Posteljnina 140x200
Splošno

Posteljnina 140×200, 200×200 in druge standardne dimenzije

Izbira posteljnine lahko povzroči kar nekaj preglavic, saj moramo imeti stalno v mislih različne lastnosti, ki bodo v končni fazi vplivale na kakovost spanca in seveda na naše počutje pri preživljanju časa v postelji. A prav tako moramo upoštevati dimenzije posteljnine, da bo oprema med seboj res usklajena. Tako je recimo posteljnina 140×200 standardna velikost, po kateri pogosto posegamo, enako posteljnina 200×200 za večje postelje. Kako torej izbrati pravo velikost posteljnine?

Na srečo se lahko zanesemo na to, da bodo ustrezne nekatere standardne velikosti, ki skrbijo za to, da je oprema v spalnici med seboj dobro usklajena. Seveda moramo še vedno dobro vedeti, kakšno opremo uporabljamo in katere mere se med seboj skladajo. Pravzaprav nam posteljnina 140×200 še ne pove veliko, upoštevati moramo tudi mere ležišča in odeje. Lahko pa smo prepričani, da bomo na prodajnih policah brez težav našli atraktivne komplete posteljnin za vse standardne dimenzije, saj je ponudba res bogata. Poleg tega lahko včasih najdemo tudi posteljnine v raznih drugih dimenzijah, veliko je recimo povpraševanja po posteljninah za postelje, ki jih uporabljajo višji ljudje, tem ustreza na primer posteljnina 200×220

Posteljnina 140×200 za enojne postelje

Enojne postelje so dokaj priljubljena izbira in vsekakor jih lahko zelo dobro opremimo s kakovostno posteljnino. Najprej moramo seveda poskrbeti za ustrezen posteljni okvir in ležišče, šele nato pride v poštev posteljnina 140×200, ki s svojimi dimenzijami ustreza takšnemu ležišču.

Hitro pa ugotovimo, da se dimenzije ne skladajo povsem. Širina običajne enojne postelje oziroma ležišča meri le kakšnih 100 cm, včasih 90 ali celo 80 cm. Postelje so torej ožje, medtem ko posteljnina 140×200 v širino sega 140 cm. Ugotovimo seveda, da mere posteljnine niso opredeljene v odnosu do samega ležišča, čeprav je v kompletu verjetno tudi prevleka za jogi. V resnici pa posteljnina 140×200 s svojimi dimenzijami opredeljuje ustrezne velikosti prevlek oziroma odej, saj želimo uskladiti predvsem to opremo.

Posteljnina 140x200 in 200x200 odgovarjata standardnim dimenzijam odej in postelj.

Smo lahko torej brez skrbi, posteljnina 140×200 je najboljša izbira za enojne postelje. Preverimo le, da prevleka za jogi ustreza ležiščem v merah 90×200 ali 100×200 cm, čeprav je pri tem kar dosti tolerance in pravzaprav ne moremo veliko zgrešiti. Seveda se lahko pozanimamo tudi o samih dimenzijah odej, ki jih uporabljamo. Tudi pri tem smo nekoliko prilagodljivi, a dobro je, da se mere kar se da skladajo. Tako je posteljnina 140×200 primerna za prešite odeje in druge odeje teh dimenzij, ki bodo enojno ležišče zelo dobro prekrivale.

Dodatna širina torej pomeni, da posteljnina 140×200 odgovarja odejam, ki jih uporabljamo na enojnih posteljah. Posteljnino izbiramo na podlagi teh mer, ne smemo iskati posteljnine 90×200 ali kaj podobnega, kot bi si morda mislili, če poznamo le mere ležišča.

Posteljnina 200×200 za večje postelje

Enojne postelje so pogosto v uporabi, a prav tako pogoste so večje postelje, med katerimi je tudi nekaj več variacij. Katerim posteljam odgovarja posteljnina 200×200?

S svojimi dimenzijami posteljnina 200×200 odgovarja francoskim posteljam, pri katerih pa imamo dva standarda. Najdemo lahko ležišča, ki v širino merijo 140 ali 160 cm. Pogostejša so sicer tista s širino 140 cm, a tudi večje postelje se rade uporabljajo, čemur moramo prilagoditi izbiro posteljnine. Načeloma je posteljnina 200×200 primerna za francoske postelje vseh vrst, moramo pa te razlike upoštevati in izbrati večjo posteljnino, če morda uporabljamo večje odeje in drugo opremo večjih dimenzij.

Prav tako je pomembno, da se posteljnina 200×200 ne uporablja na večjih zakonskih posteljah, tam pride v poštev posteljnina z dimenzijami 200×260 cm. Za postelje, ki imajo nekaj dodatne dolžine za višje uporabnike, pa je primerna izbira posteljnina 200×220

Posteljnina 140×200 ali 200×200 še ne zagotavlja zadovoljstva

Ustrezne dimenzije so ključnega pomena, a še zdaleč ne vse, kar potrebujemo za zadovoljstvo s tovrstno opremo. Prepričati se moramo, da je posteljnina kakovostna in prijetna, da bomo v njej lahko dobro spali.

Priljubljena je posteljnina iz satena, ki ponuja prav poseben občutek pri uporabi. Na voljo so seveda različni materiali in različne izvedbe, tako da imamo zelo veliko izbire. Priporočljivi so mehki naravni materiali, ki so prijazni do kože in tudi dobro dihajo. Sintetični materiali v tej vlogi niso ravno posrečeni, čeprav so tudi na voljo. Posteljnina iz satena dokazuje, da je zelo pomemben tudi občutek pri uporabi, upoštevamo torej tudi druge lastnosti, ne le samih funkcionalnosti.

Posteljnina 200x200 in 140x200 sta na voljo v različnih materialih in izvedbah.

Poleg tega moramo izbrati še nekaj dodatne opreme. Pogosto se osredotočamo na ležišče in vzglavnik, a tudi drugi elementi pridejo v poštev. Nepogrešljive so recimo prešite odeje, brez katerih si ne moremo predstavljati udobja in topline v hladnih zimskih nočeh. Pravzaprav so prešite odeje na voljo v različnih velikostih in jih lahko brez težav uporabljamo preko celega leta. Enako velja za pregrinjala, ki so lahko zelo lep estetski dodatek, imajo pa tudi svojo funkcionalno vlogo. Na tak način spalnico učinkovito popestrimo, ne da bi prostor na postelji zasedali z neuporabno opremo, v končni fazi pa s tem pripomoremo do boljšega spanca!