Gume za viličarje
Splošno

Gume za viličarje in druga dodatna oprema

Kakovostne naprave so za delo s težkimi bremeni naravnost nepogrešljive. Ne moremo si predstavljati, da bomo takšne tovore enostavno prestavljali ročno ali s kakšnimi ročnimi pripomočki, prav tako ne želimo tvegati z uporabo nezanesljivih naprav z vprašljivo nosilnostjo. V poštev pridejo le zanesljivi viličarji, ki jih lahko brez pomislekov uporabimo za delo s težkimi tovori. A še vedno ne moremo računati na to, da bo prav vsaka naprava to delo dobro opravila, saj imamo na voljo številne različne izvedbe, poleg tega pride v poštev tudi dodatna oprema, kot so gume za viličarje. Vse to moramo upoštevati, ko izbiramo opremo za delo v skladišču ali na terenu.

Res je, da lahko v nekaterih primerih z odličnim učinkom izkoristimo tudi povsem enostavne naprave. To je recimo paletni voziček, ki ga kar ročno upravljamo po skladišču in se uporablja le za prestavljanje tovora na paletah. A že pri tem pričakujemo od naprave zanesljivo in brezhibno delovanje, da ne pride do kakšnih težav v delovnem procesu. Še bolj izrazite so te zahteve pri težjih tovorih in zahtevnejšem delu, včasih potrebujemo prav posebno opremo za takšne naloge. Prilagojene morajo biti gume za viličarje, uporabljamo tudi posebne priključke in drugo dodatno opremo. Izbira je seveda odvisna od tega, s kakšnimi nalogami se pravzaprav ukvarjamo in kakšne učinke bi radi dosegli.

Smo pa lahko običajno kar prepričani, da bo moč na trgu najti ustrezno opremo tudi za takšno delo, ne glede na to kako težki so tovori in kako neugoden je teren. Ravno takšnim izzivom so prilagojeni napredni viličarji, ki jih lahko opremimo še z raznimi dodatki.

Kako pri delu pomagajo gume za viličarje?

Včasih igrajo pomembno vlogo detajli, na katere morda niti ne pomislimo. To so lahko recimo gume za viličarje. Te seveda hitro opazimo, imajo pa pogosto še veliko večjo vlogo pri opravljanju raznih nalog v skladiščih in v drugih okoljih.

V urejenih skladiščih so gume za viličarje majhne in gladke za enostavno upravljanje

Hitro bomo ugotovili, da mora biti z gumami naprava dobro pripravljena na površine, po katerih se vozi. Z različnimi gumami lahko torej v različnih okoljih dosegamo ustrezne učinke, ki so najbolj koristni za delo. Tako so gume za viličarje, ki jih uporabljamo v urejenih skladiščih in na drugih ravnih in utrjenih podlagah, večinoma precej majhne in gladke. Omogočajo enostavno upravljanje naprave po površini, ne povzročajo veliko trenja in tako olajšajo prevažanje težkega tovora. 

Drugače je pri delu na prostem. Tam se uporablja terenski viličar, ki ima večje gume z globokim profilom. To seveda omogoča premikanje po razgibanem terenu, predvsem po kakšnih nepredvidljivih podlagah, ki niso povsem prilagojene uporabi viličarja. Takšne naprave se odlično obnesejo tudi v zahtevnih razmerah, tudi če moramo tovore pogosto prestavljati po nepredvidljivih površinah.

Posebno kategorijo predstavljajo še viličarji, ki sploh nimajo gum. V tem primeru gume za viličarje nadomestimo z gosenicami, ki so idealna rešitev za vožnjo po neutrjenih površinah. Prav preko gum se sile in obremenitve težkega tovora prenašajo na podlago, zato se gume hitro uderejo v mehko podlago. Gosenice sile razporedijo preko večje površine, tako ni velikih točkovnih obremenitev in težo lahko prenaša tudi neutrjena podlaga. Še tako prilagojene terenske gume za viličarje ne morejo prekositi gosenic, če želimo voziti po neutrjenih podlagah, ki nimajo zadostne nosilnosti.

Na terenu morajo biti gume za viličarje in drugo opremo seveda bolje pripravljene na razgibano podlago

Kje najdemo gume za viličarje in drugo dodatno opremo?

Jasno je, da bomo z opremo za delo s težkimi tovori zadovoljni le, če gre za zanesljive in zmogljive naprave, ki imajo vse potrebne funkcionalnosti. Pogosto te funkcionalnosti dodajamo z dodatno opremo. Videli smo, kako pomemben vpliv imajo lahko že gume za viličarje, ki jih brez večjih težav zamenjamo in prilagodimo za posamezne naloge. Moramo pa seveda imeti v tem primeru dostop do trgovca oziroma dobavitelja, ki nam lahko priskrbi opremo, še posebej če se zanimamo za kakšne posebne prilagoditve.

V nekaterih primerih nimamo kaj dosti možnosti za prilagoditve. Tako recimo paletni voziček ne omogoča posebnih nadgradenj, saj je zasnovan tako, da je povsem enostaven in docela prilagojen preprostim nalogam v urejenih skladiščih. Pričakujemo lahko, da bo lažje prilagoditi terenski viličar, ki je pogosto zasnovan tako, da omogoča uporabo za različne naloge na terenu. Vso potrebno dodatno opremo najdemo pri pooblaščenih serviserjih in dobaviteljih, ki imajo stik s proizvajalcem. Pri serviserjih so na voljo tudi storitve, ki jih za te prilagoditve potrebujemo.

Servis, kjer poskrbimo za gume za viličarje in drugo opremo

Vsak uporabnik viličarjev se mora dobro zavedati, da je servis ključni partner, ki omogoča uspešno delo s tovrstno opremo. Serviserji skrbijo predvsem za dobro pripravljenost in brezhibno delovanje naprav, kar je izrednega pomena. Viličarji opravljajo zahtevno delo, ki je lahko nevarno, zato si ne moremo privoščiti velikih tveganj. Hkrati pa so serviserji tudi tisti, ki dobavljajo gume za viličarje in drugo dodatno opremo, na istem mestu pa dobimo še storitve, ki so potrebne za zamenjave in nadgradnje. Tako lahko pričakujemo odlično izkušnjo, če seveda najdemo dobrega serviserja z ustrezno ponudbo.