Prenova-1
Splošno

Naj vaša stara hiša postane kot nova!

Tudi starejši objekti so lahko povsem primerni za bivanje, pravzaprav jih je možno hitro preobraziti in spremeniti v sodobno stanovanje. Te možnosti so zelo atraktivne predvsem za tiste, ki se odločijo za nakup hiše – nakup starejšega objekta je cenejši, ponudbe je več, hkrati pa imamo proste roke pri preureditvi prostorov tako, da nam povsem ustrezajo. A seveda se adaptacija stare hiše lahko opravi tudi tam, kjer že dlje časa živimo v hiši in bi radi s prenovo naslovili nove želje in potrebe stanovalcev.

Ker so stanovanjske hiše pripravljene na dolgoročno uporabo, se potrebe stanovalcev redno spreminjajo. Objekt ostaja isti skozi več generacij, pričakovanja ljudi pa se seveda spreminjajo in se ne ujemajo vedno s tem, kar nam objekt ponuja. Nič hudega – pogosto lahko že s preprostimi prilagoditvami naredimo veliko razliko.

Adaptacija stare hiše lahko močno spremeni objekt

Za adaptacijo se odločimo, če se zanimamo za kakšne manjše spremembe. A to še ne pomeni, da končni učinek ne bo naravnost navdušujoč. Veliko razliko naredimo že s kakšnimi enostavnimi posegi, ki ne zahtevajo gradbenega dovoljenja. Posledično bo tudi cena za prenovo hiše nižja, delo bo hitro opravljeno in gotovo bomo zelo zadovoljni s končnim rezultatom.

Med temi opravili imamo kar dosti izbire, ki nam ponuja vrhunski končni učinek. Pogosto adaptacija stare hiše vključuje prenovo pohodnih površin, s tem lahko povsem spremenimo podobo prostorov, seveda pa tudi udobje stanovalcev in pripravljenost površin na nove obremenitve. Enostavna adaptacija nam omogoča celo preureditev prostorov s predelnimi stenami, vgradimo lahko nove hišne sisteme in naprave, zamenjamo pohištvo, morda nadgradimo toplotno izolacijo … Vse to je možno že brez kakšnih večjih komplikacij, zahtevnega dela in visokih stroškov. Seveda pa imamo na voljo tudi druge možnosti, če se odločimo za večjo prenovo.

V vsakem primeru nam adaptacija stare hiše daje na voljo atraktivne možnosti, s katerimi učinkovito preuredimo svoje bivalno okolje. Hitro bomo dobili dobre ideje, ki se skladajo z našimi željami in pričakovanji. Pogosto se takšne prilagoditve opravljajo s prav posebnim namenom, recimo če želimo urediti mansardo.

prenova stare hiše

Izolacija mansarde za ureditev bivalnih prostorov

Pri izdelavi mansarde smo še posebej pozorni na možnosti, ki jih imamo na tem področju. Objekt že ima podstrešne prostore, ki pa verjetno niso dobro izkoriščeni. To pomeni, da ima adaptacija velik potencial, saj ne bo potrebe po velikih posegih v objekt. Čisto možno je, da bo adaptacija mansarde možna brez prilagoditev nosilne konstrukcije, ne bomo potrebovali gradbenega dovoljenja, prav tako se ne bomo srečali z zahtevnimi gradbenimi deli. Tudi izolacija mansarde nam omogoča takšno izvedbo.

Pravzaprav je izolacija mansarde pogosto med najbolj zahtevnimi nalogami, ki jih imamo pri ureditvi podstrešnih prostorov za bivanje. Mansarda je namreč izpostavljena velikim obremenitvam, nasloviti moramo velika tveganja za toplotne izgube. Predvsem je treba poskrbeti za kvalitetno izolacijo strehe – streha ima veliko površino in omogoča enostavno prehajanje toplote, kar je treba uspešno omejiti. Zaradi nepravilnih oblik prostora pa nam izolacija mansarde nalaga še dodatne izzive, ki jih lahko rešimo le z dobrim načrtom in profesionalno izvedbo.

