Lamelne-pergole se-izkazejo-za-odlično-izbiro.jpg
Splošno

Najboljše senčilo so lamelne pergole

Senčila imajo vedno pomembno nalogo, ki jo opravljajo s svojimi osnovnimi lastnostmi. Hkrati pa imamo pogosto še druga pričakovanja, tako da smo pri izbiri senčil lahko precej zahtevni. Vsekakor pričakujemo, da bodo senčila enostavna za uporabo, zelo vzdržljiva in preprosta za vzdrževanje, pa še kaj bi lahko našteli. 

Nenazadnje želimo imeti opremo okoli hiše tudi tako urejeno, da bo polepšala hišo in okolico. Zato lahko senčila primerjamo na podlagi vseh teh dejavnikov – izkaže se, da imajo najboljšo kombinacijo lastnosti lamelne pergole, ki jih lahko priporočimo praktično vsakomur.

Seveda imajo tudi druga senčila lahko svojo vlogo in se dobro obnesejo pri svojem delu. Pogosto se uporabljajo raznovrstna senčila, ki dobro ščitijo pred udarom sončnih žarkov, že čisto osnovni senčniki so lahko učinkoviti. 

A če iščemo opremo z zares široko paleto prepričljivih odlik, se bomo bržkone odločali med bolj dovršenimi izdelki, ki ne ponujajo le sence, temveč imajo tudi druge dobrodošle lastnosti, s katerimi nas navdušujejo. Za lamelne pergole to gotovo velja, zato se splača spoznati njihove prepoznavne odlike ter ugotoviti, kako dobro se bo takšna oprema obnesla na naših domačih površinah.

Lamelne pergole se zelo lepo ujamejo s sodobnimi bivališči

Kje se lamelne pergole najbolje obnesejo?

Vsako senčilo ima svoje odlike, te lastnosti pa lahko pridejo do izraza v kakšnih specifičnih situacijah. Ravno zato se lahko za boljše izkažejo druga senčila, zelo priljubljeni so recimo zunanji roloji, ki pogosto spremljajo sodobna stanovanja. Tudi senčniki in tende imajo prepričljive lastnosti v določenih primerih, tako da se vsekakor splača dobro premisliti o tem, kakšna senčila dejansko potrebujemo in kakšna senčila bomo uspeli najbolje izkoristiti.

Kaj torej ugotovimo za lamelne pergole? Takšna senčila so najbolj primerna za sodobne stanovanjske hiše, ki imajo v svoji okolici dovolj prostora. Pergole so praviloma samostojne strukture, ki pripomorejo k urejanju večjih površin. 

Poznamo sicer tudi kakšne alternative, dobra izbira je recimo pergotenda, ki združuje prednosti pergol in tend. Gre za pergolo, ki je na eni strani nameščena na objekt, senčilo pa se pomika po mehanizmu, kot ga imamo pri tendah. V tem primeru imamo več možnosti tudi za terasah in drugih manjših površinah tik ob hiši.

Načeloma pa so lamelne pergole kot nalašč za ureditev prijetnega kotička na večji zunanji površini. Če imamo na voljo dovolj prostora, bomo s takšno strukturo dosegli zelo lep učinek. Prav tako se pergole lepo ujemajo s sodobno arhitekturo in so izredno posrečene ob novogradnjah. Imajo eleganten izgled, ki postavlja še piko na i posebnih funkcijam takšnih pergol.

Lamelne pergole imajo poseben način delovanja

V osnovi ni težko preprečiti udara sončnih žarkov na zunanje površine, pa tudi v notranjost stanovanja ne bodo prodrli, če uporabljamo senčila, kot so zunanji roloji. Praktično vsak material, ki ni povsem prozoren, lahko uporabimo za zaščito pred soncem. Seveda pa imajo nekateri materiali boljši učinek, predvsem pa lahko dosežemo boljšo zaščito s posebnimi rešitvami, ki jih predstavljajo lamelne pergole.

Takšne pergole imajo poseben mehanizem, ki omogoča uravnavanje prehoda sončnih žarkov. Pergola je prekrita z lamelami, te pa so premične in lahko zapirajo poljubno površino. Lahko jih povsem zapremo, tako imamo pod pergolo dobro zavetje tudi pred drugimi vremenskimi nevšečnostmi. Lahko pa so lamele odprte in spustimo na površino več sonca ali pa lamele delno zapremo, da dosežemo željen učinek.

S tem postanejo lamelne pergole zelo priljubljene za tiste, ki želijo imeti popoln nadzor nad razmerami na terasi oziroma na drugi zunanji površini. Poleg tega lahko pergolo uporabljamo preko celega leta, vedno bomo uspeli zagotoviti idealne razmere v dani situaciji. To je posebnost pergol, če seveda imamo ustrezno izvedbo – pri drugih izvedbah, kot je pergotenda, moramo biti pozorni na druge posebnosti ter druge prednosti in slabosti.

Lamelne pergole so lahko zasnovane na različne načine, izkoristimo lahko tudi rastlinje

Lamelne pergole morajo biti dobro izdelane

 

Ker ima pergola pri zagotavljanju zaščite pred soncem in drugimi vremenskimi dejavniki zelo pomembno nalogo, mora biti struktura dobro narejena. Tu nam lamelne pergole morda postavljajo nekoliko večji izziv kot druga senčila, ki so pogosto veliko bolj enostavno zasnovana.

Ravno zato pa imamo na voljo več možnosti. To je lahko kovinska pergola, ki bo zelo zanesljiva in stabilna, ima tudi dolgo življenjsko dobo. Lesene pergole so čudovite na pogled, ustvarjajo zelo prijeten ambient, hkrati pa je les prav tako dobro pripravljen na uporabo na prostem. 

Najdemo še razne druge izvedbe in kombinacije, s katerimi dosežemo izvrsten učinek. Ni tako pomembno, iz kakšnih materialov so lamelne pergole narejene, važno je predvsem to, da je struktura kakovostno izdelana in zanesljivo postavljena.

To pomeni, da bomo senčila iskali pri uveljavljenih ponudnikih, ki lahko zagotovijo popolno zadovoljstvo. Če imamo kakšne posebne želje, to še dodatno velja. Kakšna osnovna kovinska pergola se včasih lahko dobi po dokaj ugodni ceni, morda kar iz serijske proizvodnje. 

Če pa želimo imeti bolj dovršeno in lepo oblikovano pergolo, bo treba bolj skrbno pobrskati po ponudbi in dobiti pravega izvajalca. Le tako nam lamelne pergole lahko zagotovijo popolno zadovoljstvo in lep izgled okolice, kar je posebna dodana vrednost pergol.