Filter trdih delcev
Splošno

Skrb za učinkovito delovanje avtomobila

Morda si ne bi mislili, da imajo izpušni sistemi za avtomobile velik vpliv na delovanje avtomobilov, a tudi na to je treba pomisliti, če imamo težave z učinkovitostjo in zmogljivostjo motorja. Razlog se namreč lahko skriva prav v notranjosti izpušnih cevi, ki niso namenjene le usmerjanju plinov iz motorja proti zadku avtomobila, ampak imajo z vsemi svojimi komponentami še nekatere druge pomembne naloge. Če se pozorno posvečamo tudi izpuhu, bomo bolje poskrbeli za delovanje motorja avtomobila, še posebej pa to velja za starejše avtomobile, ki imajo na tem področju praviloma več težav.

Filter trdih delcev

Veliko vlogo na tem področju igra filter trdih delcev, če gre za dizelski motor. Pri izgorevanju dizla namreč nastajajo trdni stranski proizvodi, ki predstavljajo dodatno obremenitev za izpušne cevi in v končni fazi za okolje – te snovi je treba ujeti že v notranjosti izpušnega sistema, za to pa poskrbi prav ustrezen filter. Ta pa lahko povzroča tudi težave, zato je treba pri skrbi za učinkovito delovanje avtomobila pomisliti tudi na to komponento.

Filter trdih delcev se lahko zamaši oziroma zasiči, kar predstavlja oviro za prehod izpušnih plinov. Delovanje motorja je v veliki meri odvisno od učinkovitega odvajanja izpušnih plinov, tako lahko motor nemoteno deluje in se vsa pridobljena sila prenese na upravljanje koles, prav tako se izpušni sistemi na ta način učinkoviteje hladijo. Če izpušni plini zastajajo v ceveh, pa pride do pregrevanja in obremenitev, posledično do slabšega delovanja motorja. Da se to ne bi zgodilo, mora biti filter trdih delcev kar se da čist, lahko pa izberemo tudi nekoliko bolj redek filter, ki bo prepustil več materiala. Izpušni sistemi bolje delujejo brez takšnega filtra, zato se včasih filter tudi odstrani, a to pomeni, da bodo v okolje uhajale škodljive snovi, ki lahko neposredno škodujejo zdravju voznika avtomobila, če se dlje časa zadržuje v dosegu izpušnih plinov.