akvaristika-in-teraristika.jpg
Splošno

Akvaristika zahteva veliko opreme in skrbi

Na prvi pogled se akvaristika marsikomu zdi hobi, ki ne zahteva veliko časa in truda, niti popolne predanosti. Ribe veljajo za manj zahtevne hišne ljubljenčke, ki jih lahko brez skrbi pustimo same tudi več dni. 

A v resnici se hitro izkaže, da tudi skrb za akvarij terja veliko pozornosti in časa, predvsem pa veliko opreme. To je kar zanimivo, v končni fazi potrebujemo precej več opreme, kot jo imamo recimo za pse in mačke. Na srečo je vsa ta oprema na voljo v trgovinah, kjer dobimo celotne komplete ali zgolj posamezne kose, s katerimi vzdržujemo ličen in prijeten akvarij.

Druga pogosta zmota je ta, da si mislimo, da v akvariju živijo le ribe. Ljubitelji akvarijev v takšno okolje naselijo razne vodne živali, pravi izziv pa je tudi skrb za podvodne rastline. Po drugi strani je treba preprečevati zaraščanje alg in drugih vsiljivcev, hitro se bodo v akvariju zaredili tudi polži. 

A z nekaj skrbi lahko vzdržujemo pester sistem z različnimi živalskimi in rastlinskimi vrstami, kar je pogosto tudi ena izmed najbolj privlačnih točk akvaristike. V primerjavi s širokim razponom ponudbe na tem področju je recimo teraristika precej bolj prikrajšana, saj ne moremo imeti v istem terariju cele množice različnih živalskih in rastlinskih vrst.

Ne glede na to, s kakšnimi živalmi poselimo svoj akvarij, bomo morali skrbno vzdrževati ustrezne razmere. Hitro se akvaristika izkaže za precej zahtevno, na to pa se je treba pripraviti že pravočasno.

Akvaristika je bolj zahtevna, kot se zdi na prvi pogled

Najprej zahteva akvaristika pravo opremo

Včasih se ljudje začnejo ukvarjati z akvaristiko takrat, ko dobijo po naključju kak star akvarij in nekaj opreme. Včasih je akvarij tudi darilo ali presenečenje, predvsem za otroke. A v obeh primerih je pristop nekoliko zgrešen, saj preskočimo kar nekaj korakov, ki jih sprva zahteva akvaristika. 

Najprej se je treba na nakup in urejanje akvarija dobro pripraviti.

Pametno je najprej izbrati živalske in rastlinske vrste, ki jih bomo imeli v akvariju. Na podlagi tega bomo spoznali zahteve in znali izbrati opremo, ki jo bomo potrebovali. Ribe se med seboj lahko precej razlikujejo, ne moremo pričakovati, da bodo vse vrste zadovoljne z isto opremo, tako kot so recimo igrače za pse večinoma po godu vsem kužkom. 

Različne vrste rib imajo različne zahteve, predvsem tu ločimo sladkovodne in slanovodne akvarije, vzdržujemo tudi različne temperature in uredimo različno sestavo vode. V tem smislu je akvaristika prava kombinacija znanosti in umetnosti, piko na i pa postavi tehnologija, ki jo potrebujemo za vzdrževanje pravih razmer. Dober uvod v skrb za akvarij je morda teraristika, tudi tam se srečamo recimo z regulacijo temperature in zagotavljanjem zadostne količine UV svetlobe. 

Akvaristika ni le akvarij

Akvarij lahko dobimo v kompletu z dodatno opremo, ni pa nujno, da imamo s tem že vse, kar bomo dejansko potrebovali. Urediti moramo celoten akvarij tako, da bomo lahko vzdrževali primerne razmere za živalske in rastlinske vrste v njem.

Gotovo bomo potrebovali termometer, pa tudi senzorje za nadzor pH vrednosti ter nasploh kvalitete vode. V akvarij spada grelnik, ki lahko vzdržuje primerno temperaturo vode skozi celo leto. 

Potrebujemo filter za prečiščevanje vode, pogosto pa akvaristika zahteva tudi natančnejše uravnavanje sestave vode. Že takoj v začetku je treba vodo prečistiti in nekaj tednov pripravljati na vselitev rib, kasneje pa vodo postopoma menjamo, da lahko vzdržujemo čistočo in primerne razmere.

V akvarij lahko namestimo tudi razno dekoracijo in dodatke. Podobno kot igrače za pse imamo tu na voljo zelo pestro ponudbo različnih izdelkov, čeprav se ribe načeloma ne zanimajo toliko za zabavo v svojem okolju. Pazimo le na to, da imajo kljub dodatkom in rastlinam dovolj prostora za gibanje in da ni kakšnih kotičkov, kjer bi se zataknile.

Z nekaj truda nam akvaristika omogoča vzdrževanje akvarija s čudovitimi živalskimi in rastlinskimi vrstami

Akvaristika na dolgi rok

Največ dela z urejanjem akvarija bo treba opraviti že pred vselitvijo rib. A tudi na dolgi rok nam akvaristika postavlja določene zahteve. Skrbeti je treba za dobrobit rib, predvsem živali redno hranimo. 

Potrebujemo prilagojeno hrano za ribe, tu nimamo toliko tolerance, kot jo recimo ponuja pasja hrana – kužku lahko kaj skuhamo kar doma ali ponudimo ostanke našega kosila. Na srečo lahko dobimo kvalitetno hrano za ribe v praktično vsaki trgovini za male živali, čeprav tudi akvaristika včasih zahteva nekaj več pozornosti pri izbiri hrane. 

Vnaprej se prepričamo, da je to prava hrana za naše ribe, sploh če imamo kakšne eksotične vrste ali še kakšne druge živali v akvariju.

V končni fazi je lahko pasja hrana težja za izbiro od ribje hrane. Bomo pa imeli z akvarijem na dolgi rok morda več dodatnega dela kot s psom. Treba je stalno nadzirati razmere v akvariju. Čistoče vode ne moremo ohranjati zgolj s filtri, treba jo je redno menjati, a postopno, da ne porušimo ravnovesja razmer. 

pasja-hrana-spletna-trgovina-aro

Zelo skrbno moramo ravnati tudi z rastlinami, spremljati stanje substrata in podlage, vzdrževati primerno osvetlitev in tako naprej. S tega vidika je akvaristika vsekakor precej intenziven in zahteven hobi, a s pravo rutino in dobro opremo prinaša veliko zadovoljstva.