cev za dimnik
Splošno

Cev za dimnik v sodobnem dimniškem sistemu

Vsak dimnik mora biti zelo dobro pripravljen na svoje delo. Na tem področju lahko najdemo napredne rešitve, ki nam omogočajo učinkovito uporabo sodobnih kurilnih naprav, pravzaprav lahko oblikujemo sisteme za mnoge raznovrstne naprave in kurišča tudi v večjih in bolj kompleksno zasnovanih objektih. Da bi bili vedno zadovoljni s končnim učinkom, pa moramo biti pri načrtovanju in izdelavi dimniškega sistema zelo pozorni. Opravka imamo z nekaterimi kritičnimi deli, cev za dimnik dopolnjujejo še drugi elementi, ki v končni fazi šele v kombinaciji zagotavljajo dobro delovanje in varno kurjenje.

Oblikovanje dimniškega sistema je treba vedno prilagoditi kritini strehe ter specifični situaciji in zahtevam, ki jih postavljajo kurilne naprave v uporabi. Že res, da imamo na voljo različne izvedbe in si pri oblikovanju dimnika lahko včasih privoščimo več svobode, a najprej je treba poskrbeti, da bo sistem dobro deloval, predvsem odpravimo glavna varnostna tveganja. Dimnik ima s tega vidika izredno pomembno nalogo in mora biti na svoje delo dobro pripravljen. To običajno dosežemo tako, da izdelavo naročimo pri strokovnjakih, ki pripravljajo prilagojene rešitve s tega področja.

Dobri strokovnjaki za dimnik lahko dobavijo kvalitetno cev za dimnik ter druge nujne elemente, opravijo pa tudi gradbena dela, ki so potrebna za pripravo učinkovitega dimniškega sistema. Poleg tega najdemo na istem mestu še razne druge storitve, recimo sanacijo dimnikov, povrtavanje starejših dimnikov in podobne opravke, ki vodijo do bistveno boljše končne izkušnje. To ponudbo se splača izkoristiti, saj bomo tako živeli v prijetnem, udobnem in varnem domu.

Cev za dimnik je ključni element sistema

Tudi če o dimnikih ne vemo veliko, bomo cev za dimnik takoj prepoznali kot enega izmed ključnih elementov. To je namreč nepogrešljiv kos, ki neposredno skrbi za učinkovito odvajanje dima in plinov. Zato mora biti cev na svoje delo tudi odlično pripravljena, saj ne želimo sklepati kakšnih kompromisov. 

V ponudbi dobimo različne dimniške cevi, ki se razlikujejo v mnogih lastnostih. Največje razlike bržkone izvirajo iz uporabljenih materialov, a tudi proizvodni procesi in oblikovne rešitve vodijo do različnih izdelkov, ki jih lahko s pridom izkoristimo pri načrtovanju in izvedbi sodobnih dimniških sistemov.

Za cev za dimnik pogosto uporabljamo inox

Med materiali izstopata predvsem dve opciji. Cev za dimnik lahko izdelamo iz inoxa, ki je zelo priljubljen material za takšne izdelke. Je namreč lahek, cenovno dostopen in enostaven za oblikovanje, tako da lahko izdelamo tudi kompleksne elemente, recimo troslojni dimnik. Poleg tega ima inox izvrstne lastnosti in se dobro obnese pod večjimi obremenitvami, ki jih lahko pričakujemo pri uporabi dimnika.

Povsem dostojna alternativa pa je cev za dimnik iz keramike. Keramične cevi so v zadnjem času precej priljubljene, saj je to nekoliko bolj prijazen material, ki izstopa s svojimi funkcionalnimi lastnostmi. Spet gre za lahek material, ki se v gradnji uporablja predvsem zaradi vrhunskih lastnosti pri visokih temperaturah. Pričakujemo lahko, da bodo takšni dimniki svoje delo brezhibno opravljali dlje časa, tudi pri redni uporabi in večjih obremenitvah.

Ne smemo pa pozabiti, da cev za dimnik ni edini ključni element dimniškega sistema, v poštev pridejo še drugi kosi in nekateri drugi materiali, ki pripomorejo do dobrega končnega učinka.

Cev za dimnik in šamotna obloga

Pri gradnji, ki vključuje kurilne naprave in druge vire toplote, moramo vedno misliti na optimalno oddajanje toplote v prostor. Okolice ne želimo pregrevati, prav tako želimo preprečiti toplotne izgube. To funkcijo ima šamotna opeka, ki skrbi za optimalno delovanje kurilnih naprav. Šamotni materiali se uporabljajo predvsem tam, kjer pričakujemo večje toplotne obremenitve, recimo tam, kjer cev za dimnik dosega kurilno napravo. Uporabljamo šamotne plošče in druge prilagojene elemente, s katerimi lahko učinkovito zadržimo presežek toplote. Poleg tega se šamotna opeka in drugi materiali uporabljajo tudi v drugih delih dimniškega sistema, saj cev za dimnik prerazporeja tudi visoke temperature in vpliva na ogrevanje prostorov. Za kar najboljši učinek je smiselno uporabiti šamotne plošče in opeke tako, da preprečimo nenadzorovano uhajanje toplote v prostor, pa tudi toplotne izgube lahko omejimo.

Šamotni elementi morajo biti zelo zanesljivi, splača se dobro oblikovati te rešitve, saj se že najmanjše pomanjkljivosti odražajo v velikih težavah pri uporabi kurilnih naprav.

Cev za dimnik na izhodni strani

Poznamo torej vlogo, ki jo imajo dimniške cevi pri kurilnih napravah in pri odvajanju dima skozi objekt, pozorni pa smo tudi na zaključek cevi, ki omogoča odvajanje dima v okolje. Morda bi si mislili, da je to povsem enostavna naloga, a v resnici imamo tu pri oblikovanju dimniških sistemov še nekaj dodatnega dela. Predvsem moramo biti pozorni na to, da zagotovimo dober vlek zraka, ki omogoča učinkovito delovanje kurilne naprave in nemoten pretok dima skozi cev za dimnik

Povsod, kjer želimo učinkovito odvajati dim in pline, ima cev za dimnik nepogrešljivo nalogo

Na koncu dimnika lahko to nalogo opravlja dimniška kapa, imamo pa pri oblikovanju vidnega dela dimniškega sistema še kar nekaj drugih možnosti. Tu lahko dosežemo odlične učinke, če smo pripravljeni načrtovanju najboljših rešitev nameniti dovolj časa. Seveda je pametno, da se poslužimo storitev, ki jih ponujajo strokovnjaki za dimnike.