zobozdravstvo diamant
Splošno

Zobni implantati za zahtevno zdravljenje

Zobozdravniki ponujajo zelo prepričljive storitve in odlične rešitve za praktično vsako težavo z zobmi. Tako lahko tudi pri zahtevnih zdravljenjih pričakujemo dobre rezultate, še posebej če se uporabljajo zobni implantati in drugi napredni izdelki.

Skorajda ni situacije, ki je ne bi mogli rešiti z odličnim rezultatom – tudi manjkajoči zobje niso velika preglavica, če dobro poznamo rešitve, ki jih imamo na voljo.

Zdravljenje z zobnimi vsadki pride v poštev predvsem za tiste, ki imajo manjkajoče zobe. Implantat se lahko uporabi že za nadomeščanje posameznih zob, prav tako pa odlično deluje tudi pri izdelavi celotnih protez. Vse to so možnosti, ki jih je treba poznati, da jih lahko dobro izkoristimo, če je to potrebno. Ponudba implantatov se med zobozdravniki razlikuje, ni nujno, da bomo našli vse iskane možnosti pri svojem osebnem zobozdravniku.

Običajno se obrnemo na izkušene strokovnjake, ki se osredotočajo prav na to ponudbo. Pri njih so na voljo kakovostni zobni implantati in vse potrebne storitve, ki vodijo do čudovitega nasmeha in popolnega zobovja.

Vsak primer ima sicer svoje specifike, prav tako ima zdravljenje z vsadki običajno določene alternative, ki se lahko izkažejo za bolj ustrezne. Tako ne smemo takoj skočiti na rešitve, ki jih ponujajo vsadki, temveč moramo premisliti, katera možnost bo v danem primeru najbolje delovala. Pri tem močno pomaga tudi strokovni nasvet zobozdravnika, to pa je le še en razlog, da za takšne storitve poiščemo dobrega strokovnjaka.

zobozdravstvo diamant

Za kakšna zdravljenja se uporabljajo implantati?

Vsadki so protetični izdelki, ki se uporabljajo pri nadomeščanju manjkajočih zob. Tudi v primeru močno poškodovanega zobovja in rekonstrukcij pridejo zelo prav. So dokaj vsestranski, tako da lahko z njimi načrtujemo različne rešitve.

Klasičen primer je posamezen manjkajoč zob, ki ga želimo nadomestiti s protetičnim nadomestkom. V tem primeru imamo na voljo več možnosti, zobni implantati niso nujno najboljša rešitev. Klasično zdravljenje vključuje izdelavo mostička, ki ga opremo na sosednja zoba. Na mostiček namestimo protetični nadomestek, ki je tako zanesljivo nameščen na svojem mestu. Postopek je lahko precej enostaven in hiter, tudi poceni in učinkovit.

Implantat ima to razliko, da se vgradi v čeljust na mesto manjkajočega zoba. S tega vidika zahteva nekaj več dela, a ponuja tudi boljši rezultat. Izpostavimo lahko predvsem dve ključni prednosti:

  1. Implantat prenaša obremenitve na kost pod zobovjem, kar preprečuje odmiranje kosti in deformacijo
  2. Pri tem posegu ne obremenjujemo sosednjih zob, ni jih treba brusiti in prestavljati, tako ohranimo optimalno prenašanje obremenitev in izvorno postavitev zob

Razlike med možnostmi zdravljenja torej obstajajo, zato se moramo premišljeno odločiti, ali pridejo v poštev zobni vsadki ali pa bo boljše zdravljenje s klasičnimi protetičnimi rešitvami.

Zobni implantati pri zahtevnejših rekonstrukcijah

Nekoliko lažja bo morda izbira pri zahtevnejših rekonstrukcijah, pri katerih pridejo prednosti implantatov bolj do izraza. Najbolj značilen je primer brezzobih pacientov, pri katerih želimo nadomestiti celotno zobovje.

V tem primeru lahko dokaj enostavno izdelamo celotno protezo, ki jo podpirajo štirje zobni implantati. Takšna rešitev je precej elegantna, čeprav gre seveda za zahtevnejšo rekonstrukcijo, včasih tudi po hudih poškodbah, in imamo tudi zelo visoka pričakovanja.

Namestitev proteze na štiri implantate se imenuje all on 4 in je dokaj priljubljena rešitev za brezzobe paciente. Ne zahteva namreč operacije in kakšnih zelo zahtevnih invazivnih posegov, le namestitev štirih implantatov in pripravo proteze. Tako so te rešitve zelo priljubljene, tudi relativno enostavne glede na to, kako dober učinek imajo zobni vsadki v tem primeru.

implantat lep nasmeh

Če se odločamo med različnimi možnostmi zdravljenja, moramo imeti vedno v mislih specifične razlike. Nekatere so zelo izrazite, druge se pokažejo šele na dolgi rok. Načeloma so zobni implantati bolj vzdržljivi in imajo daljšo življenjsko dobo, so tudi nasploh bolj prijazni do uporabnika. Možno pa je, da bodo tudi precej dražji, kar je pogosto vir pomislekov pri takšnih posegih.

Koliko stanejo zobni implantati?

Cena izdelkov in storitev je seveda odvisna od mnogih podrobnosti, navsezadnje tudi od tega, katerega zobozdravnika izberemo. Nekateri imajo posebne ponudbe, v katerih so znižani zobni vsadki, akcija pa lahko naredi opazno razliko v cenah. A pozor, opravka imamo tudi z različnimi kakovostnimi razredi, saj se vsadki izdelujejo po meri, izbiramo lahko med različnimi materiali in rešitvami. Pozorni moramo biti predvsem v primeru, da se oglašujejo znižani zobni vsadki, akcija ni vedno priložnost, ki jo moramo zgrabiti. Raje se posvetimo iskanju kakovostnih implantatov ne glede na ceno.

V praksi zobni implantati stanejo okoli 500 evrov za posamezen vsadek, je pa točna številka seveda odvisna od različnih dejavnikov, tudi od tega, za kakšno zdravljenje pravzaprav gre. V nekaterih primerih lahko povsem enostavno nadomestimo manjkajoči zob in ne bo kakšnih posebnih dodatnih stroškov, lahko pa tudi posamezen vsadek pomeni kakšno bolj zahtevno zdravljenje.

Pričakovano so cene višje pri zahtevnejših posegih, recimo če potrebujemo več vsadkov in dodatne protetične izdelke. V takšnih primerih lahko zobni implantati dosegajo tudi zelo visoke cene, za all on 4 je treba recimo odšteti kakšnih 5000 evrov, včasih lahko dobimo le nekoliko ugodnejše ponudbe.