Siliranje
Splošno

Siliranje

Siliranje ali silaža se uporablja za konzerviranje kmetijskih surovin. Siliranje se največkrat uporablja pri travi ali koruzi. Produkte shranjujemo v silosih.

Za kvalitetno krmo pri siliranju trave je pomembno veliko dejavnikov. Zelo pomembna je vrsta trave in njena čistost, kar pomeni, da ne vsebuje plevela. V sami krmi mora biti od 60 do 70% vlage, pred spravilom.

Pri koruzi pa je ravno obratno kot pri travi. Koruza mora biti zrela za siliranje.

Če ne vemo kdaj je koruza tehnološko zrela, naj velja pravilo, da je bolje, da je koruza prezrela kot premalo zrela. Po presekanem zrnju ugotovimo tehnološko zrelost. Presekano zrnje mora biti ob preseku čvrsto in suho, ne pa mlečno. Hranilna vrednost je tako večja. Silaža mora imeti počeno ali razbito vsako zrno, to je zelo pomembno za kvalitetno krmo. Za zorenje silaže so pomembne biokemijske reakcije. Siliranje in spravilo krme je hitrejše in bolj kvalitetno, če je koruza zrela, ne glede na to kakšne stroje uporabite.

Hlevski ventilator se ne uporablja samo v hlevih, ampak tudi v drugih kmetijskih objektih, skladiščnih objektih, poslovnih prostorih in proizvodnji. Hlevski ventilator je najbolj zaželen v perutninskih in govejih hlevih.

Pri vzdrževanju prijetnega in svežega zraka sodeluje hlevski ventilator. Njegova naloga je tudi, da prečiščuje zrak. Vsak kmet se mora zavedati, da mora za svoje živali in za njihovo počutje dobro poskrbeti. Živali, ki živijo v slabih pogojih bojo posledično imele manj kakovostno meso in dajale manj mleka.

Poznamo več različnih vrst ventilatorjev. Lahko namestite stropni ventilator. Stropni ventilator poskrbi za kroženje zraka. Lahko pa namestite aksialni prezračevalni ventilator z ali brez zapiralnih rolet.

Pozimi ne sme v hlev uhajati mrzel zrak iz okolice in hlevski ventilator z roletami to poskrbi. Ko bo izklopljen, bo ravno tako preprečeval dovoz zraka. Ventilator ne bo samo prezračeval hleva, ampak bo tudi ohranjal hlev topel.