jadranje na Jadranu
Splošno

Doživite brezskrbne počitnice na Jadranski obali

Poletje, čas dopustov in končno tisti del leta, v katerem odmislimo vse skrbi ter se preprosto predamo užitku! V kolikor se odpravljate na jadranje v Slovenijo ali sosednjo Hrvaško, si preberite nekaj nasvetov za popolnoma brezskrbno jadranje.

Enostavno do najema plovil

Preživljanje počitnic na jadrnici je sanjska izkušnja, ki lahko povsem spremeni dopust. Večinoma se tem opcijam izogibamo zato, ker veljajo za precej kompleksne in drage, s tem pa se v svojem prostem času ne mislimo ukvarjati. A na voljo imamo tudi nekatere enostavne rešitve, ki lahko ponudijo bistveno boljšo izkušnjo!

V nadaljevanju si lahko preberete na kaj biti pozoren pri:

  • izposoji jadrnice,
  • najemu jadrnice,
  • najemu motorne jahte,
  • najemu plovila.

jadranje na Jadranu

Izposoja jadrnice

Najboljša možnost je seveda izposoja jadrnice, ki povsem olajša iskanje ustreznega plovila, pa tudi stroški so lahko zelo nizki. Še vedno bomo morali nameniti nekaj truda iskanju plovila za najem, gotovo pa bo moč najti različne atraktivne možnosti.

Največ sreče bomo imeli z iskanjem pri agencijah, ki združujejo ponudbo različnih lastnikov plovil, ki se oddajajo v najem. Prav te možnosti so najbolj enostavne in jih lahko izkoristimo pri načrtovanju sproščujočega dopusta na jadrnici, ravno tako se lahko s primerjavo ponudbe na enem mestu izognemo visokim stroškom in najdemo najboljše možnosti.

Izposoja jadrnice je lahko povsem enostavna, a upoštevati moramo tudi nekatere dodatne zahteve in dodatno ponudbo na tem področju. Premisliti moramo predvsem o tem, kdo bo plovilo upravljal – potrebujemo usposobljenega in izkušenega skiperja, ki ima dovoljenje za upravljanje jadrnice.

Najem jadrnice

Najem jadrnice je odlična izbira za tiste, ki si želijo doživeti nekaj več in so avanturisti. Jadrnico lahko najamete za različno časovno obdobje, to je seveda odvisno od tega kam želite potovati, kakšno ceno ste pripravljeni plačati in koliko dolgo želite ostati na dopustovanju z jadrnico.

Najem predstavlja veliko prednosti, saj z njo lahko potujete skoraj povsod. Vsak dan, lahko izbirate novo lokacijo, kjer želite dopustovati in uživati. Jadrnice so na voljo v različnih velikostih, na voljo so dvo-kabinske, tri – kabinske, itd.

Najem jadrnice lahko opravite preko spleta, osebno ali pa preko telefonskega dogovora s ponudnikom. Najem jahte in pogoje najema si lahko ogledate na spletu, ko izberete zase najbolj primernega ponudnika.

Bodite pozorni na to kakšno velikost boste izbrali, to je seveda odvisno od števila potnikov na krovu, prav tako pa tudi od lokacije.

Z menjavo lokacije, lahko vsak dan odkrivate še neodkrito, tako si ustvarjate nove in nepozabne spomine, ki so zelo veliko vredni.

Najem motorne jahte

Najem motorne jahte je povezano na prvi pogled z luksuzom in eleganco, ki ni ravno dostopna za vsak žep. Vendar pa je v današnjem času ogromno ponudnikov, ki nudijo odlične pogoje za najem motorne jahte, kar pomeni, da si lahko to privošči čedalje več ljudi, ki si želi nekaj več.

Pred najemom motorne jahte morate seveda poskrbeti tudi za to, kdo bo upravljal z jahto. Če sami niste sposobni tega oziroma nimate opravljenega potrebnega izpita, potem morate najeti skiperja, ki bo poskrbel, da bo vaše potovanje brezskrbno in kar se da najbolj varno. Najem motorne jahte vam omogoča križarjenje po tujini, tako boste vsak dan lahko odkrivali nove destinacije in videli mnogo lepih zalivov, ter drugih skritih kotičkov tako otokov, kot tudi morja.

Motorna jahta je veliko hitrejša od drugih vrst plovil, zato je odlična izbira pri potovanju.

Najem plovila

Najem plovila vam omogoča svobodo, saj se lahko vsak dan odpravite na novo destinacijo in tako odkrivate še nepoznane kraje. Najem plovila predstavlja ogromno prednosti. Poleg svobode in menjavo lokacij, odpadejo tudi stroški nastanitve. Z najemom plovila imate še vedno na voljo nočno življenje, restavracije, ki si jih želite obiskati in središča mest.

Vendar morate pred najemom plovila biti pozorni na nekaj pomembnih stvari:

  • tako dopustovanje bo zahtevalo malce več organizacije in priprav, kot po navadi,
  • poskrbite, da boste pri najemu plovila uredili zavarovanje, tako za potnike in plovilo.

Tržišče ponuja veliko različnih ponudnikov, dobro se pozanimajte, kateri bi vam glede na destinacijo in ceno najbolj ustrezal. Plovilo lahko glede na velikost, pripeljete sami ali pa plovilo prevzamete v pristanišču in se nanj samo vkrcate, kar za mnoge predstavlja enostavnejšo in boljšo rešitev.

Najem plovila pa vsekakor ni primeren za vsakogar – nekaterim plovba po morju ni kaj preveč všeč ali pa jim enostavno ni všeč biti toliko dni, na nestabilnih tleh.

Od česa je odvisna cena najema?

Cena igra zelo pomembeno vlogo pri najemu plovila. Čeprav je v današnjem času postal najem, dostopen večinoma za vsak žep, je pomembno da ponudbo raziščete pri različnih ponudnikih.

Predvsem je cena odvisna od dveh ključnih faktorjev:

  1.  velikost plovila
  2. in starost plovila.

Odvisno je tudi od tega ali boste zraven najeli še skiperja, ki bo jahto varno vozil okoli.

Pri najemu se posvetujte z ponudnikom oziroma strokovnjakom, kako veliko plovilo bi potrebovali, namreč ni vsaka jahta primerna za vsakega posameznika in za vsako destinacijo.

Nekatere jahte so namenjene samo za križarjenja, nekatera pa za čarterske izlete. Temu je seveda primerna tudi cena plovila oziroma njegovega najema.

Najem plovila in dopust na morju sta nepozabna izkušnja za celotno družino. V kolikor se še vedno sprašujete ali se odločiti za najem plovila, vam svetujemo da si letošnji dopust privoščite nekaj novega in se odpravite na razurljivo dogodivščino!

Navsezadnje – kdaj pa ste nazadnje neko stvar naredili prvič? 🙂