Izolacija mansarde zahteva profesionalno izvedbo

Vsekakor je priporočljivo za adaptacijo mansarde že v izhodišču izkoristiti profesionalno pomoč. Na voljo imamo namreč odlične storitve, ki se jih tu lahko poslužimo. Verjetno nas čaka najboljša izkušnja, če se odločimo za kompletne storitve mojstrov, ki se ukvarjajo z mansardami. V to bo gotovo vključena tudi izolacija mansarde, a dobili bomo še druge dobrodošle storitve. Takšno ponudbo ima podjetje Er-Mont, ki pri mansardah opravi vse potrebno.

Seveda se odločamo za tiste storitve, ki kar najbolj ustrezajo naši viziji. Pričakujemo lahko, da bomo pri mojstrih dobili ustrezno ponudbo, tako da ne bo kakšnih velikih težav, tudi če imamo posebna pričakovanja. Najdemo lahko kompletno ponudbo, lahko pa strokovnjake uporabimo le za kakšne manjše prilagoditve. Vedno lahko dobimo prepričljive rešitve, s katerimi bomo mansardo zelo lepo uredili in pripravili na bivanje.

Obnova stanovanja je lahko tudi bolj obsežna

Za preureditev stare hiše so pogosto dovolj že kakšne manjše prilagoditve, toliko da nekoliko osvežimo podobo prostorov in jih pripravimo na nove izzive. Seveda pa se ob tem posvetimo tudi nekaterim posebnim nalogam, ki jih gotovo imamo, če želimo obnoviti starejši objekt. Obnova stanovanja mora nasloviti morebitne težave in tveganja, predvsem se posvetimo stari in dotrajani opremi, zastarelim hišnim sistemom in napeljavam, premislimo o tem, kako dobro bo obstoječa struktura prenašala obremenitve v prihodnjih desetletjih. Kaj lahko se izkaže, da bo bolj primerna kompletna obnova stanovanja, ne le manjši posegi.

Prav s takšno obnovo imamo seveda največ možnosti, da svoje bivališče povsem prilagodimo svojim željam. A najprej moramo biti pozorni na kritične sisteme, ki skrbijo za varnost in zanesljivost. Prepričamo se, da je nosilna konstrukcija pripravljena na nove obremenitve. Pogosto se posvečamo tudi ostrešju in strehi. Hkrati omenimo še dimniške sisteme, ki so pogosto šibka točka starejših objektov. Seveda obnova stanovanja vključuje tudi pregled električne napeljave, vodovoda in drugih instalacij, ki po več desetletjih uporabe morda ne morejo več dobro delovati. Tako ima kompletna obnova gotovo velik vpliv na to, kako dobro bo objekt opravljal svoje delo skozi naslednja desetletja.

Obnova stanovanja je projekt, ki se ga lotimo ob posebnih priložnostih. Po navadi se za obnovo odločimo ob nakupu, lahko pa tudi pred prodajo stanovanja. Prav tako nas v obnovo prisilijo kakšne težave, ki jih ne moremo več zanemarjati, lahko pride do kakšnih poškodb in drugih problemov. Lahko pa se preprosto odločimo, da je čas za obnovo in preureditev stanovanja po naši viziji. Ob vseh teh nalogah so nam na voljo strokovnjaki, na https://er-mont.si/prenova-stanovanja dobimo ponudbo za različne projekte ob obnovi stanovanja.

Z obnovo lahko dosežemo različne učinke. Kompletna obnova seveda povsem spremeni izgled in funkcionalnost prostora, tudi objekt lahko izgleda precej drugače. Lahko pa se bolj posvetimo kakšnim manj opaznim nalogam, ki so prav tako potrebne – to velja recimo za vzdrževanje električnih napeljav in podobno.

prenova hiše

Zelo opazno vlogo ima tudi oprema stanovanja

Osredotočali smo se večinoma na gradbena dela in podobne naloge, s katerimi se pri obnovi stanovanja neizogibno srečamo. Že pri teh nalogah sicer lahko najdemo kakšne elegantne rešitve, tako da ne bo zahtevnega dela in velikih posegov v objekt. Veliko pa nam omogoča tudi oprema stanovanja, če jo znamo ustrezno prilagoditi po svojih željah. To velja predvsem za večje pohištvo, a tudi kakšni manjši dodatki imajo zelo opazno vlogo.

