servis avtomobila
Splošno

Servis menjava pomembnih delov vašega vozila

Sodobna vozila so dobro pripravljena na zahtevne razmere na cestah, a po nekaj letih uporabe se bodo vseeno pokazale posledice starosti in obrabe. Zato moramo skrbeti za redno vzdrževanje in servisiranje, le tako lahko pričakujemo, da bo jekleni konjiček še sposoben premagovati vse vsakdanje ovire. K serviserjem nas vodijo nekatere obveznosti, kot je recimo tehnični pregled ali pa menjava gum, a pogosto je pametno premisliti še o drugih storitvah, ki jih nudijo mehaniki.

Menjava zobatega jermena v sklopu velikega servisa

Priporočljiva je odločitev za veliki servis. Pri tem se opravljajo nekatere ključne storitve, to je recimo pregled in po potrebi menjava zobatega jermena, pregledajo se tudi drugi kritični avtomobilski sistemi, tekočine in ostali elementi.

Veliki servis opravljamo po določenem intervalu, ki ga priporoči proizvajalec vozila, upoštevamo pa tudi kilometre in starost avta. Serviserji imajo zelo ugodno ponudbo in dobro poskrbijo za vozilo, mehanik lahko oceni, ali so potrebni kakšni večji posegi ali pa le splošno vzdrževanje. Za izvedbo velikega servisa se splača izbrati zanesljivega in izkušenega serviserja, ki bo realno ocenil stanje vozila, opravil potrebne preglede in zamenjal dele, ki so obrabljeni ali poškodovani. Takšne storitve ima avtoservis Selan, pri katerem je možna menjava zobatega jermena v sklopu velikega servisa.

Ravno pri takšnih posegih se pokažejo razlike med posameznimi izvajalci. Mehaniki se lahko med seboj precej razlikujejo, kar pri kakšnih enostavnih opravilih ni problem, pri kritičnih popravilih in zamenjavah pa si velikih kompromisov ne moremo privoščiti. Zobati jermen pri delovanju avtomobila opravlja nepogrešljivo nalogo, od tega elementa je odvisna dobrobit kompleksnejših avtomobilskih sistemov. Tako se mora menjava zobatega jermena opraviti pravočasno, da ne pride do bistveno večjih in dražjih težav. Dober serviser bo pregledal stanje jermena in priporočil pravočasno zamenjavo, če bo to potrebno.

Veliki servis seveda vključuje še celo vrsto drugih koristnih storitev, tako da se v vsakem primeru splača obiskati serviserja, ki ima to ponudbo. Najboljše izkušnje bomo deležni, če za avto redno skrbimo. Gotovo pa nas bodo v avtomehanično delavnico spravile vsaj nekatere obveznosti, ki se jim ne moremo izogniti.

servis avtomobila

Menjava gum nas čaka dvakrat letno

Ena izmed obveznosti, s katero se redno srečujejo praktično vsi vozniki, je menjava gum. Obstajajo sicer nekateri kompromisi, s katerimi se izognemo obveznemu menjanju dvakrat na leto, a s tem prihranimo le nekaj časa, nakopljemo pa si veliko dodatnih skrbi, nevšečnosti in naposled tudi stroškov. Letne in zimske gume se namreč razlikujejo z dobrim razlogom, saj potrebujemo prilagojeno opremo za vožnjo v različnih razmerah.

Razmere na cesti se preko leta močno spreminjajo, med zimo in poletjem je lahko tudi 50 stopinj temperaturne razlike, da ne omenjamo nepredvidljivih razmer na zasneženih in poledenelih površinah ali na asfaltu, ki je razbeljen od poletne vročine. Gume so edino, kar drži naš avto na cesti, tako da tu res ne želimo sklepati kompromisov – potrebujemo opremo, ki bo v danih razmerah kar najbolje vodila naš avto po cesti, zato je pravočasna menjava gum ne le obvezna, temveč tudi zelo priporočljiva.

Menjava gum zahteva izbiro kvalitetnih pnevmatik

Če menjave gum ne jemljemo le kot obveznosti, temveč priložnost za nadgradnjo avtomobila s kvalitetno opremo, bomo gotovo izbrali vrhunske pnevmatike za prihajajoči letni čas. Tako računamo na boljše vozne lastnosti vozila in na boljšo izkušnjo voznika. Za varno, prijetno in ekonomično vožnjo so nujne ustrezne gume, ki naredijo veliko razliko. Poleg tega se menjava gum pogosto kombinira z drugimi storitvami, to je recimo centriranje gum, pregled podvozja, avtooptika … Vse to lahko izkoristimo, da pridemo do kar najbolje pripravljenega vozila.

