brezžični zvočniki
Splošno

Vgradni zvočniki za domači kino

Pravo vzdušje v domačem kinu lahko ustvari le vrhunsko ozvočenje, ki je kritični element takšnega sistema. Pogosto se osredotočamo na projektor in drugo opremo, ki seveda ima svojo vlogo, a v končni fazi prav zvok naredi tisto razliko, ki jo pričakujemo v primerjavi z ogledom filma na televiziji. Če se želimo res počutiti tako, kot da bi bili v kino dvorani, potem potrebujemo kvalitetno ozvočenje. Prav to je pogosto pomanjkljivost domačih sistemov, saj nismo vedno pripravljeni investirati svojega časa, truda in denarja v ureditev optimalnega ozvočenja. So pa tu na voljo rešitve, ki bodo to precej olajšale, na primer vgradni zvočniki.

Med zvočniki imamo sicer kar dosti izbire, tako da bomo lahko našli zelo primerne opcije za praktično vsako situacijo. Ni nujno, da bomo vedno potrebovali zvočnike vgradne variante, lahko pa te gotovo dobro izkoristimo, če želimo urediti vrhunski hišni kino. V sistemih, kjer želimo imeti prostorski zvok z optimalno postavljenimi zvočniki, bodo vgradni zvočniki močno pomagali, saj ne bo veliko dela s postavljanjem, zvočniki ne bodo zasedali prostora, tudi s kabli se ne bomo ukvarjali.

Vgradni zvočniki so idealni za prostorski zvok

Prostorski zvok je tisti faktor, ki v dobrem kinu najbolj navduši. Doma lahko dosežemo izvrsten učinek, saj imamo popolno svobodo pri postavitvi zvočnikov. Moramo pa tak sistem dobro načrtovati. V poštev pridejo le optimalno postavljeni zvočniki na mestih, od koder želimo, da prihaja zvok. Izogibamo se kakšnim drugim opcijam, ki obljubljajo prostorski zvok, soundbar recimo nikoli ne more imeti takšnega učinka. Vedno se bodo bolje izkazali pravilno nameščeni zvočniki okoli poslušalca, kot pa fiksen vir zvoka pred njem.

Vgradni zvočniki sami po sebi še ne zagotavljajo kvalitete, skrbno moramo izbrati prave modele

Ravno zato so zelo priljubljeni vgradni zvočniki, saj nam omogočajo poljubno namestitev v prostor. Res je, da lahko uporabimo tudi stojala in stenske nosilce, a vgradnja je veliko bolj elegantna in ima številne prednosti. Ena prednost je recimo ta, da lahko zvočnike zelo natančno nastavimo tako, da dobimo popoln prostorski zvok. Postavitev je zelo pomembna, pri vgradnji pa lahko točno določimo, kje bodo posamezni zvočniki. Hkrati lahko izberemo poljubno število zvočnikov, običajno jih imajo takšni sistemi vsaj 5, pogosto 7 ali celo 9, plus eno ali dve nizkotonski enoti. Tu imamo več možnosti da dosežemo izvrsten rezultat, prav z vgradnjo zvočnikov na svoje mesto lahko pričakujemo najboljši učinek.

Za nameček so vgradni zvočniki izredno elegantni. Lepo se zlijejo s prostorom, so čudoviti na pogled ali pa jih preprosto skrijemo za akustično transparenten material. Še bolj pomembno je pogosto to, da lahko kable lepo speljemo skozi stene, da ne ležijo vsepovsod po sobi. Zvočniki tako ne bodo zasedali veliko prostora in ne bodo v napoto.

Vgradni zvočniki v naprednih sistemih za prostorski zvok

Poudariti gre pomen dobrega načrtovanja in priprave, sploh pri vgradnih zvočnikih, ki jih je treba najprej izbrati in potem vgraditi. Kasneje nimamo možnosti za kakšne velike prilagoditve, zato je dobro vedeti, kakšen sistem želimo oblikovati. Drugače je, če izberemo soundbar, v tem primeru zvočnik preprosto postavimo na svoje mesto, ne da bi morali kaj posebej razmišljati. Če pa načrtujemo napreden sistem za prostorski zvok, bo treba bistveno več časa vložiti v načrtovanje.

Vgradni zvočniki omogočajo oblikovanje idealnega sistema za prostorski zvok

Izbrati bo treba kvalitetne zvočnike. Zanesemo se predvsem na ugledne znamke, kot so KEF zvočniki. To so priljubljeni zvočniki za domačo rabo in bodo gotovo navdušili. Ne glede na izbiro zvočnikov bo treba urediti primeren sistem. Potrebujemo tri sprednje zvočnike in nizkotonsko enoto, nato še par zadnjih in morda par srednjih za 5.1 ali 7.1 sistem. Kvalitetni vgradni zvočniki nam odpirajo še dodatne možnosti, kot so sistemi 5.1.2, 7.1.4 in podobno – ti imajo še dodatne zvočnike na stropu, kar prinaša rese vrhunski učinek prostorskega zvoka iz vseh smeri. Sodobni filmi imajo izredno dovršene zvočne efekte, ki lahko dobro izkoristijo tak sistem, sploh če zvok predvajajo kvalitetni KEF zvočniki in druga dobra oprema. Res se bomo počutili kot v kinu, pravzaprav kot v filmu z dogajanjem vsepovsod okoli nas!

Vgradni zvočniki in druga oprema

Pozor, vgradni zvočniki sami po sebi še niso dovolj za dobro izkušnjo v hišnem kinu. Potrebovali bomo še kar nekaj opreme. Nujno potrebujemo seveda vir zvoka, recimo multimedijski predvajalnik, računalnik, gramofon in druge naprave. Centralna enota, ki upravlja zvočnike in omogoča povezovanje vseh naprav v delujoč sistem, je po navadi multimedijski sprejemnik, ki ima pravzaprav odločilno vlogo pri tem, kakšen sistem bomo lahko vzpostavili.

Zvočniki so precej enostavni, poljubno jih lahko dodajamo in postavljamo, a končni učinek je zelo odvisen od tega, kaj nam dopušča sprejemnik. Prav tako je od te naprave odvisno, kako bomo lahko zvok predvajali, ali bomo lahko enostavno priklopili gramofon in računalnik, ali bo možno priklopiti tudi projektor in druge naprave … Na vse to lahko nekoliko pozabimo, če se preveč osredotočamo na projektor in sliko, pa tudi na ureditev prostorskega zvoka. Da bodo vgradni zvočniki res navdušili, bo treba nekaj pozornosti nameniti tudi dodatni opremi, a na koncu nas čaka izvrstna izkušnja.