Kaj lahko se izkaže, da bo namesto celovite prenove povsem dovolj že preureditev opreme stanovanja. Tu se nam odpirajo mnoge možnosti, ki jih bomo rade volje izkoristili. Seveda se moramo uskladiti glede pričakovanj in želja, včasih je vseeno potrebna večja prenova. A če bi radi prostore le osvežili in morda prilagodili njihovo namembnost, je oprema stanovanja lahko že čisto dovolj, da dosežemo izvrstne učinke. Nenazadnje je prav oprema tista, ki naredi prostore zares uporabne in prijetne, prazni prostori sami po sebi še niso v veliko pomoč. S tem imamo pri opremljanju stanovanja velik potencial, tudi v smislu prenove bivališča za nove namene in potrebe.

Ker nam oprema stanovanja ponuja veliko možnosti za prilagoditve, je treba te spremembe vnaprej načrtovati, da lahko dosežemo kar se da dober učinek. Morda je pametno izkoristiti strokovno svetovanje in profesionalni notranji dizajn. Na ta način bomo uspešno realizirali svojo vizijo in uživali v prostorih, ki so docela prilagojeni svojemu namenu. Uredimo zelo prijetno stanovanje, z opremo pa izkoristimo vse, kar nam sami prostori omogočajo. Gotovo v tem primeru pričakujemo tudi to, da bo oprema stanovanja med seboj lepo usklajena in bomo dosegli visoko estetsko vrednost. V čudovito oblikovanem in opremljenem stanovanju bo lažje vzdrževati visoko kakovost bivanja, stanovalci in obiskovalci se bodo dobro počutili, oprema stanovanja pa bo odlično služila svojemu namenu.

Splača se prilagoditi še tla v stanovanju

V praktično vsakem stanovanju so prav tla tista, ki prenašajo največje obremenitve. Čeprav se pogosto posvečamo razni opremi in izbiramo pohištvo, ki je zelo vzdržljivo in ga lahko več let brezskrbno uporabljamo, je pametno nekaj več pozornosti nameniti pohodni površini. Potrebujemo vzdržljive talne obloge, ki ne bodo pokazale znakov obrabe in staranja. Pričakujemo, da bomo vsaj deset let zadovoljni s takšno opremo. Zato so tla v stanovanju pogosto vključena v prenovo, ni pa to nujno.

Veliko je odvisno od tega, kakšne talne obloge uporabljamo. Verjetno so tla v stanovanju sestavljena iz različnih materialov glede na to, za katere prostore gre. Ponekod uporabljamo parket, morda preprogo, ploščice, tudi epoksi tlak. Med vsemi temi možnostmi bomo izbirali materiale, ki kar najbolje odgovarjajo določenim potrebam v posameznih prostorih. Gotovo pa moramo izbrati za tla v stanovanju prave rešitve, s katerimi bomo na dolgi rok zadovoljni. To nam ponujajo strokovnjaki, ki izdelujejo takšne tlake, nudijo tudi svetovanje ob izbiri.

Na dolgi rok si tla v stanovanju zaslužijo nekaj dodatne pozornosti. Predvsem gre omeniti vzdrževanje tal v stanovanju, nekaj odgovornosti za dobrobit pohodnih površin imamo gotovo tudi sami. Kakovosten parket recimo zdrži vsaj kakšnih deset ali petnajst let, če zanj dobro skrbimo, pa tudi po tem času dopušča dokaj enostavno obnovo. Ploščice lahko zamenjamo, če se poškodujejo ali če želimo spremeniti njihovo podobo. Tudi druge vrste talnih oblog lahko pri prenovi dokaj enostavno zamenjamo oziroma spremenimo. Tako bomo tudi tla v stanovanju vključili v načrt obnove, pogosto že pri kakšnih manjših adaptacijah, saj imamo izvrstne možnosti, ki se jih splača izkoristiti.