Serviserji z dobro ponudbo na enem mestu opravijo vse potrebno za pripravo vozila na nov letni čas. To ponudbo se splača izkoristiti, saj ima menjava gum ključno vlogo pri vseh značilnostih vozila in močno vpliva na izkušnjo voznika. Zato je priporočljivo, da si privoščimo kvalitetne pnevmatike in dobro poskrbimo tudi za podvozje. To so kritični sistemi, brez katerih varna vožnja preprosto ni mogoča.

Nekatere druge storitve serviserjev nimajo tako neposrednega vpliva na varnost pri vožnji, a so vseeno nepogrešljive za dobro izkušnjo voznika in potnikov. Na te obveznosti bomo pomislili predvsem pred začetkom poletja.

Pred poletjem je skrajni čas za popravilo avto klime

Klima je prav tako nepogrešljiva kot dobre gume, čeprav neposredno ne vpliva na vožnjo. Nenazadnje smo se dolgo vrsto let vozili brez klime, tudi visoke temperature smo preživeli, torej je na tem področju nekaj možnosti za kompromis. A v sodobnih vozilih, ki so opremljena z naprednimi sistemi za uravnavanje klime v potniški kabini, bi bilo neumno preprosto zanemariti te funkcije, če jih lahko s pridom izkoristimo. Vrhunska klima pomeni veliko bolj udobno in prijetno vožnjo v poletnem času. Če naprava ne dela, pa bo potrebno popravilo avto klime.

Za popravilo avto klime je skrajni čas pred začetkom poletja. Takrat se nasploh priporoča, da se posvetimo pregledu in vzdrževanju jeklenega konjička. Vsekakor ima tudi popravilo avto klime največjo vlogo pred odhodom na poletni dopust, a ob tej priložnosti bodo nekoliko večjim obremenitvam podvrženi tudi drugi avtomobilski sistemi. Poleg tega se na avto na daljših poteh močno zanašamo, gotovo si ne želimo, da bi nas pustil na cedilu. Poskrbimo torej za celovit pregled in vzdrževanje klime, po potrebi opravimo tudi popravilo avto klime. Kdo ve, v kakšnem stanju je klimatska naprava preživela zimo, če sistema dlje časa nismo uporabili, nas bodo morda presenetile kakšne težave.

Popravilo avto klime lahko vključuje zelo različne opravke. Kaj lahko se zgodi, da pride do kakšnih manjših težav, recimo do počenih tesnil, morda se sname kakšna cev ali preprosto zmanjka plina. Klima ne bo delovala, a sami težko ugotovimo, kaj je problem. Isti znaki lahko kažejo tudi na kakšne resnejše poškodbe in okvare, morda ne dela kompresor ali pa je prišlo do kakšnih drugih težav. Vzdrževanje in popravilo avto klime torej opravimo že preventivno, preden se odpravimo na dopust.

Med nujna opravila se uvršča polnjenje klime

S klimatskim sistemom verjetno ne bo tako veliko dela. Prepričati se moramo, da klima dobro dela – če ni kakšnih večjih težav, ne bo potrebe po posebnem vzdrževanju in pripravi. Obstaja pa ena izjema, na katero moramo biti pozorni. Možno je, da bo potrebno polnjenje klime, to je precej pogost opravek, na katerega se spomnimo kar vsako leto.

Pri delovanju avto klime se porablja plin, ki skrbi za upravljanje svežega zraka in sproščanje zraka v potniško kabino. Zaloga se lahko izprazni tudi v času, ko klima ne deluje, tako da nas bo naprava morda presenetila s slabim delovanjem, ko jo zaženemo po dolgi zimi. V vsakem primeru je treba pomisliti na polnjenje klime, ki je med osnovnimi vzdrževalnimi opravili za dobro delovanje klime.

Na srečo najdemo to ponudbo pri praktično vsakem serviserju, ki se ukvarja s klimami. Tudi na https://www.avtoservis-selan.si/polnjenje-avtoklime je predstavljena ta ponudba, navedene so podrobnosti o opravkih, na katere moramo biti še posebej pozorni. Ker gre za pogost in dokaj enostaven poseg, bomo pri serviserjih dobili zelo ugodne storitve. Polnjenje klime je precej poceni in hitro opravljeno, hkrati se pogosto opravi tudi pregled drugih delov sistema. Tako nimamo izgovora, da ne bi za klimatsko napravo v avtu dobro poskrbeli, vsaj pred odhodom na poletni dopust posebej pomislimo na te naloge. Tako ali tako se polnjenje klime opravlja le občasno, polnjenja ne potrebujemo vsako leto, se pa splača pred poletjem vseeno opraviti pregled in osnovno vzdrževanje.

servis