okna PVC
Splošno

Okna PVC so lahko zelo napredna

Kakšna okna izbrati za domače stanovanje? Gotovo teh izbir ne želite prepuščati naključju, saj gre za nujno stavbno pohištvo, ki ima pomembno vlogo pri oblikovanju končnega vtisa v stanovanju. Na dolgi rok kritično odloča o izkoristku ogrevalnega sistema, vpliva torej tudi na stroške. Predvsem pa določa izkušnjo stanovalcev, pripomore k prijetemu počutju in visoki kakovosti bivanja. Ne moremo se torej zanesti kar na vsaka okna, izbiramo preverjene rešitve, pogosto ciljamo tudi na nadstandard.

Ravno zato je morda komu kar nekoliko nenavadno to, da se v tej vlogi pogosto najbolje obnesejo okna PVC. Ta so namreč sestavljena iz plastike, ki ni znana kot najboljši material za uporabo pri izdelavi stanovanjske opreme. A seveda ima PVC v gradbeništvu zelo opazno vlogo in dejansko gre za material, na katerega se lahko zanesemo. Prav pri izdelavi oken se pokažejo nekatere posebne prednosti, s katerimi je ta material pogosto kar najboljša izbira. Dobro lahko izkoristimo vse odlike, ki jih ima PVC, še posebej če imamo v mislih kakšne napredne funkcije oken. V sodobnih stanovanjih imamo visoka pričakovanja, ki jih izpolnimo z izbiro kvalitetne opreme – čisto možno je, da bodo prav plastična okna najbolje odgovorila na potrebe zahtevnih stanovalcev.

Posebne funkcije, ki jih imajo okna PVC

V vsakem primeru izbiramo okna PVC predvsem zato, ker imajo nadvse prepričljivo zbirko osnovnih značilnosti, po katerih primerjamo različna okna. Seveda moramo zagotoviti to, da bodo okna funkcionalna, da bodo zdržala vsaj deset let, da jih bomo lahko enostavno odpirali in zapirali … A poleg tega imamo pogosto še nekatere druge prioritete, ki jih ne gre zanemariti. Prav PVC okna se lahko najbolje obnesejo, če ciljamo na posebne funkcije.

V primerjavi z drugimi materiali ponuja za okna PVC številne prednosti, tudi nižjo ceno

PVC okna so recimo neprekosljiva pri zagotavljanju dobre toplotne izolacije. To pa zato, ker je možno PVC okvir dobro prilagoditi različnim namenom, plastični material brez težav oblikujemo v dovršene profile, ki imajo najboljše lastnosti za preprečevanje prehoda toplote. To so večkomorni profili, ki zagotavljajo izvrstno izolacijo, odpravijo toplotne izgube in znižajo stroške z ogrevanjem. V sodobnih stanovanjih so to prioritete, ki upravičujejo izbiro kvalitetnih PVC oken.

Prav tako so okna PVC kot nalašč za vzdrževanje prijetnega okolja s pasivnim zračenjem. Dobro izolirana stanovanja so prijetna in topla, izgubimo pa funkcijo, ki je v starejših objektih izredno koristna – zaradi slabe izolacije in špranj ob stavbni opremi zrak lažje kroži. Tako moramo poskrbeti za zračenje, pri čemer imajo okna spet pomembno vlogo. PVC profili se lahko uporabljajo za higrosenzibilno zračenje, lahko jih na različne načine odpiramo in prostore sami zračimo, lahko ponujajo celo dodatne možnosti prav za zračenje. Nekatera okna PVC recimo lahko odpiramo s celotnim okvirom vzporedno z oknom, vzporedni odmik za nekaj centimetrov omogoča bolj učinkovito in varno zračenje brez nepotrebnih toplotnih izgub in vdora hladnega zraka.

Okna PVC dopolnimo še s kvalitetnimi vrati

Omenjene prednosti PVC oken izhajajo predvsem iz tega, da je možno iz tega materiala izdelati dovršene končne izdelke. Tudi za PVC vrata bodo te odlike še kako dobrodošle, čeprav imamo seveda med prioritetami nekoliko drugačne lastnosti. Gotovo bomo cenili dobro toplotno izolacijo, pri tem so vrata lahko še bolj kritična. Dobro tesnjenje ne preprečuje le uhajanja toplote, temveč tudi prepih ter vdor smeti in vlage. Nekoliko slabše se sicer vrata iz PVC-ja obnesejo pri zvočni izolaciji, a vseeno dosegamo dovolj dobre učinke, da se lahko brez pomislekov odločimo za PVC vhodna vrata.

Vrata in okna PVC nam omogočajo, da lahko stanovanje zelo lepo in dobro opremimo

Ena izmed velikih prednosti, ki jih imajo vrata in okna PVC, je gotovo še nizka cena. Prav s tem ponudba PVC izdelkov tako izstopa, saj je kar presenetljivo, da lahko dobimo kvalitetna plastična okna in vrata po ceni, ki pri drugih materialih ne ponuja nikakršne izbire. Ravno pri vratih je to zelo dobrodošlo, saj so vhodna vrata lahko pregrešno draga. Za dovršena vrata iz aluminija bi morali recimo odšteti več tisoč evrov. Spodobna PVC vhodna vrata pa dobimo za nekaj stotakov, s tem da v mnogih pogledih ponujajo še boljši učinek. Ravno zato se radi odločamo za te rešitve, saj prinašajo izvrstno kombinacijo vseh pomembnih lastnosti.

Okna PVC so enostavna za nakup in montažo

Poleg vseh posebnih prednosti in ugodne cene gre naposled omeniti še enostaven nakup in montažo PVC oken. Enako velja tudi za PVC vrata, ki jih po navadi dobimo kar pri istih ponudnikih. Pobrskamo lahko po izredno široki ponudbi, saj je možno iz PVC-ja izdelati raznoliko opremo, okna in vrata oblikujemo tudi po naročilu.

Odločamo se torej med mnogimi izvedbami v različnih cenovnih razredih, gotovo bomo lahko našli izdelke, ki nam kar najbolj ustrezajo. Ob nakupu lahko pričakujemo tudi dodatno ponudbo, ki pogosto že vključuje dostavo in montažo. Tako si stroške še dodatno znižamo, predvsem pa se izognemo komplikacijam, ki bi jih imeli, če bi morali za okna PVC montažo urediti sami oziroma iskati posebnega izvajalca. Gotovo bomo deležni izvrstne izkušnje že takoj v izhodišču, kar je dober obet tudi za dolgoročno zadovoljstvo s takšno opremo.