viličar
Splošno

Sodobna oprema za delo v skladišču

V skladišču potrebujemo opremo, s katero bomo varno in zanesljivo prestavljali težke tovore. Takšne naprave nam sicer močno pomagajo tudi v mnogih drugih okoljih, a ravno pri delu s težkimi bremeni pridejo njihove prednosti najbolj do izraza. To pomeni, da moramo posegati po naprednih rešitvah, na katere se lahko res zanesemo, v nasprotnem primeru sprejmemo tveganje za delovne nezgode in druge težave.

Najpogosteje delo prevažanja težkega tovora opravlja viličar, kar je smiselna izbira v praktično vsakem okolju, kjer delamo s težkimi tovori. V skladiščih so takšne naprave naravnost nepogrešljive. A ob tem moramo paziti tudi na lastnosti te opreme, saj ne bomo zadovoljni kar z vsakim viličarjem. V poštev pridejo le tisti modeli, ki so dobro prilagojeni na delo, ki jih čaka. V mnogih primerih je najboljša rešitev sodoben viličar, ki prinaša mnoge prednosti najnovejših inovacij.

Električni viličarji

Zelo prepričljivi so električni modeli, ki so v nekaterih okoljih praktično edina smiselna izbira. To so naprave z električnim pogonom, ki je tih in čist, ne spušča izpušnih plinov in ne moti dela. To so velike prednosti v manjših skladiščih, kjer želimo delati kar se da udobno. Prav tako so električni viličarji učinkoviti in varčni pri delovanju, kar je še dodaten plus.

Seveda smo pozorni tudi na to, da je oprema dobro pripravljena na večje izzive. Pozorni smo na zmogljivost oziroma nosilnost, ki jo ponuja viličar, poleg tega pa še na dodatne funkcionalnosti, ki jih potrebujemo pri delu. V nekaterih primerih lahko pomagajo že čisto osnovni električni viličarji, morda kar paletni vozički za prestavljanje tovora na paletah. Če želimo bremena dvigovati višje v zrak in jih prevažati na večje razdalje, pa pride v poštev teleskopski viličar. V vsakem primeru moramo imeti v mislih konkretne delovne naloge, s katerimi se bomo srečevali, temu pa prilagodimo tudi izbiro opreme.