AED-naslovna
Splošno

Težave s srcem – kako jih odpraviti in kaj vam lahko pomaga?

Bolezni srca in ožilja predstavljajo veliko zdravstveno tveganje v razviti družbi. Skupaj z rakom so med vodilnimi vzroki smrtnosti in daleč presegajo ostala tveganja s hudimi posledicami. Zato je treba za srce dobro skrbeti, sploh če imamo v mislih dobro preventivo. Tudi v primeru kakšnih nepričakovanih zapletov pa še imamo rešitve, recimo AED oziroma avtomatski defibrilator, ki pomaga ob srčnem zastoju. Imamo torej nekatere možnosti, ki so zelo dobrodošle za vzdrževanje zdravja.

Veliko seveda naredimo sami z zdravim življenjskim slogom, prav za srce in ožilje lahko dobro skrbimo z uravnoteženo prehrano in rednim gibanjem. Srce je dovzetno za različne obremenitve, hitro se lahko pokažejo posledice neustreznega življenjskega sloga. Poleg tega nam grozijo tudi razne druge nevarnosti, recimo srčni zastoj, za katerega uporabimo AED. Tu se pokažejo še dodatne možnosti, ki presegajo samo preventivo – na voljo imamo defibrilatorje, spodbujevalnike, seveda tudi mnoge medicinske storitve, s katerimi naslovimo težave in bolezni.

V sili uporabimo AED

Če pride do velikih težav, moramo hitro posredovati, saj ima srce naravnost kritično vlogo pri oskrbovanju telesa s kisikom in nujnimi hranili. Zato že po nekaj minutah brez učinkovitega bitja srca možgani prenehajo delovati, tudi po oživljanju so lahko prisotne dolgoročne posledice. Ravno tu ima AED tako pomembno vlogo. Pomaga nam v primeru srčnega zastoja, v tem primeru srce utripa kaotično in ne opravlja učinkovitega črpanja krvi skozi telo. Le nekaj minut časa imamo, da uspešno posredujemo – če je AED v bližini, lahko tudi ob srčnem zastoju pričakujemo relativno dober izid. 

Prav zato najdemo AED na mnogih javnih mestih, kjer je tveganje za tovrstne težave večje. Napravo lahko kupi vsak, na https://defibrilator.si/aed.html je ponudba, ki omogoča nakup kar preko spleta. Tako imamo na dosegu roke nekatere možnosti, ki so lahko pri težavah s srcem zelo učinkovite.

Seveda AED ni edina možnost, prav tako ta naprava ne more pomagati pri vseh težavah s srcem. Pogosto se bomo osredotočili na druge opcije, ki so veliko bolj učinkovite. Preventivo nadgradimo z rednimi pregledi, pri zdravnikih najdemo preostalo ponudbo in izdelke, ki nam lahko pomagajo.

aed

Defibrilator srčni spodbujevalnik

Če medicinskih pripomočkov na tem področju ne poznamo, se nam morda zdi, da je defibrilator srčni spodbujevalnik in obratno. A v resnici imamo tu na voljo kar nekaj različnih naprav, ki jih ne moremo preprosto enačiti. Ravno zato je treba izbrati pravi pristop glede na težave, s katerimi se srečujemo.

Morda bi lahko rekli, da je defibrilator srčni spodbujevalnik v tem smislu, da spodbuja normalno delovanje srca. Delovanje je podobno, nenazadnje imamo tudi enak končni cilj, zagotoviti normalno bitje srca. A omeniti gre predvsem velike razlike, ki jih prepoznamo ob primerjavi takšnih naprav. Bolj znani so defibrilatorji, še posebej avtomatski zunanji defibrilatorji, ki so namenjeni javni uporabi. Te naprave srečujemo na javnih mestih in jih lahko uporabimo v primeru srčnega zastoja. Ni pa defibrilator srčni spodbujevalnik in ga ne smemo zamenjevati s temi napravami.

Srčni spodbujevalniki so naprave, ki se uporabljajo v medicini. Ne moremo jih uporabiti sami, običajno se trajno namestijo v prsni koš, kjer opravljajo svoje delo. Skrbijo za to, da srce normalno deluje, tako da je defibrilator srčni spodbujevalnik v svoji funkciji, a podobnost je pomenljiva le na prvi pogled. V resnici ima srčni spodbujevalnik precej drugačno funkcijo. Skrbi za normalno delovanje srca pri srčnih bolnikih, ki se srečujejo s popuščanjem srčne mišice in drugimi težavami, ki predstavljajo tveganje za srčni zastoj. Z defibrilatorjem lahko uspešno posredujemo, če pride do nenadnega srčnega zastoja, v takšnih primerih nam pomaga le defibrilator. Srčni spodbujevalnik pa ima bolj preventivno funkcijo, sproti vzdržuje normalno delovanje srca in skrbi za to, da do težav ne pride. Deluje sicer na podoben način, z električnimi impulzi spodbuja delovanje srca. A veliko bolj očitne so razlike, če poznamo obe napravi gotovo ne bi rekli, da je defibrilator srčni spodbujevalnik in obratno.

