo na izvrstno izkušnjo, saj nas kolo ne bo pustilo na cedilu niti v kakšni bolj kočljivi situaciji.

Ravno pri takšnih kolesih pa je še toliko bolj pomembno, da izberemo kvalitetno in zanesljivo opremo. To nam ponuja kolesarska trgovina Wheelbase, ki ima tudi na spletu predstavljeno zanimivo ponudbo kakovostnih koles. Prav električna gorska kolesa v njihovi ponudbi še posebej izstopajo, a prav tako lahko pobrskamo še po drugih možnostih. Ni nujno, da se bomo odpravljali na kakšne zelo zahtevne izlete, tudi za druge poti je treba imeti dobro kolo. Tu se izkažejo vsestranska gorska kolesa, ki se ne ustrašijo nobenega izziva.

Gorska kolesa so zares vsestranska

Gorska in cestna kolesa se včasih predstavljajo kot nasprotna pola, a v resnici ta delitev ni tako stroga, kot se zdi na prvi pogled. Prav tako ni povsem simetrična, to pa zato, ker so gorska kolesa v resnici zelo vsestranska. 

Medtem ko s cestnimi kolesi res ne moremo zapeljati na neurejen teren, slabo se znajdejo že na makadamu, lahko gorsko kolo brez skrbi uporabljamo tudi na cesti in na drugih urejenih površinah. Tako nam gorska kolesa ponujajo bistveno več možnosti in posegajo tudi na področje, ki bi bilo sicer rezervirano za cestna kolesa, medtem ko obratno to ne velja.

Ravno zato se je ponudba gorskih koles tudi dobro razvila. Veliko poudarka je prav na vsestranskih kolesih, ki niso zares prilagojena le vožnji po kakšnih gorskih brezpotjih. To so kolesa, ki jih lahko brez skrbi zapeljemo na vsako površino, čisto dobro se obnesejo tudi pri mestni vožnji. 

gorsko kolo

Na najdemo ponudbo kakovostnih gorskih koles, ki se dobro prilagodijo vsaki situaciji. Pričakujemo lahko, da bomo s takšnim kolesom dobro pripravljeni na vse izzive, ne glede na to, kakšne preizkušnje nas čakajo.

Gorska kolesa so primerna tudi za začetnike in otroke

Nekateri rekreativci so že zelo zahtevni pri izbiri kolesa, drugi so začetniki in se šele spoznavajo z različnimi opcijami. Ravno zato so gorska kolesa še toliko bolj dobrodošla, saj ponujajo pravo rešitev tudi za začetnike in celo za otroke. Takšna kolesa so stabilna in uporabna, na njih se lahko hitro učimo. Seveda se ne bomo odločili za kakšna draga in napredna gorska kolesa, gotovo pa se bomo še bolj izognili cestnim kolesom, ki tu postavljajo veliko več omejitev.