generalno-ciscenje-stanovanje-hise-avta.jpg
Splošno

Šele generalno čiščenje zagotavlja pravo čistočo

Za čistočo skrbimo na različne načine, to pa pomeni, da imamo tudi različne rezultate. Ne moremo vedno pričakovati popolne čistoče, sploh če se delu ne posvetimo tako, kot je treba. 

Seveda lahko zadovoljiv higienski standard vzdržujemo že z enostavnimi opravili in rednim površinskim čiščenjem, a občasno se je treba vseeno posvetiti tudi zahtevnejšim nalogam, kot sta globinsko in generalno čiščenje

Šele tako lahko zares dobro očistimo površine svojega stanovanja, lotimo se tudi avta in okolice. Za vsako površino je treba izbrati pravi pristop, a pri globinskem čiščenju gre vedno za zelo temeljito čiščenje, ki zmore odpraviti tudi bolj trdovratno umazanijo.

Na ta način lahko dosežemo visok higienski standard, lahko tudi odpravimo kakšne posebne madeže. Z globinskim čiščenjem se po navadi spravimo na umazanijo, ki se dolga leta nabira v notranjosti mehkih materialov, včasih pa imamo opravka s kakšnimi trdovratnimi zasušenimi madeži, ostanki razlitih tekočin, tudi s kakšnimi zahtevnejšimi madeži, kot so masti, barve in podobno. 

Pri vseh teh izzivih je lahko globinsko čiščenje zelo prepričljivo, če se ga seveda pravilno lotimo. Potrebovali bomo nekaj opreme in pravi pristop, najprej pa moramo sploh vedeti, v katerih primerih je takšna tehnika zares učinkovita. Pogosto imamo namreč na voljo tudi alternative, ki se lahko izkažejo za boljše.

Kdaj je globinsko čiščenje posebej priporočljivo?

Pri rednem čiščenju stanovanja se večinoma ukvarjamo s hitrim površinskim čiščenjem, sploh če imamo opravka s trdnimi materiali, na katerih je treba zgolj obrisati prah in pomesti smeti. 

Z globinskim čiščenjem se srečamo pri mehkih materialih, ki so bolj dovzetni za nabiranje in zažiranje umazanije. Na srečo lahko tudi takšne materiale sproti in hitro čistimo, a občasno je vseeno potrebno tudi globinsko čiščenje.

Najbolj značilno je bržkone čiščenje oblazinjenega pohištva, v tem primeru namreč pogosto delamo z umazanijo, ki je zažrta v globlje plasti mehkih materialov. Poleg tega so fotelji, sedežne garniture, oblazinjeni stoli in podobni kosi pohištva stalno na udaru raznih vrst umazanije, tako da hitro pride do potrebe po temeljitem čiščenju.

Zelo dobrodošlo je tudi globinsko čiščenje mehkih talnih oblog, recimo preprog. Tu se temeljitega čiščenja lotevamo pogosteje, saj se na tleh hitro znajde raznorazna umazanija, vse smeti padejo na tla, preproge pa umažemo tudi s svojimi obuvali. 

Medtem ko se lahko oblazinjenega pohištva lotimo le enkrat ali dvakrat na leto, bo treba preproge in tepihe čistiti pogosteje, da jih lahko vzdržujemo v kar najboljšem stanju. Zato je zelo dobrodošlo, da imamo za globinsko čiščenje na voljo ustrezne naprave, s katerimi si pri delu pomagamo.

Nujna oprema za globinsko čiščenje

Obstajajo različni načini globinskega čiščenja. Pravzaprav to ni kakšna točno določena tehnika čiščenja, gre le za pristop, ki ne vključuje zgolj čiščenja površin, temveč doseže tudi umazanijo, ki je že zažrta v material. Zato lahko včasih veliko opravimo že z dokaj enostavno opremo, ki jo imamo doma.

Za globinsko čiščenje se pogosto uporablja sesalnik, tu imamo na voljo zelo široko ponudbo raznovrstnih naprav. S sesalniki se lotevamo predvsem mehkih talnih oblog, lahko pa je takšna oprema primerna tudi za čiščenje oblazinjenega pohištva. Seveda se splača za ta namen kupiti kak bolj zmogljiv sesalnik, nekateri modeli imajo tudi več funkcij delovanja, tako da se lahko prilagodimo svojim izzivom.

Poleg sesalnikov za suho sesanje poznamo tudi naprave, ki omogočajo mokro čiščenje. To so lahko tako imenovani mokro-suhi sesalniki. Lahko pa se za globinsko čiščenje poslužimo tudi druge opreme. V spodnje plasti mehkih materialov lahko prodremo s parnimi čistilniki, seveda lahko uporabimo tudi nekoliko bolj agresivna čistila za trdovratne madeže.

Če imamo opravka z večjimi izzivi, je morda pametno premisliti o storitvah čistilnih servisov. Smo pa tudi sami z osnovno opremo in kakšnimi bolj specializiranimi pripomočki lahko že dobro pripravljeni na raznovrstno čiščenje, tudi v bolj zahtevnih situacijah.

Globinsko čiščenje avtomobila

Pri globinskem čiščenju pomislimo predvsem na stanovanjske površine oziroma na oblazinjeno pohištvo. A prav tako je pomembno globinsko čiščenje avta, tu imamo pravzaprav opravka s sorodnimi izzivi. Tudi v avtu imamo razne površine, na katerih se nabira umazanija, skozi leta uporabe se ta zažira globoko v material. Pravzaprav lahko ravno v avto globinsko čiščenje naredi zares veliko razliko, saj povrnemo prvotno barvo sedežev in drugih površin, ki skozi leta zbledijo in posivijo. 

Globinsko čiščenje pomaga ohranjati vozilo čisto in sveže

Za globinsko čiščenje avta imamo na voljo nekaj posebne opreme, tu bodo zelo koristni predvsem čistilni servisi, ki se ukvarjajo s tem. Lahko pa se tudi sami lotimo takšnih nalog, čeprav nas čaka nekoliko večji izziv. Predvsem je čiščenje nekoliko bolj nerodno, težje se v avtu znajdemo z okornimi napravami, sploh če potrebujemo stalno povezavo z električnim omrežjem. Bolj praktični so brezžični sesalniki, a ti za globinsko čiščenje po navadi niso dovolj zmogljivi.

Za avto lahko dobro skrbimo z rednim sesanjem in osnovnim čiščenjem. Globinskega čiščenja se lotimo le občasno, še bolje pa bo, da v tem primeru svoje vozilo zaupamo v oskrbo profesionalnemu čistilnemu servisu, ki nas pri globinskem čiščenju avta močno razbremeni.