ergonomski stoli
Splošno

Ergonomsko oblikovani stoli

Ergonomski stoli so priljubljena izbira v različnih okoljih, razumljivo še posebej tam, kjer načrtujemo dolgotrajno sedenje. Značilni so predvsem za pisarne in podobna delovna mesta, a vedno pogosteje jih najdemo tudi v domačem okolju. V vsakem primeru se takšni stoli ponašajo z nekaterimi odločilnimi prednostmi, s katerimi upravičujejo nekoliko višjo ceno. Splača se premisliti o tem, ali so na voljo ustrezne ergonomske opcije, in kaj nam te v različnih okoljih ponujajo.

Ergonomsko pisarniško pohištvo

Najbolj značilen primer ergonomsko oblikovanega stola je gotovo pisarniški stol. Ravno te stole uporabljamo za dolgotrajno sedenje, pogosto na njih sedimo po osem ur na dan. Dolgotrajno sedenje pomeni velike obremenitve za človeško telo, zato imajo ergonomski stoli v takšnem okolju zelo očitne prednosti. Razbremenjujejo hrbtenico in vzdržujejo zdravo držo, s tem zagotavljajo udobje pri sedenju in omilijo negativne učinke dolgotrajnega sedenja. Prav v pisarni se torej splača izbrati ergonomsko zasnovan stol, saj bomo prednosti takšnega pohištva docela izkoristili. Ergonomski stoli za uporabo na delovnem mestu so na voljo v različnih izvedbah, od enostavnih in cenovno ugodnih pisarniških stolov do bolj dovršenih direktorskih stolov.

Ergonomski stoli v domačem stanovanju

Tudi doma imamo lahko ergonomsko zasnovane stole, saj želimo tudi doma uživati v udobnem in zdravem sedenju. Ergonomsko so zasnovani stoli za jedilnico, ki jih pogosto uporabljamo za različne namene. Prav stoli za jedilnico so tisti, ki jih pogosto uporabljamo dlje časa, ne le pri obedovanju, temveč tudi pri druženju in raznih drugih aktivnostih. Ne smemo torej pozabiti na ključne odlike teh stolov, ki se tudi v domačem okolju odlično obnesejo. Poleg tega lahko izberemo ergonomsko oblikovane stole tudi za druge vloge v stanovanju, stoli za jedilnico še zdaleč niso edini, ki jih pogosto uporabljamo. Tudi doma recimo uporabljamo pisarniške stole, pomisliti pa moramo še na mnoge druge vrste stolov, tudi na tiste, ki jih morda ne uporabljamo tako pogosto.