Splošno

Ključni elementi delovanja vsake domene

Nakup domene in strežnikov je lahko izredno zahteven podvig, če ne poznamo nekaj preprostih dejstev in računalniškega žargona. Z malenkost potrpežljivosti in znanja si lahko prihranimo veliko težav v prihodnosti, saj bo gostovanje spletnih strani prilagojeno našim sedanjim in bodočim potrebam. Obenem pa bomo bolje poznali delovanje oziroma pravilna delovanja naše domene in prednosti različnih vrst ter konfiguracij strežnikov, ki jim imamo na voljo. To je lahko zelo velika prednost pri vzdrževanju in nadgrajevanju naše poslovne spletne strani kot tudi širjenju poslovanja na tuja tržišča.

Gostovanje spletnih strani je zelo raznoliko

Iskanje najboljšega gostovanja spletnih strani je veliko bolj odvisno od vrste strežnika, kot pa same cene. Seveda je tudi cena velikega pomena, vendar moramo biti pazljivi, da nas ne zbega. Vsaka spletna stran potrebuje strežnik za svoje delovanje. Izbira pa je zelo različna. Veliko zavisi od konfiguracije strežnika, ki bo gostil našo domeno. Vsaka ima svoje edinstvene prednosti. Nudijo pa različen nivo hitrosti delovanja, varnosti, prilagodljivosti ipd. Zato je dobro, če poznamo osnovne razlike med njimi, saj se bomo tako lažje odločili za najbolj ustrezno vrsto gostovanja.

Virtualni spletni strežniki so zelo prilagodljivi

Virtualno gostovanje uživa zelo visoko popularnost v zadnjih letih. Omenjeni strežnik deluje tako, da se nahaja v virtualnem prostoru več sto ali tisoč uporabnikov. Vsak uporabnik pa je ločen od drugega, kar zagotavlja popolno varnost in zasebnost.

konfiguracija strežnikov
Virtualno gostovanje ponuja več ponudnikov v različnih državah
strežniki serverji
Namenski strežniki omogočajo visoko prilagodljivost

Virtualno gostovanje spletnih strani je odlično tudi z vidika prilagodljivosti. Kadarkoli je mogoče nadgraditi hitrost pasovne širine ali moč procesorjev. S tem se zagotovi, da ni potrebe po premikanju same strani v primeru, da se obisk poveča do te mere, da moramo ojačati strežnik z dodatnimi strojnimi zmogljivostmi.

Hrvaški web hosting

Nobena skrivnost ni, da se je v zadnjih letih močno povečalo število .HR in .COM.HR domen. Za to je zadolžena vedno bolj ugodna poslovna klima na Hrvaškem. Zaradi razvijajočega trga se število ponudb in potreb prebivalstva vedno viša. To pa nam omogoča Hrvaški web hosting, ki ga je mogoče registrirati s prej omenjenima domenama.

Pogosto se večina poslovnih in osebnih uporabnikov odloči za virtualne strežnike. To pa zato, ker ponujajo izredno visok nabor funkcij po zelo ugodni ceni. Ob spremembi potreb naše spletne strani, pa je mogoče nadgraditi strojne in druge zmogljivosti strežnika, ki poganja našo spletno stran ali več strani.

Namenski strežniki za velike projekte

Neglede na potrebe našega podjetja in velikost naše spletne strani, je mogoče vedno zakupiti namenske strežnike. Te so za Hrvaški web hosting na voljo za vse uporabnike, neglede na njihove potrebe. Priporoča se jih samo za najbolj zahtevne lastnike spletnih strani, kjer je potrebno hraniti na strežniku ogromno količino video, avdio in drugih podatkov. Obenem pa pričakujemo zelo visok obisk, ki sega v tisoče ali sto tisoče ljudi na dan. Namenski strežniki so najdražji za zakup od vseh drugih izvedb. Ponujajo nam odlične zmožnosti in popolno svobodo poganjanja ene ali več spletnih strani hkrati.

Deljeno gostovanje za nezahtevne uporabnike

Dandanes je še vedno zelo popularno deljeno gostovanje, ki je po sestavi zelo podobno virtualnem. Na žalost ga ni mogoče nadgraditi v primeru višjih zahtev po prostoru ali procesorski moči, zato je potrebno spletno stran prenesti na drug deljen strežnik. Pogosto se pri izbir Hrvaškega web hostinga dober del novih uporabnikov odloči za deljeno gostovanje. S tem ni nič narobe, vendar se moramo zavedati, da je namenjeno osnovnim spletnim stranem. V vsakem primeru pa je zelo pomembno, da uporabljamo SSL certifikat.

SSL certifikat zagotovi varnost plačilnih dejavnosti na spletni strani

Pomemben element vsake spletne strani je SSL certifikat. Namenjen je šifriranju povezave med strežnikom in računalniki uporabnikov oziroma obiskovalcev. S tem se popolnoma zakrijejo vsi občutljivi podatki, kot so osebna imena, varnostne številke plačilnih kartic ipd. Priporočeno je, da neglede na velikost in vrsto spletne strani, vedno uporabljamo SSL certifikat. Mogoče ga je zakupiti ob izbiri strežnika za gostovanje spletnih strani. Naknadno pa ga je mogoče tudi namestiti, kar je zelo priročno.

Napredni vmesnik cPanel

Uporabljanje s spletno stranjo je lahko dokaj zahtevno delo, če to počnemo ročno. Že dolgo časa je na voljo vmesnik cPanel, ki poskrbi, da brez predhodnega znanja opravimo številne manj in bolj napredne naloge vzdrževanja našega strežnika in spletne strani.

cpanel nadzor
cPanel vmesnik omogoča enostaven nadzor

Napredni vmesnik cPanel je na voljo že od leta 1996. Skozi ta čas pa so ga številni programerji neprenehoma izboljševali. Dandanes je za njegovo uporabo potrebno zelo malo, saj deluje na manj zmogljivih strežnikih brez težav. Za svoje delovanje potrebuje približno 20 GB prostora in vsaj 512 MB pomnilnika. To pa premore že vsak strežnik.

Napredna orodja cPanel-a

Moderne izvedbe cPanel-a imajo vgrajena številna orodja, ki nam bodo prej ali slej prišla zelo prav. Brez dodatnih programov je mogoče ustvariti dodatne poddomene, domenske elektronske poštne naslove ipd. Obenem je tudi mogoče nadzirati porabo sredstev pomnilnika in procesorja ter prostora za shranjevanje podatkov v strežniku. Tako lahko hitro opazimo, če so potrebne nadgradnje ali druge spremembe.

Vsak cPanel pa tudi vsebuje orodje za ustvarjanje varnostne kopije spletne strani. To je izredno uporabno v primerih, ko želimo poskrbeti za varnost naše strani, ko nadgrajujemo programsko ali strojno opremo na strežniku. Vsako orodje pa ima priložena bogata navodila, ki nam bodo omogočila hitro in brezskrbno upravljanje spletne strani.