univerzalni-stresni-nosilci-dodajo-avtu-nove-funkcije.jpg
Splošno

Univerzalni strešni nosilci dodajo avtu nove funkcije

Kapaciteta prtljažnega prostora je gotovo en izmed faktorjev, ki jih upoštevamo pri nakupu novega avtomobila. Je pa to redko prioriteta, razen če kupujemo vozilo prav zato, ker nameravamo z njim prevažati kakšen večji tovor. Zato se lahko hitro zgodi, da nam prtljažnega prostora zmanjka, a bi radi v avto naložili še nekaj dodatnega tovora. 

V takšnem primeru se izkažejo za neprecenljive strešni nosilci, ki ponujajo vsakemu vozilu še dodaten prostor za prevoz tovora. Odlično se obnesejo tako na tistih vozilih, ki prtljažnega prostora skorajda nimajo, kot tudi na večjih vozilih, ki jih uporabljamo ravno za prevažanje večjega tovora.

Seveda se moramo pravočasno opremiti z nosilci, ki nam to omogočajo. V ponudbi najdemo različne rešitve na tem področju. Ena opcija so univerzalni strešni nosilci, na katere lahko naložimo razno dodatno opremo, lahko pa tudi kar neposredno naložimo tovor. Tu imamo na voljo odlične rešitve, ki ustrezajo potrebam raznovrstnih uporabnikov, gotovo bomo našli prave opcije tudi zase, ne glede na to, s kakšnim tovorom se srečujemo.

Strešni nosilci so lahko uporabni za vsakogar

Prav vsak voznik lahko izkoristi potencial strešnih nosilcev. Najbolj uporabni bodo ti seveda za tiste, ki se pogosto soočajo s pomanjkanjem prtljažnega prostora. A ni nujno, da jih bomo uporabljali le v tem primeru.

Na nekaterih vozilih se univerzalni strešni nosilci posebej dobro obnesejo

Zelo praktični so strešni nosilci tudi za prevažanje tovora, ki ga zaradi nerodnih oblik in večjih dimenzij ni možno spraviti v prtljažnik. Tudi, če imamo tam dovolj prostora, tovora morda ne bomo mogli spraviti v vozilo. Tako je prevoz na strehi smiseln za prevažanje smuči in smučarske opreme, koles, kajakov in podobnih rekvizitov, ki so preveč nerodni, da bi jih lahko dali v prtljažnik. 

Na ta način lahko nosilci pomagajo praktično vsakomur, ne le tistim, ki redno prevažajo velike količine tovora. Seveda tu prevoz na strehi ni edina opcija, precej priljubljeni in zelo uveljavljeni so recimo Thule nosilci za kolo na kljuko, ki omogočajo prevoz koles na zadnji kljuki. A za vsestransko funkcijo pri prevažanju dodatnega tovora lahko vsekakor izkoristimo strešne nosilce.

Pomembno vlogo pa imajo strešni nosilci tudi v primeru, da želimo zgolj razširiti prtljažni prostor za prevažanje dodatne opreme, ki bi jo sicer lahko pospravili v prtljažnik. Za to bomo na streho namestili univerzalne nosilce, nato pa bomo nanje namestili še dodatno opremo, ki nam pomaga pri prevažanju tovora. Ti dodatki so na voljo za različne namene, lahko so univerzalni, lahko pa so posebej prilagojeni kakšnim specifičnim funkcijam.

Strešni nosilci potrebujejo še dodatno opremo

Oprema, ki jo bomo uporabljali za prevoz tovora, mora biti dobro prilagojena tovoru, ki ga nameravamo prevažati. Omenili smo že nosilce za kolesa – koles ne moremo enostavno namestiti na univerzalni strešni nosilec, potrebovali bomo poseben nosilec za kolo. Tu najdemo še bolj domiselne rešitve, kot so Thule nosilci za kolo na kljuko, a veliko opreme imamo tudi za prevažanje koles na strehi. Enako velja za druge tovore, na univerzalne nosilce recimo namestimo posebne nosilce za kajake in rafte ter drugo opremo.

Nato pa imamo na voljo še celo vrsto različnih kovčkov in torb. Včasih je ta oprema dobro prilagojena specifičnim namenom, recimo prevozu smučarske opreme, lahko pa služi tudi splošnemu tovoru. Strešni kovčki so zelo praktični in omogočajo prevoz dodatnega tovora, povečajo kapaciteto prtljažnika in lahko močno pomagajo pri raznovrstnem tovoru. 

Tu se strešni nosilci res dobro obnesejo, saj nam ponujajo prav tisto, kar potrebujemo. Kaj lahko se zgodi, da bomo strešne kovčke uporabljali tudi v primeru, da imamo v prtljažniku sicer še dovolj prostora, saj so praktični in enostavno dosegljivi.

V nekaterih primerih sicer lahko uporabljamo strešne nosilce tudi brez kakšne dodatne opreme. Včasih kar na nosilce namestimo kakšne dobro pripravljene tovore, ki jih tam brez težav fiksiramo. Na ta način recimo prevažamo kakšne deske in gradbeni material, a seveda je treba tovor dobro zavarovati.

Strešni nosilci so primerni za različne vrste avtomobilov, a ne prav za vse

Kvalitetni strešni nosilci, ki zagotavljajo varno uporabo

Pazimo le na to, da imamo kvalitetne nosilce, ki nas ne bodo pustili na cedilu. To je namreč kritična oprema, ki odloča o varnosti pri prevozu tovora. Zato brskamo po ponudbi uglednih znamk, omenili smo že Thule, pa tudi za znamko Menabo Slovenija ponuja dovolj izbire, da lahko najdemo pravo opremo za svoj avto.

Kupujemo kvalitetno opremo, ki mora biti nadalje tudi primerno nameščena na avtomobil. V končni fazi pa strešni nosilci zahtevajo tudi pravilno uporabo, predvsem je treba tovor zanesljivo fiksirati in se prepričati, da je stabilno nameščen in ne bo ušel s svojega mesta. Nosilci, ki so namenjeni različnim vrstam tovora, so v tem oziru še posebej kritični. 

Menabo Slovenija ponuja univerzalne nosilce, ki jih lahko uporabimo za vse vrste tovora, a ravno pri teh se moramo prepričati, da tovor lahko varno prevažamo po razgibanem terenu. Za to smo v prvi vrsti odgovorni sami, vedeti moramo, kaj nam strešni nosilci omogočajo in kje so njihove meje. Le tako bomo lahko z uporabo nosilcev na dolgi rok zares zadovoljni.