Je pametno opraviti nakup defibrilatorja?

Glede na to, da nam defibrilator lahko močno pomaga v primeru hudih težav s srcem, se morda zanimamo za nakup takšne naprave. V primeru srčnega zastoja je to pravzaprav edina možnost za hitro in uspešno posredovanje, torej se zdi, da je pametno defibrilator imeti na dosegu roke, če pričakujemo kakšne težave. Tako je dobro poznati ponudbo in možnosti, ki jih imamo na tem področju.

Dobra novica je ta, da lahko nakup defibrilatorja opravi vsak, ki si lahko to privošči. Pri dobaviteljih tovrstne opreme imamo zanimivo ponudbo, po kateri lahko pobrskamo. Splača se takšno opremo iskati pri uveljavljenih trgovcih, na primer na Defibrilator.si, tako bomo dobili kakovostno opremo, na katero se lahko zanesemo. Problem je le v tem, da bo nakup defibrilatorja verjetno precej drag. Že osnovni modeli stanejo dobrih tisoč evrov, ponudba pa se kmalu približa dvema tisočakoma. Tu imamo kar dosti izbire in splača se poznati nekatere razlike med ponudniki in napravami.

Nakup defibrilatorja zahteva premišljeno izbiro prave ponudbe

Ponudbe se na tem področju precej razlikujejo. Najdemo lahko tudi kakšne cenovno ugodne opcije za nakup defibrilatorja, morda tudi modele, ki so precej cenejši. Paziti moramo na to, da ne kupimo pomotoma kakšnega šolskega modela, ki ni namenjen dejanski uporabi. Prav tako se moramo pravočasno pozanimati o tem, kaj je v ceno vključeno. 

Pri defibrilatorjih imamo kar nekaj različnih možnosti, že naprave same se med seboj razlikujejo. Na srečo lahko računamo na to, da bo vsaka naprava pri uglednih dobaviteljih zadostila standardom, ki veljajo na tem področju. Tako bo tudi nakup defibrilatorja po ugodni ceni ponudil dobro rešitev v sili. Dražje naprave ponujajo več funkcij in lahko pomagajo pri drugih postopkih oživljanja, lahko imajo tudi druge prednosti za boljšo izkušnjo pri uporabi. Prav tako je možno, da dražja ponudba vključuje še dodatno opremo in storitve, recimo omarice za montažo, ustrezne označbe, morda tudi tečaj za uporabo.

Kaj za zdravje srca ponuja spletna lekarna?

Defibrilator seveda ni prva rešitev, na katero pomislimo, če želimo za svoje srce kar se da dobro poskrbeti. Čeprav je nenadni srčni zastoj še kar pogost, doživi ga povprečno kakšnih 5 Slovencev dnevno, bomo pri skrbi za lastno zdravje verjetno bolj pozorni na druge možnosti. Te nam ponuja tudi spletna lekarna, ki je pravi naslov za nakup preventivnih sredstev in opreme.

Založili se bomo s tistimi izdelki, ki nam bodo dejansko najbolj pomagali. V mislih imamo morda kakšne specifične težave ali grožnje, seveda pa najdemo v ponudbi tudi zanimivo zbirko preventivnih sredstev za zdravo srce in ožilje. Vsekakor moramo imeti v domači lekarni nekatera sredstva, ki pomagajo pri pogostih zdravstvenih tegobah. Če imamo v mislih zdravje srca, je recimo dobra izbira aspirin, ki ima sicer še mnoge druge učinke. Aspirin je priporočljiv tudi kot ukrep v primeru srčnega infarkta, a tudi iz drugih razlogov ga imamo doma. Spletna lekarna nam gotovo ponuja dovolj izbire med takšnimi sredstvi.

Pogosto za preventivo in blage tegobe uporabljamo naravna zdravilna sredstva, ki so prijazna do telesa in lahko pomagajo, če nimamo velikih težav. Tudi takšno ponudbo bo morda imela spletna lekarna, zato se splača pobrskati po virtualnih prodajnih policah. Vsekakor je pametno te izdelke nakupiti pravočasno, da ne bo treba kupovati in čakati na dostavo takrat, ko jih bomo najbolj potrebovali. Tako bomo dobro pripravljeni na mnoge tegobe, dobro lahko poskrbimo tudi za zdravje srca in ožilja. Veliko za to storimo že doma, v primeru večjih težav in tveganj pa seveda ne odlašamo z obiskom zdravnika.

AED-naslovna